A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek.

A Foodnavigator cikke alapján az Agrárszektor írta meg, hogy az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozások az elmúlt években (2010–2020) csaknem 6 milliárd dollárnyi befektetést vonzottak, ennek több mint a felét 2020-ban. A növényi alapú hús, tojás és tejtermékeket előállító vállalkozások az elmúlt években (2010–2020) 4,4 milliárd dollár értékben vonzottak befektetéseket, ennek csaknem felét – 2,1 milliárd dollárt –2020-ban. Ez az iparág történetében az eddigi legnagyobb tőkebefektetés egyetlen év alatt és a 2019-ben befektetett összeg – 667 millió dollár – több, mint háromszorosa.

Néhány éven belül olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-ban befektetett összeg megoszlása:

  • Impossible Foods 700 millió dollár finanszírozási költség
  • a LIVEKINDLY 335 millió dollár kockázatitőke-finanszírozása
  • Oatly 200 millió dollár magántőke és 78 millió dollár adósságfinanszírozás
  • Califia Farms 172 millió dollár magántőke-finanszírozás

A sejtalapú, növesztett húsokat előállító vállalkozások 2020-ban több mint 360 millió dollár befektetést vonzottak. Ez a 2019-ben felvett összeg hatszorosa, és az iparág történetében (2016–2020) az eddig befektetett összeg 72 százaléka. Ebben már benne van a Memphis Meats 186 millió dolláros és a Mosa Meat 75 millió dolláros befektetési köre is.

Többszörös a befektetett összegek nagysága

Az erjesztéssel alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 590 millió dollár befektetésben részesültek. Ez több mint kétszerese a 2019-es összegnek, ami magában foglalta a Perfect Day 300 millió dolláros és a Nature's Fynd 45 millió dolláros adósság konszolidációját. Erjesztő cég esetében ez az első nyilvánosságra hozott kockázatitőkebevonás. Az erjesztő vállalatok több mint 1 milliárd dollár befektetést gyűjtöttek a 2013-as első GFI által is nyomon követett befektetés óta. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a befektetések csaknem 60 százaléka 2020-ban folyt be - írták.

Az alternatív fehérjéket gyártó vállalkozásokba vetett befektetői bizalmat is elsősorban a piaci tényezők vezérlik. Mindazonáltal a klímabarát és fenntartható befektetések iránt is egyre nagyobb az érdeklődés és egyre több befektető ismeri el, hogy az éghajlati kockázat befektetési kockázat is egyben. Az alternatív fehérjék ezért megoldást jelenthetnének egy fenntarthatóbb és szén-dioxid-semlegesebb ellátási lánc kialakítására – közölte az Intézet.

Társadalom, környezet, gazdaság

Az elemzés szerint a 2020-ban felszínre került társadalmi, környezeti és gazdasági kérdések rávilágítottak a szokásos (business-as-usual) üzletágakkal és gyakorlatokkal kapcsolatos kockázatokra. A Good Food Intézet vezető befektetői elköteleződéssel foglalkozó szakértője, Sharyn Murray így vélekedett:

„A befektetői közösség az élelmiszer ellátási lánc radikális átalakítása felé vette az irányt, mivel látja a technológiában rejlő óriási társadalmi és gazdasági lehetőségeket. A korai trendszetterek; az Impossible Foods, a Beyond Meat, a Memphis Meats és a Mosa Meat továbbra is jól teljesítenek. Egyre több olyan befektetőt találnak, akik látják a lehetőséget az alternatív fehérjék piaci sikerében, miközben a fenntarthatóságért és környezetünk egészségéért tesznek.”

A Good Food Intézet vállalati elköteleződésért felelős igazgatója, Caroline Bushnell szerint: 

„2020 az alternatív fehérjék iránti befektetői érdeklődés boom-ját hozta, rekordnagyságú beruházások áramlottak a szektorba. Ez újabb jele annak, hogy már a magánbefektetők is komoly potenciált látnak ebben a gyorsan növekvő nemzetközi iparágban. Látva és érezve a pillanat sürgősségét, mind az állami, mind pedig a magánszektor részéről több beruházásra és befektetésre van szükség, annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az élelmiszerelőállítás környezetterhelését. Valamint a párizsi klímaegyezményben foglaltakhoz is közelítsünk a növekvő népesség táplálása mellett.”

Az alternatív fehérjék előnyei a hagyományos ételekkel szemben

Jim Mellon, a Moos Law szerzője az egyik befektető, aki arra tippel, hogy az alternatív fehérjék, beleértve a növesztett húst és a tengeri élőlényekből kinyert termékeket, teljesen megváltoztatják a globális élelmiszeripart. Mellon a legnagyobb részvényese és alapítója az Agronomics nevű, az Egyesült Királyságban bejegyzett befektetési eszköznek, amely alternatív sejtkultúrás (cellular agriculture) fehérjeelőállítással foglalkozó innovatív vállalatokat céloz meg. Véleménye szerint a növényi fehérje és a hagyományos húskészítmények árparitását 18 hónapon belül elérjük. Előrejelzése szerint a laboratóriumi előállítású tejipari és húskészítmények ára, beleértve a mesterséges körülmények között növesztett marhahúst, csirkét és a sejt alapú tenger gyümölcseit, 5 év múlva a hagyományos élelmiszerek vételára alá esnek.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás