Hirdetés
Nyilvános konzultációt szerveztek az egyik legfontosabb gombaméregről: célkeresztben az ochratoxin A
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2020. január 24-ig várja az ochratoxin A közegészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleményével kapcsolatos észrevételeket a közvéleménytől. A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát még 2006-ban értékelte az EFSA, most az új tudományos eredmények tükrében kérnek visszajelzést.
A közel 15 éves dokumentumban az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy az ochratoxin A gombaméreg felhalmozódhat a vesében, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott. Így fogyasztásának megengedhető heti beviteli (Tolerable Weekly Intake, TWI) értékét 120 ng/testtömeg-kilogrammban határozta meg - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet a rendelkezésekre álló újabb tudományos eredmények alapján készített friss dokumentumot, illetve annak véleményezését az EFSA oldalán lehet megtenni, ide kattintva.
![](/public/agronews/an_article_inner/7714/8109e40d83d6f5cf0a6203dfa15c308d_1.jpeg)
Ezért veszélyesek a mikotoxinok
A gombaméreg vagy mikotoxin egy, a gombák termelte mérgező másodlagos metabolit (anyagcseretermék). Emberek és állatok számára megbetegedést és akár halált is okozhat. Van köztük olyan, amely hormonális elváltozást vagy rákot is eredményezhet. Egy gombafaj többféle mikotoxint is előállíthat, és ugyanazt a mikotoxint több faj is előállíthatja. Egyes gombamérgek nem okoznak azonnal bajt, de ha huzamos ideig fogyasztják azokat, hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethetnek. A gabona magvaiban és a malátában már betakarítás előtt megkezdődhet a fuzárium gomba képződése, és a termény nem megfelelő kezelése esetén tovább is folytatódhat. A PET palackok belső felszínének apró egyenetlenségei ideálisak a baktériumok és gombák megtelepedésére, és ezek a felbontás után már 24 órával meg is jelennek. Penészes termékeket fogyasztani a mikotoxinok miatt veszélyes. Penészedésre hajlamosak a különféle magvak, szárított gyümölcsök is, amelyeken gyakran nem is látszik meg a penész - írta a mikotoxinok veszélyeiről a Wikipedia.
Hirdetés
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés