Tavaly az aszály, idén pedig a megemelkedett inputanyagárakkal párosuló csökkent terményárak és a nehéz értékesítés jelent kihívást a növénytermesztőknek.

Új irány van kialakulóban, ami tartós szója vetésterület-emelkedést vetít előre.

Miért pont a szója?

Soha ennyi érv nem szólt a szója vetése mellett

  • Magasabb jövedelmezőség: Az idei évben a szójatermesztők átlagosan 200.000 Ft/ha haszonra tehetnek szert. Sőt, még a tavalyi évben is eredményesen volt termeszthető a szója.
  • Könnyebb terményértékesíthetőség: A szója értékesítése könnyebb, ugyanis hazánkban, sőt az EU területén is a szükséglethez képest sokkal kevesebb mennyiség áll rendelkezésre.
  • N-mentes termesztési lehetőség: Minőségi vetőmag használata és a javasolt termesztéstechnológia mellett olcsóbban, N műtrágya mentesen termeszthetjük a szóját.
  • Stabilabb terméseredmények – 2022-ben az évszázad egyik legszárazabb évében is több volt a bevétel, mint a költség a szójával.
  • Alacsonyabb inputköltségek: A szója termesztése olcsóbb, mint a kukoricáé. Ez a kisebb tőkeigény mellett, kevesebb kockázatot is jelent.
  • Szárításmentes tárolási lehetőség: Igen korai-korai fajták használata esetén (000–00) jó eséllyel elkerülhető a drága szárítási költség. A modern genetikákkal pedig már a termésben sem kell kompromisszumot kötni.
  • Alacsonyabb logisztikai költségek: A szója esetében harmadakkora mennyiséget kell betakarítani, tárolni és szállítani. Ez a hektárra vetített lényegesen kisebb logisztikai költség mellett kevesebb raktárkapacitást és szállító eszköz igényt jelent.
  • Optimálisan szervezhető munkacsúcsok: A szója és a kukorica munkacsúcsai elkülöníthetők egymástól.
  • Jelentős szemes fehérje támogatás: Ennek összege a termelési költség 20-25%-át fedezi! A 2022. évi termés után járó extra támogatás összege meghaladta a 74.000 Ft/ha összeget, az idei évi szójatermesztők pedig, kalkulációnk szerint, több mint 90.000 Ft/ha extra támogatásban részesülnek.
  • Kedvező utóvetemény-hatás: A szója a nehezen számszerűsíthető „utóhatása” az ökölszabály alapján 0,5-1 t/ha kalászos többlettermést jelent…

…csak hogy a legfontosabbakat említsem. Mindez, pótlólagos gépberuházás nélkül megvalósítható.

MIÉRT pont a Karintia? Mert nekünk SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA!

Szenvedélyünk a szója termesztése iránt töretlen. Szakmai rendezvényeinken, újra és újra bemutatjuk a gazdáknak a szója termesztésében rejlő kihívásokat, lehetőségeket. Segítjük őket a kezdeti lépésekben, a termőhely és a fajta kiválasztásától egészen a termény értékesítéséig.

A vetőmagminőségben sem ismerünk kompromisszumot!!!

A szója esetében különösen fontos kérdés a vetőmag minősége, ugyanis többek között ezen múlik a kellő számú gümők kialakulása, és ezáltal a N-mentes termeszthetőség. A 2022-es rendkívül száraz év komoly kihívások elé állította a szójavetőmag előállító gazdaságokat. Átlagon felüli tételszámról kellett lemondanunk az alacsonyabb csíra% miatt. Ez jelentős anyagi áldozatot kívánt részünkről, ugyanakkor a hosszú távú gondolkodásmódunk és minőségtudatunk miatt továbbra sem kívánunk kompromisszumot kötni a vetőmagminőségében, legyen szó csíra%-ról, tételenként elvégzett Diaporte- és tételenként elvégzett GMO-vizsgálatról, továbbá a magas minőségben prémium oltóanyaggal elvégzett oltásról.

A számok makacs dolgok, márpedig a szója előnyei igencsak számszerűsíthetők. Szenvedélyünk a szója iránt megkérdőjelezhetetlen, elkötelezettségünkkel pedig soha nem volt probléma.

Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően, a Pannon Régióra nemesített díjnyertes, termésversenygyőztes* szójagenetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljeskörű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

Kedves, szója iránt érdeklődő gazdálkodók! Tartsanak velünk, fedezzék fel a Karintiával a jövő növényét!

A Karintia Kft. szójagenetikáiról részletesen honlapunkon, ide kattintva tájékozódhat.

Területi képviselőink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére.

* Nemzetközi termékfejlesztési díjat/prémium oklevelet nyert Karintia szójafajta és éréscsoport 2019-ben illetve 2020-ban, az AGROmashEXPO-n. A NAK VVM 2022-es szója termésversenyének1., 2., és 3. helyezését is Karintia szójagenetikával versenyző gazdák nyerték el.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás