Nem okozott zavart a magyar gyümölcsösökben a hirtelen jött forróság, ahogyan a helyenként tapasztalt jégverés sem tett kárt a legtöbb ültetvényben. Az országos jégkármérséklő rendszer pedig tovább növelheti a hazai gyümölcstermesztés biztonságát. Nem szenvedtek különösebb kárt a hazai gyümölcskertek a május elején kitörő zivatarokban. Bár a viharokat helyenként jégeső is kísérte, országosan megúszták a kertészetek az ítéletidőt. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (­FruitVeb) alelnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a jégkárokra április közepétől minden évben számítani lehet.
A hazai gyümölcstermesztés nem szenvedett jelentős kárt - de a barack megsínylette a fagyokat
Az elmúlt időszak jégesői is érintették gyümölcsültetvényeket, de országos viszonylatban nem okoztak olyan kárt, ami bármilyen hatással lenne a termésre, illetve a piacra. Természetesen azoknak a termelőnek, akinek a gyümölcsösét elverte a jég, nagy lehet a kára, de szerencsére még csak helyi kiesésről van szó.
Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke
Május elsejétől kezdve pedig ezen a téren is kisebb kockázatokra számíthatnak a gazdák, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett jégkármérséklő-rendszer ugyanis ettől a naptól kezdve már üzemel. Apáti Ferenc szerint az országos lefedettségű hálózat nagy segítség a gyümölcstermelőknek, de a civil lakosságnak is előnye származik a működéséből. Teljes védettséget azonban ettől a rendszertől sem lehet várni, mert ahogy a neve is mutatja: a jégverést nem megelőzni, csak mérsékelni tudja - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara weboldala.
Az idén derül majd ki, hogy milyen hatékonysággal működik a rendszer. Annyi azonban már most biztos, hogy a többszörösét menti meg annak – akár gyümölcsökről, szántóföldi növényekről vagy épp civil vagyonról beszélünk –, mint amennyibe a hálózat üzemeltetése kerül. Bár a rendszer valóban nagy segítséget jelenthet a kertészeteknek, a korszerű, nagy áruértékű gyümölcsültetvények gazdái nem alapozhatják kizárólag erre a védekezésüket. Nekik egyéb védelemről, leginkább jéghálóról is gondoskodniuk kell – mondta a FruitVeb alelnöke. A szakember szerint nagy szerencse, hogy a mostani meleghullám nem érkezett korábban, a szokatlan forróság a virágzás alatt ugyanis kárt is tehetett volna a gyümölcsösökben. Hozzátette, hogy a virágzás néhány hete alatt szinte optimális volt az időjárás, így a termelők is bizakodóan tekinthetnek az idei szezon elé.
A barack megsínylette a márciusi fagyokat
Kajszibarackból sajnos így is nagyon gyenge termésre lehet számítani, ugyanis a március eleji kemény fagyok alaposan megtizedelték a termést. Apáti Ferenc szerint a termelők egy kiváló szezonnak megfelelő 40 ezer tonnás termésnek csupán a negyedét, harmadát takaríthatják be az idén. Az őszibarack esetében egy kicsit jobb a helyzet, de ott is gyenge termést várnak. Az előző évek átlagának csupán 30-50 százaléka kerülhet le az ültetvényekről. A jelenlegi állapot szerint minden más gyümölcsfajnál jó termés ígérkezik.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás