Az AgroStratéga oldalán jelent meg velünk egy hosszabb interjú a Magro.hu kezdeteiről, teveiről. A cikkből egy egy részletet közreadunk - önreklámként :-)  - itt a blogunkon. A teljes írást a lap alján levő linkre kattintva érhetik el.

"Nyakunkon a betakarítási szezon, az éves munka eredménye hamarosan a magtárba kerül. A gazda azonban nem nyugodhat addig, amíg terménye jó áron vevőre nem talál. A megszokott értékesítési csatornák mellett egy új lehetőség kínálkozik a megtermelt javak értékesítésére. A Magro.hu online mezőgazdasági piactér tulajdonosát és üzemeltetőjét, Bóné Tímeát kérdeztük az új típusú kereskedési lehetőségről.

Hogyan született az online mezőgazdasági piactér ötlete?

Néhány éve számos cikk látott napvilágot arról, hogy a mezőgazdaság és az elektronikus kereskedelem két jól teljesítő gazdasági terület. Későbbi tulajdonos társammal, Németh Istvánnal beszélgetve szöget ütött a fejünkbe ez az információ, és elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mi lehet ennek a két területnek a metszetében. Mivel mindkettőnk nagyszülei között voltak gazdálkodók, azonnal elvégeztünk egy rögtönzött piackutatást és azt láttuk, hogy bár az e-kereskedelem már szinte minden iparágban megvetette a lábát, a hazai agrárium ebből valamiért kimaradt. Kevés szolgáltató tevékenykedett és azok többsége sem használta ki a világháló nyújtotta előnyöket. Tovább elemeztük a mezőgazdaságban zajló folyamatokat és megvizsgáltuk a legnagyobb szereplők tevékenységét. E munka során körvonalazódott, hogy a más iparágakban már működő online piactér az a szolgáltatás, ami itt teljesen hiányzik.

Mi következett ezután?

Itt nem álltunk meg. Egy régióra, tevékenységre és vállalkozástípusra reprezentatív mintán telefonos interjúkat készítettünk. Azt kutattuk, hogy van-e igény egy ilyen szolgáltatásra és milyen elvárásokat támasztanak vele szemben. Ezzel párhuzamosan, tucatnyi szakértő segítségével megvizsgáltuk a mezőgazdasági szereplők internetezési szokásait, és az agráriumban jellemző tranzakciók volumenét illetve értékét próbáltuk meghatározni. Mindezek eredménye az lett, hogy érdemes belevágnunk, ezért fejleszteni kezdtük a Magro.hu online mezőgazdasági piacteret.

Milyen céljaik voltak az online piactérrel?

Azon túl, hogy ez egy nyereségérdekelt vállalkozás, küldetésünknek érezzük, hogy változást vigyünk a mezőgazdaságba. Szeretnénk, ha az internethasználat ebben az ágazatban is a mindennapok részévé válna. Csökkenteni kívánjuk a kialakult bizalmi hiányt, azaz, hogy a szereplők nem bíznak egymásban. Ezt az úgynevezett Bizalmi Index alkalmazásával érjük el. Az üzleti partnerek értékelik egymást egy-egy tranzakció alkalmával és pár év alatt ezekből az értékelésekből áll össze egy olyan, - reményeink szerint - széles üzleti kör, amin belül a korrekt hozzáállás az uralkodó. Igyekszünk némi átláthatóságot is a folyamatokba vinni. A piactéren nyomon követhető, hogy kik között milyen tranzakciók és milyen értékben történtek. Ezen kívül árinformációkat is közlünk. Úgy látjuk, hogy a szereplők megfelelő árinformációk hiányában gyakran rossz döntéseket hoznak és nem az aktuális árakon kereskednek. Nálunk néhány kattintás után könnyen átlátható, hogy az adott pillanatban mit mennyiért adnak és vesznek.

Mikor nyitotta meg virtuális kapuit a piactér, és mik az eddigi tapasztalatok?

Az online piactér egy éves tervezési és előkészítési munka után, 2012. június 1-én indult. Tehát nemrég ünnepeltük a születésnapunkat. Az első év eredményei a terveink felett alakultak. Eddig 160 ezer különböző mezőgazdasági szereplő látogatta meg a piacteret, kisebb-nagyobb gyakorisággal. A napi látogatások száma átlagosan meghaladja az ezret. A 4.000 főt meghaladó létszámú regisztrált tag már összesen 2.400 ajánlatot töltött fel, köztük: 2,5 millió tonna gabonára, 200 ezer tonna zöldségre és gyümölcsre, 50 ezer darab haszonállatra. A sok felhasználó és számos ajánlat miatt mindenki több potenciális üzletfelet ismerhet meg és reálisabb áron adhat-vehet.

Jellemzően kik használják az oldalt és milyen a megoszlásuk?

A felhasználóink fele őstermelő vagy családi gazdálkodó, másik fele pedig társas vállalkozás vagy egyéni vállalkozó. Ezek között kisebbeket és nagyobbakat is találunk, a valóságosnak megfelelő megoszlásban.

Mivel lehet kereskedni a piactéren és van-e ennek valamilyen költsége?

A piactéren bármilyen mezőgazdasági termékkel, terménnyel, haszonállattal lehet kereskedni. Ha valaki olyan terméket szeretne adni-venni, ami jelenleg nem található meg az adatbázisunkban, kérésére a választékot rövid idő alatt kibővítjük. A legjellemzőbb termék a kukorica, búza, széna, szalma és a szarvasmarha, de a zöldségfélékre és gyümölcsökre is növekvő számú ajánlatot töltenek fel. A Magro.hu oldalára korlátlan számú ajánlat tölthető fel, ingyenesen. Bizonyos extra szolgáltatásokért azonban előfizetési csomagot kell választani.

Miben egyedi a Magro.hu?

A piactér legfőbb erénye az, hogy egyedülálló módon intézi a kereskedést: automatikusan párosítja az ajánlatokat, azaz ha feltöltünk pl. 100 tonna gabonát eladásra, akkor a rendszer azonnal megkeresi nekünk a piactéren található megfelelő vételi szándékot, e-mailben értesítést kapunk róla, és máris indulhat a kereskedés. Az ügyfél ingyenes sms-t kap arról, ha valaki megvette a terményét. Ez tehát nem egy apróhirdetési oldal, ahol ömlesztve látjuk az éppen aktuális termékeket, hanem jóval több ennél: kereshetünk is az ajánlatok között, és extra szolgáltatások teszik gyorsabbá, kényelmesebbé az adás-vételt. Azaz bármilyen időpontban feltölthetünk ajánlatokat, és bármikor értesülhetünk róla, ha üzletet ajánl valaki nekünk, vagy leüti az állatokra, terményekre tett ajánlatot.

Tovább a teljes cikkre! >>

Megosztás

További híreink

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás