A Nébih felhívta a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a hivatal elektronikus rendszerében. A növényvédő szeres kezelések esetében érvényes előírás, hogy idén januártól elektronikusan kell vezetni a permetezési naplót az e-GN-ben. A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt szántóföldi kultúrában végzik – naprakészen szükséges vezetniük az online naplót.

A bevezetőben leírtak azt jelentik, hogy a kezelést a nyilvántartásban a munkavégzést követő 24 órán belül fel kell tüntetni. A többi érintett termelőnek pedig január 31-ig kell dokumentálniuk a Nébih elektronikus felületén az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Utóbbi kötelezettség tehát 2024. január 31-én válik aktuálissá, és természetesen a permetezési naplóban már rögzített információkra nem vonatkozik. Tehát a 10 hektár felett gazdálkodóknak a szántóföldi területeken végzett rovarölő szeres kezelési adatokat nem kell ismételten feltölteniük - írták.

A Nébih felhívta a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a hivatal elektronikus rendszerében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baja

A nyilvántartás vezetésével és az adatok rögzítésével kapcsolatos kérdéseket az egn@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik az érintettek. A gördülékeny kezelés érdekében kérik, hogy az email tárgyában a „permetezési napló” kifejezés szerepeljen. A témában számos hasznos információ olvasható ebben a cikkben is, ahol ez a hasznos videó is található:

https://www.youtube.com/watch?v=CDM-scRK8sA
Elektronikus permetezési napló (e-permet) - 1. rész

E-permetezési napló bemutatása – növényvédelmi kezelések vezetése 

A fenti videó az elektronikus gazdálkodás napon belül az e-Permetezési Napló vagyis a növényvédelmi kezelések vezetését mutatja be. A felületen 2023 január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak kell naprakész nyilvántartást vezetni a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről. A felületet a portal.nebih.gov.hu oldalon az Ügyfélprofil e-ügyintézés mezőre kattintva, majd bejelentkezés és ügyfél azonosítást követően érjük el. Először ki kell választani, hogy saját nevünkben, meghatalmazó nevében vagy cégképviselet alapján járunk el. 

A tovább gombra kattintva eljutunk az ügykatalógushoz. Az elektronikus gazdálkodási napló linkre kattintva, majd tovább az e-ügyintézéshez linkre, megjelenik a felület. A gazdálkodási napló létrehozása ikonra kattintva egy felugró ablak jelenik meg. Kiválasztjuk a gazdálkodási évet, majd megadjuk a kapcsolattartó adatait. Amennyiben a kapcsolattartó azonos a gazdálkodóval, a négyzet pipálásával automatikusan kitöltődik a kapcsolattartó neve és címe. A három elérhetőség közül egyet meg kell adni. Majd a rögzít gomb megnyomásával rögzítjük az adatokat és létrehozzuk a gazdálkodási naplót. 

Műveletek és rögzítés

A műveletek alatt a napló megnyitása ikonra kattintva, majd jobb alsó sarokban a módosítás gombra, megjelenik a + jel, ezzel szerkeszthetővé válik a felület. Fent különböző tabfülek jelennek meg. Fontos, hogy megfelelő sorrendben vigyük fel az adatokat. Először a jogosultságok és kötelezettségek űrlapot kell kitölteni A + jel megnyomásával megjelenik a felület. Itt kiválasztjuk a permetezési napló vezetését. Jelenleg a támogatások kiválasztása nem lehetséges, inaktív állapotban vannak a későbbiekben lesz lehetőség megadni. Majd rögzítjük az adatokat és a sor végén a pipa megnyomásával véglegesítjük. Ezután a szakirányító adatok megadása szükséges. Csak annak kell kitölteni, aki rendelkezik szakirányítóval kötött érvényes szerződéssel. 

A + jel megnyomásával megjelenik a rögzítő felület. A személy típusánál kiválasztjuk, hogy növényvédelmi szakirányító. A név, kamarai regisztrációs szám, felir azonosító bármely karakterének begépelésével megjelenik a lista ebből kiválasztjuk a szakirányítónkat. A kapcsolattartási adatok közül minimum egyet meg kell adni. Ezután rögzítjük az adatokat és a sor végén pipával véglegesítjük. A következő lépés a termőhelyek, hasznosítások és műveletek rögzítése. A + jel megnyomásával megjelenik a rögzítő felület. Amennyiben egyből a rögzít gombra klikkelünk megjelennek, hogy melyek azok a mezők, amiket kötelező kitölteni. Ezek a pirossal keretezett mezők. 

Speciális mezők és művelési ágak

Vannak speciális mezők, amelyben ha az egér mutatójával az I betűre ráállunk az infó buborékban még plusz információ jelenik hogy milyen adatot kell megadni. A tábla egyedi azonosítója mezőbe bármilyen karaktert beírhatunk. Ez lehet szám betű, speciális karakter. A lényeg, hogy a gazdálkodót segítse a tábla beazonosításánál. Az egységes kérelem tábla sorszámot a későbbiekben az egységes kérelem benyújtását követően lehet hozzárendelni. 

Ezután a a listából kiválasztjuk a művelési ágat, majd a listából a földhasználat jogát megadjuk. A területméretet minél pontosabban kell megadni, lehetőség szerint négy tizedesjeggyel. Hely adatok rögzítésénél háromféle beviteli módból választhatunk. A rádiógombok segítségével az a blokk lesz szerkeszthető, amit kiválasztunk. Koordináta megadása esetén fontos hogy táblán belüli pont koordinátapár kerüljön megadásra. A koordináta ellenőrzés gombbal ellenőrizni kell, hogy jók-e az adatok. Amennyiben helyes, megjelenik a település. 

Település, helyrajz

Cím megadása esetén az irányítószám begépelésével megjelenik a lista, kiválasztjuk az irányítószámot és megjelenik a település. A közterület nevét a lenyíló listából kiválasztjuk és hozzárendeljük a házszámot. Jobb oldalon a cím ellenőrzése gombbal ellenőrizzük. Lehetőség van helyrajzi számmal is megadni az adatokat. A település első három karakterének megadásával megjelenik a lista. Kiválasztjuk a települést, majd a helyrajzi számnál elkezdjük begépelni a számokat. Kiválasztjuk és az ellenőrzése gombbal ellenőrizzük. 

Amennyiben a helyrajzi szám nem található a lenyíló listában helyette koordinátában kell megadni az adatokat. Ezután a tábla szinten is meg kell adnunk a jogosultságot és kötelezettséget. Jelen esetben ez a permetezési napló vezetése. Majd rögzítjük az adatokat és a sor végén a pipával véglegesítjük. Amennyiben véglegesítettük az adatsort és még ugyanabban a munkafolyamatban vagyunk, a rögzítés elvetése gombra kattintva lehetőségünk van az eddig rögzített adatokat törölni. 

Törlés és véglegesítés

Az igen gombra kattintva minden adat amit ebben a munkafolyamatban felvittünk, törlésre kerül. A későbbiekben a véglegesített sorokat már nem tudjuk törölni. Erre csak addig van erre lehetőség amíg ugyanabban a munkafolyamatban vagyunk. A tábla azonosító előtt a jelölőnégyzet pipálásával alul megjelenik a hasznosítások fül. A + jel megnyomásával felugrik a rögzítő felület. Ha egyből a rögzít gombra nyomunk, pirossal jelölve megjelenik, hogy melyek a kötelezően megadandó mezők. A rádiógombok segítségével kiválasztjuk a vetés típusát. Ökológiai gazdálkodás esetén a jelölnégyzetbe pipát kell tenni. A hasznosítási kódot listából kell kiválasztani, minimum 3 karakter megadásával megjelenik a lista. Kiválasztjuk a kultúrát. Amennyiben volt növényvédelmi szakirányítónk a listából kiválaszthatjuk, majd rögzítjük és a pipával véglegesítjük az adatokat. 

A műveleti napló beállításai

A hasznosítás előtt a jelölőnégyzetbe, ha pipát teszünk, megjelenik a műveleti napló. A hozzáadás gombbal felugrik a művelet csoport, itt kiválasztjuk a növényvédelmi űrlapot. A naptár ikonra kattintva a naptár segítségével kiválasztjuk a kezelés időpontját. A művelettel érintett terület nagyságánál automatikusan megjelenik a termőhelynél rögzített terület méret. Amennyiben a kezelt terület nagysága kisebb, mint a tábla mérete, kisebbre módosítható. 

A rögzít gombbal ellenőrizzük, hogy minden adatot megadtunk-e. Látjuk, hogy melyek a kötelezően megadandó mezők, a többi mező üresen hagyható. A növényvédőszert listából kell kiválasztani, elkezdjük begépelni a növényvédőszer nevét majd megjelenik a lista, kiválasztjuk és automatikusan a hatóanyag és az élelmezésegészségügyi várakozási idő kitöltődik a növényvédőszer és a kultúra alapján. Majd megadjuk a felhasznált növényvédőszer fajlagos mennyiségét és a vonatkozó mértékegységet, ugyanígy a permetlé fajlagos mennyiségét is megadjuk és kiválasztjuk a mértékegységet. 

Az adatrögzítés vége a gazdálkodási napló felületén

Ezután rögzítjük az adatokat és a sor végén a pipával véglegesítjük. Amennyiben a munkafolyamatot szeretnénk megszakítani és a későbbiekben folytatni az adatrögzítést fontos, hogy kilépés előtt alul megnyomjuk az ideiglenes mentés gombot. A következő belépéskor egy üzenet jelenik meg, ha az igenre kattintunk, akkor folytatjuk a korábbi rögzítést vagyis megjelenek a korábban felvitt adatok, amennyiben a nem-re kattintunk a korábban felvitt adatok törlésre kerülnek. A rögzített adatok beadása gombra kattintva az adatok bekerülnek az adatbázisba - írták a részletekről.

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás