Az olívaolaj termőhelytől és termelőtől függően nagyon változatos színben, aromában és ízben is. Egy dologban viszont az olajok is egyeznek, extra minőségük miatt nyersen, közvetlen fogyasztásra ajánlott, és az élettani hatása is ennek a legkedvezőbb. A gasztronómia egyik legfontosabb kelléke, az üzletek polcain bőséges a kínálat belőle. Nem is lehet könnyen kiigazodni a különféle elnevezéseken, pedig azok az olaj különféle minőségét jelzik. A Magyar Mezőgazdaság írt a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) terméséből, vagyis az olajbogyóból préseléssel előállított zöldessárga, édeskés ízű, folyékony növényi zsiradék. Már az ókorban nagyon kedvelték, Homérosz folyékony aranynak nevezte, az olajág pedig a béke jelképévé vált. Az olívaolaj a vallási szertartások kelléke volt, gyógyszerek alapanyagaként, lámpába olajként, szappan készítésére és bőrápolásra is használták.
Évezredek óta kedvelt az olívaolaj: ételre, testre, gyógyszerbe, szappanba használják
A legértékesebb a szűz olívaolaj, ezt úgy készítik, hogy az olajbogyóból mechanikus úton, préseléssel vagy centrifugálással nyerik ki az olajat. Az olaj savtartalmától függ, hogy ezen belül milyen besorolást kap. Az extra szűz olívaolaj áll az élen, hiszen ez az olívabogyóból nyerhető legjobb minőségű olaj. A szabadsav tartalma nem haladja meg 0,8 tömegszázalékot.
Alapkövetelmény, hogy a bogyók szedését követően 24 órán belül meg kell kezdeni a sajtolást, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés kedvezőtlenül befolyásolja az olaj minőségét.
  • Az extra szűz olívaolajat préselés után legtöbbször leszűrik, mivel a benne maradó szilárd anyagok, a gyümölcshús és a magok finom törmeléke csökkentheti az olaj eltarthatóságát. De sok termelő kínál extra szűz olívaolajat szűretlenül is, amire egyre nagyobb az igény.
  • A szűz olívaolaj, hasonló módszerrel készül, mint az extraszűz. A különbség, hogy a bogyó sajtolásakor nem kell megfelelni annyira szigorú előírásoknak, a savtartalma pedig kissé magasabb, íze kevésbé karakteres, de nyers fogyasztásra ajánlott.
  • Sima olívaolaj néven kerül forgalomba az az olaj, ami még ugyan hideg sajtolással készül, de magas savtartalma miatt finomítási eljárással egy kis extra szűz olajjal javítják fel. Ezt inkább sütéshez és főzéshez ajánlják.
Olívaolajként adják el a sansa, pomace és oruio nevű termékeket is
Ezek valójában olívapogácsa-olajok. Ez a hideg préseléssel készült olaj mellékterméke, amikor a visszamaradt olívatörkölyt, ami a kipréselt héjakból, magokból, és gyümölcshúsból áll, a kilúgozó üzemekben vegyi eljárással nyerik ki belőle a maradék olajat. Így gyártják az emberi fogyasztásra még alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolajat. Valamivel olcsóbbak, mint a hagyományos olívaolaj, de élettani hatásuk meg sem közelíti a szűz olívaolajokét- írja a Magyar Mezőgazdaság.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás