2024. augusztus 13-ra a kalászos gabonák aratása szinte teljesen befejeződött, a tervezett 1,34 millió hektárból mindössze 1 ezer hektár maradt még betakarításra. Az idei aratás eredménye 7,4 millió tonna gabona lett, amelynek 68,5%-át búza, 21,9%-át pedig árpa tette ki. A kalászosok termésátlaga az elmúlt öt év átlagához képest, a rozs és a tritikálé kivételével, növekedett a tavalyi szinthez viszonyítva.

Az őszi búza volt a legnagyobb területen termesztett kalászos, a teljes gabonaterület 64,5%-át foglalta el 2023/2024-ben. Az őszi búzát 864,5 ezer hektáron aratták le, amely összesen 5 millió tonna termést eredményezett, termésátlaga megegyezett az előző évivel, ami országosan 5,8 tonna/hektár volt. A legalacsonyabb termésátlag Pest vármegyében volt, mindössze 4,9 tonna/hektár, míg a legjobb eredményt Tolna és Baranya vármegyében érték el 6,9 tonna/hektárral. A tavaszi búza vetésterülete 2024-ben jelentősen, háromszorosára növekedett 2023-hoz képest, elérve a 9,9 ezer hektárt, ami 47,8 ezer tonna termést hozott, több mint háromszor annyit, mint az előző évben.

kajszi
Fotó: Pixabay

Durumbúzát közel 51 ezer hektáron termesztettek, ahol az aratás vége közeledett a jelentés idején. A durumbúza termésátlaga 5,5%-kal, a betakarított mennyiség pedig 46,1%-kal haladta meg a tavalyit, összesen 264,1 ezer tonnát eredményezve. Ebből a durumbúza legnagyobb része, 7 ezer hektár feletti területen, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében termett - írta összefoglalójában az AKI.

Őszi és tavaszi árpát kisebb területen, összesen 288,5 ezer hektáron termesztettek, és 28,8%-kal kevesebb, mintegy 1,6 millió tonna termést takarítottak be, mint tavaly. Az őszi árpa termésátlaga országosan 5,7 tonna/hektár volt, ami 3,6%-os növekedést jelent, míg a tavaszi árpa termésátlaga 4,7 tonna/hektár volt, amely 5,4%-kal magasabb, mint az előző évben. A tritikálé, a zab és a rozs termésátlagai rendre 4,1, 3,0 és 2,9 tonna/hektár voltak.

Az őszi káposztarepce termesztési területe 7,8%-kal csökkent, elérve a 174,1 ezer hektárt, a termésmennyiség 26,7%-kal, 431,8 ezer tonnára esett vissza, a termésátlag pedig 21,8%-kal, 2,5 tonna/hektárra csökkent az előző évhez képest. A legalacsonyabb termésátlagot Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyékben mérték (1,8–1,9 tonna/hektár), míg a legmagasabbat Heves vármegyében (3,2 tonna/hektár).

A tavaszi takarmányborsó termésátlaga 2,3 tonna/hektár volt, a vetésterület pedig 4,7 ezer hektár. A legalacsonyabb termésátlagot Pest vármegyében érték el (1,7 tonna/hektár), míg Veszprém vármegyében a legmagasabbat (3,5 tonna/hektár).

A zöldborsó betakarítása augusztus 13-ig teljes mértékben befejeződött. Az előző évhez képest a termésátlag 16,9%-kal csökkent, elérve a 4,2 tonna/hektárt. A zöldborsóval bevetett terület 25,5%-kal csökkent, míg az össztermés 38,1%-kal esett vissza.

A csemegekukorica betakarítása országosan 51,2%-os készültségi fokon állt a jelentés napján. A legalacsonyabb átlagtermést Veszprém vármegyében regisztrálták (5,5 tonna/hektár), míg a legmagasabbat Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében (19 tonna/hektár). Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben 17–18 tonna termést értek el hektáronként.

A meggy szürete befejeződött a jelentés napjára, országos átlagtermése 22,8%-kal kevesebb volt a tavalyinál, hektáronként 5,4 tonna. Baranya vármegyében mindössze 1,9 tonna termett hektáronként, míg Komárom-Esztergom vármegyében 15 tonna termésátlagot értek el.

A kajszibarack össztermése 27,4 ezer tonna volt, ami több mint négyszerese a tavalyi mennyiségnek, termésátlaga pedig 5,5 tonna/hektár volt. Az őszibarack betakarítása a jelentés időpontjában 82,6%-os készültségű volt, termésátlaga 46,1%-kal nőtt, elérve a 10,3 tonna/hektárt.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás