Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból. Szeretettel ajánljuk olvasásra júliusi hírösszefoglalónkat!

A KAP-ról, az AÖP-ről, a digitalizációról és gazdákra vonatkozó új szabályokról is beszéltek a szakértők. Jó irányba indult el az európai uniós Közös Agrárpolitika egyszerűsítése, de kérdés, mi valósul majd meg belőle ténylegesen - hangzott el a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián. A szakemberek szerint mindenképpen szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésére, az egyes feltételek és előírások újragondolására és azt is megvitatták, mi várható az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az agroökológiai programban (AÖP). Arról is szó volt, hogyan alakulhatnak a zöld vidékfejlesztési pályázatok 2025-től.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból
Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból

A 2023-as év elején példátlan gazdatüntetési hullám zajlott le Európában, amelyre válaszul az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika stratégiai tervének több korábbi rendelkezését is enyhítette, vagy visszavonta. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy az uniós szabályozásban addig lehet elmenni, ameddig az intézmények kompromisszumkészsége engedte. A szakpolitikus szerint minden egyes - legyen bár kötelező, vagy önkéntes - feltétel, amelyet a gazdákkal be akarnak tartatni, megnöveli az adminisztrációt.

Közel 3 milliárd forintból újítja meg a gyakorlati képzését és a tangazdaságait a MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési Programjának két pályázata keretében, mely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az Egyetem ezt az összeget további 1 milliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az Egyetem három legnagyobb campusán.

A tudásátadás és az innováció előmozdítására irányuló, egyik VP1-1.2.1-23 azonosítószámú „Bemutató üzemek támogatása” című pályázatban foglalt fejlesztések és beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy az Egyetem hallgatói és a gazdálkodók olyan komplex rendszert ismerjenek meg, ahol a fenntarthatóság és a körkörös zöldgazdálkodási modell elemei mind megtalálhatóak. A bemutató üzemi tevékenységek szorosan kapcsolódnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ,,Zöldegyetem’’ koncepciójához.

Közel 16 milliárd forint támogatást kapnak a magyar bemutatóüzemek

Az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban a magyar állam. Hatalmas fejlesztések várhatóak az ország több pontján is a tangazdaságokban. Nagy István agrárminiszter Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán beszélt arról, hogy a célra akár 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhettek az agrárszakképzési centrumok, a tangazdasággal rendelkező felsőoktatási intézmények, továbbá a 100 százalékos állami tulajdonban lévő, fajtakísérletet végző kutatóintézetek.

A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastrukturális fejlesztésekre, megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére.

Ha kárt szenved idén, kaphat a 25 milliárdból, bizonyos feltételekkel

Az idén kárt szenvedett gazdálkodók számára megnyugtató lehet, hogy a termelők és az állam befizetéseiből, valamint a tavaly fel nem használt forrásokkal együtt mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre a 2024-es kárenyhítési alapban, melyet idéntől évi 10 milliárd forint uniós forrás is kiegészít. Az alap az előző évben is visszaosztás nélkül, maradéktalanul kompenzálta a termelőket a bejelentett károk után.

Az Agrárminisztérium az elmúlt évben számos intézkedést tett annak érdekében, hogy az Agrárkár-enyhítési alapot megerősítse. 2024-től a termelői és állami forrás mellett immár évi 10 milliárd forint értékű európai uniós forrás is kiegészíti a hazai forrásokat, a kárt szenvedett és öngondoskodó tag gazdálkodók minél nagyobb mértékű kárenyhítése érdekében.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Az összeget az agrártudományi oktatást és kutatást szolgáló tangazdaságának, kutatóintézeteinek, bemutatókertjének és Innovációs Központjának fejlesztésére fordítja az intézmény. A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastruktúrafejlesztésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére.

A magyar kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban – jelentette be Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadásán.

A támogatás kiterjed a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére, infrastruktúrafejlesztésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére. A Debreceni Egyetem és a tulajdonában lévő UD Agrár Kft. két pályázatával 1,6 milliárd forint támogatást nyert. 

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

Szemléletformáló reform projekt megvalósítására kapott vissza nem térítendő európai uniós támogatást az Agrárminisztérium a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) uniós pénzügyi alapból. Az RRF-4.2.1-23-2023-00001 azonosítószámú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében, mintegy 172,25 millió forint értékben valósul meg. Fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók jelenlegi és jövőbeli generációja tudatában legyen a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és birtokában legyen a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldások ismeretének.

A szemléletformálás tématerületei elsősorban a víztakarékos öntözési módszerekre, a vizek helyben tartásának jelentőségére, a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat során tapasztalható éghajlati eredetű károk mérséklésének lehetőségeire, valamint a közösségekben rejlő lehetőségek előnyeire irányulnak.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást. A támogatás a húsmarha állományok tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítását célzó intézkedések teljesítésére vehető igénybe. 

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (1) bekezdése alapján közzé teszi az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást. A kérelmek benyújtására 2024. június 3. és július 3. között van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint.

Pénz érkezik a termelőknek, 171 kérelemre 10,84 milliárd forintot kapnak 

Pénz érkezik a termelőknek, az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívások kapcsán újabb 171 kérelem vonatkozásában 10,84 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket. A megvalósítani kívánt fejlesztések elsősorban az öntözést érintik, de - többek között - újabb állattartó telepeket és tanyák infrastrukturális fejlesztéseit érintő beruházások is támogatásban részesülnek.

Az öntözésfejlesztés a termelés biztonságának fenntartásához, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében meghatározó jelentőségű. Ehhez nyújtott segítséget az öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívás, amelynek keretében újabb projektek részesülnek forrásban, így csaknem 3,7 milliárd forint odaítéléséről született döntés június elején. 

Közel 1 milliárd forintból fejleszt, majd oktat fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason. A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek.

A cél az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzése, amit a VP1-1.2.1-23 kódszámú, „Bemutató üzemek támogatása” című pályázat is tevékenyen támogat. A Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain megvalósuló fajtaelismerési rendszer eredménye jelentős befolyással bír a mezőgazdasági ágazat teljesítményére.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén Budapesten, melyet az I. Nemzetközi Burgonya Világnap alkalmából rendeztek meg.

Magyarországon az utóbbi években 6 és 12 ezer hektár közötti termőterületen, mintegy 180-300 ezer tonna burgonyát termeltek a gazdák. A burgonya a magyar háztartások kedvelt alapélelmiszere, ezért a fejlesztéspolitika kiemelt célja a fogyasztói igények egész éves folyamatos kielégítése – hangsúlyozta Farkas Sándor.

Kiemelte, a szaktárca 2020-ban a Vidékfejlesztési Program keretében megteremtette a burgonyatermesztéshez kapcsolódó valamennyi technológiai elem fejlesztésének támogathatóságát. 2021-22-ben tízezernél több mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás mintegy 1200 milliárd forintot meghaladó értékben valósíthatta meg fejlesztési elképzeléseit. A kertészetek számára üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építése, gépek és poszt-harveszt technológiák vásárlása és ültetvények telepítése egyaránt elérhetővé vált támogatott módon. Eddig a kertészeti ágazatokat érintő felhívásokban 6900 nyertes pályázat kapcsán 184 milliárd forintot meghaladó támogatási összegről született már döntés.

Segít a NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor, hogy ne legyen büntetés

A NAK-AKG vetésszerkezet kalkulátor (NAK-AKG-VK) alkalmazást az MVH regisztrációval rendelkező gazdálkodók részére, a NAK-AKG vetésszerkezeti előírások betartásának segítésére, valamint önellenőrzésére fejlesztették ki. A vetésszerkezet kalkulátor használatára csak regisztrációt követően van lehetőség, míg a program felhasználói kézikönyvének alapos tanulmányozása és megértése az alkalmazás használatához, az egyes adatmezőkbe a megfelelő értékek beírásához. 

A Vidékfejlesztési Program VP4-10.1.1-15, valamint a VP4-10.1.1-16 számú Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés felhívásokban szereplő vetésszerkezeti kalkulátor alkalmazásához tartozó felhasználói kézikönyv itt tölthető le.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

Az öntözésfejlesztés a mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében mára meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást. A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint a támogatás révén öntözési közösségek, mezőgazdasági vállalkozások fejlesztik többek között öntözési infrastruktúrájukat és a kapcsolódó műtárgyaikat, újítják meg meglévő, korszerűtlen berendezéseiket vagy állítanak be új öntözőberendezéseket. A támogatói okiratokat a kedvezményezettek hamarosan kézhez vehetik.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás