Hirdetés
Olívaolajat szűzen, extrán, simán és pogácsából
Hirdetés
![](/public/agronews/an_article_inner/9610/5019e7b7bb05c62a225b6c325e45c0bc_1.jpeg)
- Az extra szűz olívaolajat préselés után legtöbbször leszűrik, mivel a benne maradó szilárd anyagok, a gyümölcshús és a magok finom törmeléke csökkentheti az olaj eltarthatóságát. De sok termelő kínál extra szűz olívaolajat szűretlenül is, amire egyre nagyobb az igény.
- A szűz olívaolaj, hasonló módszerrel készül, mint az extraszűz. A különbség, hogy a bogyó sajtolásakor nem kell megfelelni annyira szigorú előírásoknak, a savtartalma pedig kissé magasabb, íze kevésbé karakteres, de nyers fogyasztásra ajánlott.
- Sima olívaolaj néven kerül forgalomba az az olaj, ami még ugyan hideg sajtolással készül, de magas savtartalma miatt finomítási eljárással egy kis extra szűz olajjal javítják fel. Ezt inkább sütéshez és főzéshez ajánlják.
Olívaolajként adják el a sansa, pomace és oruio nevű termékeket is
Ezek valójában olívapogácsa-olajok. Ez a hideg préseléssel készült olaj mellékterméke, amikor a visszamaradt olívatörkölyt, ami a kipréselt héjakból, magokból, és gyümölcshúsból áll, a kilúgozó üzemekben vegyi eljárással nyerik ki belőle a maradék olajat. Így gyártják az emberi fogyasztásra még alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolajat. Valamivel olcsóbbak, mint a hagyományos olívaolaj, de élettani hatásuk meg sem közelíti a szűz olívaolajokét- írja a Magyar Mezőgazdaság.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés