Több mezőgazdasági témájú támogatásra lehet pályázni még az idén, érdemes ezeket figyelmesen átolvasni. A beruházásokat támogató pályázatok között a kisüzemek bővítésére, a tanyák háztartási léptékű fejlesztéseire és az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek fejlesztésére is lehet kérelmet benyújtani. Jó olvasást és eredményes pályázást kívánunk kedves olvasóinknak 2022. októberében is!

A “Tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátását, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” felhívást meghosszabbították 7 benyújtási időszakkal, így erre a támogatásra 2023. június 5-ig lehet pályázni.

A beruházásokat támogató pályázatok között a kisüzemek bővítésére, a tanyák háztartási léptékű fejlesztéseire és az erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek fejlesztésére is lehet kérelmet benyújtani - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes
  • 1. célterület: tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései természetes személyek számára;
  • 2. célterület: tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései a 2011. évi CLXXXIX. törvény szerinti települési önkormányzatok számára.

A célok elérését a Kormány a települési önkormányzatok, valamint természetes személyek együttműködésével tervezi megvalósítani a jelen felhívásban foglalt feltételek mentén.

Az együttműködés keretében a kormány vállalja, hogy:

  • a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt, az 1. célterület esetében maximálisan 6,2 millió forint, illetve a 2. célterület esetében maximálisan 200 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig (A jóváhagyható támogatási összeg alsó határa mindkét célterület esetében 200 000 forint, felső határa a 2. célterület esetében tanyánként 8 millió forint.);
  • a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50 %-ának megfelelő támogatási előleget biztosít.

Korábban is írtunk részleteket a közeli benyújtási határidejű és a 2022-ben záruló agrárpályázatokról, amit itt lehet elolvasni.

Ismét lehetőség lesz a “Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” felhívásra pályázni, erre 2022. november 17. és 30. között még egy benyújtási időszak biztosított. A felhívásra minden olyan mezőgazdasági termelő pályázhat, akinek vagy az STÉ-je (standard termelési érték), vagy a tavalyi mezőgazdasági árbevétele 3000-6000 euró közé esik. A 15.000 eurós, 100%-os támogatás szabadon felhasználható a mezőgazdasági tevékenység fejlesztésére.

Az “Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységekre” (VP5-8.6.2-16), azaz ápolás, tisztítás, törzsnevelés céljára lehet igénylést benyújtani legközelebb november 2. és december 2. között – ez egyben az utolsó lehetőség is. A támogatás hektáronként és munkálatonként meghatározott fix összeg.

A 2022-es év végén záruló pályázatok:

"Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása" keretében a közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére, új öntözési beruházásokra lehet pályázni ez év végéig (VP5-16.5.2-21). Az elszámolható költségek 90%-a támogatásból finanszírozható, maximálisan 250 ezer euró erejéig.

"A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" (VP2-4.1.4-16) keretében tározók kialakítása, a táblaszintű vízkormányzás megvalósítása, illetve az öntözőrendszerek telepítése, korszerűsítése, cseréje támogatható, a hozzátartozó infrastruktúrával együtt. Alapvetően a költségek 40-50%-a finanszírozható támogatásból, maximum 3 milliárd forint erejéig. A pályázat év végén zárul, a támogatáshoz szükséges pontszám 30 pontra csökkent.

Az “Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” kiírásra szintén az év végéig lehet pályázni (VP5-8.2.1-16). Az egyes műveleteket fix, hektáronkénti összeggel támogatják.

Az “Erdősítés támogatása” (VP5- 8.1.1-16) kiírás keretében állománytípustól függően a telepítést hektáralapú támogatásban részesítik, illetve a kieső jövedelem pótlására hektáronként 432 eurót fizetnek 12 éven át. A pályázat ez év végéig nyújtható be.

“Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” címmel erdő-szerkezetátalakításra, klímarezisztens fajok telepítésére, invazív fajok visszaszorítására (VP5- 8.5.1-17) szintén az év végéig lehet támogatást igényelni, ez az adott művelttől függő, fix, hektáralapú összeg. Év végéig áll nyitva “Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” felhívás (VP5-8.3.1-17) is.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás