440 ezer pacsirta kilövését engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből. Miután május végén a román vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, a Román Madártani Társaság (SOR) Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított. Ebben tiltakoznak a madarak kilövése ellen, és arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra. A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom nevű gasztronómiai luxusterméket.

A Greenfo.hu környezetvédelmi portál számolt be arról, hogy Ioan Deneș, a vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője korábban azt nyilatkozta a HotNews-nak, hogy az idei kilövési kvóta jóval alacsonyabb, mint az előző vadászati szezonokban. A legtöbb országban már betiltották ezt a fajta vadászatot, Románián kívül már csak Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Cipruson és Máltán engedélyezik. A többi érintett uniós tagállam döntéshozói már ráeszméltek, hogy a mezőgazdaság intenzitásából eredeztethető súlyos állománycsökkenést nem érdemes pacsirtavadászattal tovább fokozni. A BBC Nature kutatásai szerint az utóbbi 25 évben ugyanis 50 százalékkal csökkent a pacsirtaállomány.

A pacsirtanyelv egy luxusgasztronómiai cikk, ezért kell több százezer énekesmadárnak elpusztulnia Romániában

Orvvadászat, és más fajok is pusztulnak a tevékenység közben

Ovidiu Bufnilă, a Román Madártani Társaság szóvivője elmondta, hogy nem támogatják a pacsirtavadászatot, mert ezeknek a madaraknak a kilövése orvvadászatként határozható meg. “Sajnos, a pacsirtavadászat üzlet. Pénzt hoz. Nem a romániaiak csinálják, hanem külföldi vadászok, akik pénzt hagynak itt Romániában. Sajnos a pacsirtavadászat magával hozza az orvvadászatot is. Lehetetlen megkülönböztetni, milyen madár repül el éppen a puskacső előtt, ezért nagyon sok olyan eset van, hogy Romániában megölt madarak szállítmányait fogják el a magyar, szlovén, olasz határon… és kiderül, hogy pacsirta megnevezéssel más énekesmadarakat visznek, amelyeket orvvadászok lőttek le, vagy tévedésből kerültek lelövésre. Minden esetben, amikor a külföldi vámosok ilyen szállítmányt fognak el, hívnak egy biológust, hogy azonosítsa be a madarakat. Mindig találnak vadászati tilalom alá eső fajokhoz tartozó, lelőtt példányokat, amelyeket Romániában lelőtt pacsirtaként deklaráltak tulajdonosaik. A pacsirta valójában egy ernyőfaj kezd lenni, amelynek neve alatt az orvvadászat zajlik” - magyarázta a Transindex portálnak a SOR szóvivője.

https://www.youtube.com/watch?v=8Q0CKMbFbUg

A 440 ezer pacsirta kilövését engedélyező miniszteri rendelet mellékletében egyébként még számos madárfaj esetében szerepel magas vadászati kvóta: jövő májusig többek között 259.723 fürjet, 127.701 gerlét, és több tíz ezer rigófélét lehet törvényesen kilőni.

Megosztás

További híreink

A Duna-Tisza és a Maros-Körös közén kritikus szintet ért el az aszály

2024.07.12.

Különösen az ország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége. Márpedig erre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak majd ki. A forróság pedig tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet.

Brutális, az ország több pontján 40 fokot meghaladó hőséget hoz a hétvége

2024.07.12.

Az ország nagy részén lfokozódik a már így is forró helyzetet a következő napokban - csupán az északnyugati országrészben lehet árnyalatnyival visszafogottabb meleg, ott is inkább csak a határhoz közeli tájakon.

Engedélyezte az EB a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását

2024.07.12.

Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte.

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 100 hirdetés 42 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás