A szocializmusban számos afrikai nemzet fiataljait fogadta Magyarország egy bő költségvetésű agrár-ösztöndíj program keretében. A nálunk végzett diákok közül később sokan előkelő pozíciókba kerültek a hazájukban. Nemcsak ők vitték a magyarok jó hírét a fekete kontinensre, a konzerviparunk is ismert volt az észak-afrikai térségben. A 2019-ben létrejött Afrika-stratégiával ismét feléledhetnek ezek a kapcsolatok. A 22 pontos terv része az oktatás, a mezőgazdasági technológia-transzfer, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Komoly támogatási források is rendelkezésre állnak a külpiacon terjeszkedni vágyó hazai cégek számára: 2 milliárd forintos keret biztosított a kijutásra, 23 milliárd pedig az ottani terjeszkedésre használható fel - írta a Mezőhír. A Magyar Közlönyben nemrég megjelent 1080/2021. (II. 27.) kormányhatározat szerint Ghána után Kenyában folytatódik a külföldi mintafarmok kialakítása. A terv összesen 8 országot tartalmaz, a következő célpont Uganda és Etiópia lehet. A Magyar Nemzet értesülése szerint egy-egy mintafarm átlagosan évi 20-40 millió forint támogatást kaphat. A kenyai üzemre 5 éven át évi 49,1 millió forint költségvetési támogatást biztosít a magyar kormány. Itt elsősorban fajtakísérletekre kerül sor, amihez szaporítóanyagokat, növényvédő és termésnövelő anyagokat biztosít Magyarország, továbbá a mintafarmon bemutatnak egyéb agrár- és élelmiszeripari termékeket és környezetügyi technológiákat. Ezek helyi regisztrációjának és forgalomba hozatalának érdekében megállapodást kell kötni az érintett állam hatóságaival – áll a rendeletben. A projekt eredményeit a további terjeszkedéshez lehet felhasználni - írja a rendelet.

Búzatáblák Dél-Afrika Nyugati-Fokföld tartományában, Swellendamban

Kína már nagyokat lépett az afrikai terjeszkedésért

A cikk szerint Európai Uniónak 15 éve létezik Afrika-stratégiája, de csak a bevándorlás felerősödésével vált erőteljessé a kontinens érdeklődése a fekete kontinens iránt. Az is fontos, hogy 2019-ben létrejött az egységes afrikai szabadkereskedelmi övezet (AfCFTA), amely 2021. január elsejével a legtöbb termék számára vámmentessé tette a határátlépést a kontinens országai között. Ám Kína időközben hatalmas lépéselőnyre tett szert a térségben. Az ázsiai ország hatalmas mennyiségben vásárolt fel földeket, elsősorban Etiópiában, Tanzániában, Kongóban, Mozambikban és Zambiában. A portál híre szerint a közvélekedéssel ellentétben a kimutathatóan kínai tulajdonban álló földterület nem több millió, hanem 250 ezer hektár egész Afrikában. Az egyéb erőforrások fontosabbak Kínának. Állami olajvállalata (CNPC) a szudáni olajmezők több mint 40 százalékát birtokolja. Becslések szerint Afrika a világ platina- és kobaltkészletének 90 százalékát, aranykészletének felét, mangánjának kétharmadát és uránmennyiségének 35 százalékát adja. Kína legfőbb exportcikkei az elektronikus eszközök, ezek gyártáshoz szüksége van ezekre az ásványokra. Az ázsiai világhatalom pénzügyileg is függésben tartja Afrikát, 2010 és 2018 között több mint 150 milliárd dollár forrás érkezett hozzájuk Kínából, 2018-ban pedig egy újabb finanszírozási programot hirdettek meg - írták.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás