Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása. A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti székhelyű Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) víziója a megelőző, proaktív egészségügyi ellátás: egy olyan jövő, ahol a betegségek már az első tünetek megjelenése előtt diagnosztizálhatóak.

A Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti székhelyű Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) már tízezer embert vont be sikeresen Magyarország egyik legnagyobb léptékű tudományos kutatásába, a H4H Programba - írta az MTI.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása
Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása

Az orvostudományi kutatás következő szakaszába további ötezer egyén bevonása a cél.

"A jelenlegi egészségügyi ellátórendszer az erőforrások nagy részét a betegségek kezelésére fordítja, amelyeket sok esetben csak a riasztó tünetek megjelenése után diagnosztizálnak. A CMF víziója a megelőző, proaktív egészségügyi ellátás: egy olyan jövő, ahol a betegségek már az első tünetek megjelenése előtt diagnosztizálhatóak" - olvasható a közleményben.

A véradás a kulcs

A cél eléréséhez a kutatóközpont - a H4H Programon keresztül - tizenötezer résztvevőt von be, akik meghatározott időszakonként vért adnak a kutatáshoz. A kutatók a vérmintákból centrifugálással vérplazmát vonnak ki, amelyet ultrarövid impulzusú lézerfénnyel világítanak meg. Így jön létre a molekuláris ujjlenyomat, amely a vér molekuláris összetételében rendkívül kismértékű változások kimutatására is alkalmas lehet.

A közlemény szerint a módszer egyelőre kísérleti fázisban van, de az előzetes eredmények biztatóak arra vonatkozóan, hogy bizonyos súlyos betegségek - úgymint a cukorbetegség vagy a rák - a kialakulás korai szakaszában észlelhetővé válhatnak.

A 2021 óta bevont tízezer alany egészségi állapota különböző, az önkéntesek között a legnagyobb arányban teljesen egészséges alanyok találhatók. A kutatás következő szakaszában az úgynevezett nagy kockázatú ágba keresnek önkénteseket - közölték.

Az ideális alany és az előnyök

Az ideális alany elmúlt 50 éves, magas vérnyomására gyógyszert szed, magas a koleszterinszintje vagy koleszterincsökkentőt szed, dohányzik vagy sok éven keresztül dohányzott, de más komolyabb betegsége nincs. Az alanyok a kutatásban álnevesített módon vesznek részt.

Tájékoztatásuk szerint a program a résztvevők számára lényeges előnyökkel is jár: a lézeres vizsgálaton túl a vérmintán hagyományos laborvizsgálatot is végeznek, és orvosi konzultáció során ingyenesen kiértékelik azt, ami segít az alanyok számára nyomon követni saját egészségi állapotukat.

A H4H Programban számos egészségügyi szolgáltató vesz részt az ország teljes területén: Budapesten, Békéscsabán, Gyulán, Miskolcon, Orosházán, Sopronban és Szegeden is lehet csatlakozni a vizsgálathoz.

A centrumok adatai megtalálhatók a H4H Program weboldalán (https://h4h.hu), ahol kiválasztható a lakóhelyhez legközelebbi centrum, amellyel a megadott elérhetőségeken közvetlenül fel lehet venni a kapcsolatot.

Emellett előkészítés alatt van Encsen, Győrben, Hatvanban, Jászszentlászlón, Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Zalaegerszegen is a vizsgálat megkezdése.

További részletek a programmal és a jelentkezéssel kapcsolatban a program weboldalán találhatók.

További híreink

A mogyoróormányos elleni védekezési lehetőségek

2024.10.11.

A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz.

Önkéntes véradókat hívnak a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatási programjába

2024.10.11.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

Idén is tarolt az aszály, kiderültek a számok a kukorica elkeserítő terméseredményeiről

2024.10.11.

Az idei aszály különösen a kukoricát sújtotta, de más növények hozamait is negatívan befolyásolta. A termésmennyiség hektáronként csökkent a korábbi évekhez képest.

Ezüstérmes lett az EuroTier innovációs versenyén a SILOKING új mágnesfejlesztése

2024.10.11.

Ezüstéremmel tüntették ki a SILOKING új, a keverőcsigán elhelyezett állandó mágnesét az EuroTier Innovation Awardon.

Megújítja az állattenyésztést az EuroTier 2024, megvan a részletes program Hannoverben

2024.10.10.

A 2024-es év novemberében az EuroTier, a világ vezető szakmai állattenyésztési és állattartási szakvására kiállítással és sok technikai programmal, számos piacvezető és vezető iparági szakértővel várja az érdeklődőket.

Egymást erősítve dolgozik együtt a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE

2024.10.10.

Együttműködik a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás