Amerikában az emelkedő sertéshús-kereslet hatására csökkenhet idén az export, Brazíliában pedig a sertéshús ára van lejtmenetben. Közben az Európai Unióban is csökkent a sertéshús ára, a sertéshústermelés viszont nem változik az előző évhez képest.

Amerikai szakértők előrejelzése szerint az USA sertéshústermelése nem fog lényegesen változni 2016 második negyedévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A hízósertés ára azonban 1-4 százalékkal is eshet a vizsgált időszakban az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) szerint. A belső fogyasztás emelkedése miatt az export is csökkenhet, körülbelül 4 százalékkal.

Amit az USA-ban még csak sejtenek – hogy a közeljövőben csökkenhet a sertés ára – az Brazíliában már be is következett. Kis mértékben ugyan (1 százalék), de csökkent a brazil sertés ára februárban a 2015-ös februári árhoz képest. Rekordot is döntött a brazil sertéságazat: márciusban a tavalyi exportnál 85 százalékkal több, 57 ezer tonna sertéshúst sikerült exportálniuk a külpiacokra. Egyik fő importőrük Oroszország, ahol 75 százalékkal több brazil sertéshúst vásároltak az idei év első 3 hónapjában. A többi nagy importőr, Hongkong, Szingapúr és Kína is növelte a vásárolt mennyiséget a vizsgált időszakban.

Brazíliában és az Európai Unióban is olcsóbb lett a sertés (Fotó: greenvalleyfarmct.com)
 

Eközben az Európai Unió 23,5 százalékkal több (278 ezer tonna) sertéshúst értékesített 2016 januárjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint fele Kínába, Japánba és Hongkongba irányult. Az import azonban 19 százalékkal visszaesett a vizsgált időszakban, a behozatal 62 százaléka Svájcból származott.

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 februárjában, 4 százalékkal csökkent egy év alatt. A lipcsei árutőzsdén a sertés áprilisi határidőre szóló jegyzése csökkent, míg a májusi és a júniusi stagnált 2016 14. hetének végén az egy héttel korábbihoz viszonyítva.

Az előrejelzések szerint 2016-ban 23,3 millió tonna lehet az unió sertéshústermelése, ami az előző évhez képest stagnálást jelent. 2017-ben viszont 1 százalékos emelkedés várható (23,5 millió tonna).

Az Európai Unió 2,14 millió tonna sertéshúst exportálhat az idén és 2,24 millió tonnát 2017-ben. A sertéshús importja a 2015. évihez hasonlóan 10 ezer tonna körül várható 2016-ban és 2017-ben egyaránt. A közösség egy főre jutó sertéshús-fogyasztása 32,2 kilogramm lehet az idén és hasonlóan alakulhat 2017-ben is.

Forrás: AKI

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás