Hirdetés
Olykor a kevesebb a több
Hirdetés
Lezárult egy hosszú évtizedeken át folytatott, szenvedélyes vita: a legfontosabb gyümölcseinknél előnyös és gazdaságos a szakszerű gyümölcsritkítás. Ez ugyanis nem csökkenti a betakarított gyümölcs mennyiségét, viszont fokozza annak a küllemi és a beltartalmi értékét, tehát a termelés gazdaságosságát, a gyümölcs fogyaszthatóságát.
A gyümölcsfák elsődleges életcélja a fajfenntartás, ezért tavasszal jóval több virágot nyitnak, mint amennyire szükségük volna. A virágok egy része nem is termékenyül meg és elszáradva, rövid időn belül lehullik. A megtermékenyült virágokból terméskezdemények képződnek, amelyek – kedvező időjárás és megfelelő tápanyagellátás mellett – gyümölccsé növekednek.
A fák rendelkeznek egy bizonyos önszabályozó képességgel, amelynek egyik tulajdonsága az, hogy a fa igyekszik megszabadulni attól a kezdemény-többlettől, amelynek a felneveléséhez nem rendelkezik elegendő tápanyaggal (asszimilátával). Ezt a folyamatot természetes ritkulásnak nevezzük és ez május végén rendszerint be is fejeződik. Ez a ritkulás azonban csak a szabadban álló gyümölcsfák számára elégséges, de a családi fogyasztásra vagy a piacra termelő kertész számára nem kielégítő, ezért az esztendők többségében szükség van a jól megszervezett és átgondolt gyümölcsritkításra is, amelynek legkedvezőbb időszaka június hónapra esik.
Kajszi és őszibarack
A sárga- és az őszibarackot (beleértve az egyre népszerűbb nektarinokat is) most kell átvizsgálni és a gyümölcsöket olyan mértékig megritkítani, hogy a termővesszőn levő két, teljesen kifejlődött gyümölcs között egy harmadik is elférhessen! Így a gyümölcsök nem akadályozzák egymást a fejlődésben, mérséklődik a fertőzési veszélyezettségük, szépen színeződnek és ízletessé érnek.
![](/public/agronews/an_article_inner/12640/6955fa3bcef0e7472cc979ccca7f7efd_1.jpeg)
A feleslegessé váló gyümölcskezdeményeket egyszerű csavarással és nem tépéssel kell eltávolítani. E két gyümölcsnél a csontmag kialakítása jár a legnagyobb tápanyag felhasználással, ezért az idejében elvégzett gyümölcsritkítással a fákon maradó gyümölcsök bőségesebb tápanyagellátását segítjük elő!
Alma és körte
Fontos a gyümölcsritkítás az alma- és a körtefákon is. Ezeknek a virágai virágbogban nyílnak, vagyis egy termőrügyből több virág keletkezik. Ha mindezek megtermékenyülve gyümölccsé alakulnának, akkor nem férnének el, tehát egy bogon csak a két-három, legfejlettebb gyümölcskezdeményt szabad meghagyni, a többit ollóval le kell vágni, mert az egymással összeérő, fejlődő gyümölcsöket a molyhernyók biztosan felkeresik.
Szőlő
Egyre nagyobb jelentőséget nyer a ritkítás a szőlőtőkéken is, mert mind az étkezési, mind a borszőlő minőségét nagymértékben befolyásolja a fürtök és a lombozat egyensúlya. Túlzás nélkül mondható, hogy a termés mennyisége és a minősége között negatív összefüggés van, azaz minél több a termés, annál kevesebb a benne felhalmozott cukor, sav, illat- és zamatanyag-tartalom! Ezért a jól kezelt tőkéken arra kell törekedni, hogy a termővesszőkön kétszer annyi lomblevél legyen, mint a fürtök száma! A túlságosan hosszúra nőtt termőhajtásokat a legfelső fürt fölött zöldellő levél felett már most – június első felében – célszerű visszavágni.
![](/public/agronews/an_article_inner/12640/2854dae33f1d04cd3869a252ef1e8103_1.png)
A leritkított, hulladék gyümölcsöt és hajtásokat ne hagyjuk a fák alatt, mert ezek különböző betegségeket és kártevőket is terjeszthetnek. A legjobb helyük a komposztládában van!
Ha a fa egyszer több virágot és gyümölcsöt hoz, mint amennyit elbír, akkor évről évre váltakozni fog a terméshozama: hol többet, hol kevesebbet terem. Megoldást jelenthet a rendszeres, minden évben elvégzett metszés, valamint a virág és gyümölcsritkítás.
Forrás: balintgazda.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés