A célok változatlanok, de az odáig elvezető úton módosított a Timac AGRO Hungária Kft. menedzsmentje a kialakult válsághelyzetben. Az év utolsó harmadában több termékbevezetéssel is készülnek, mert azt vallják, a mezőgazdaságban dolgozóknak legalább a korábbiakhoz hasonló színvonalon kell a munkájukat végezni, ha a jelen termelési színvonalat fenn akarják tartani. Mindezekről Tóth Balázzsal, a vállalat ügyvezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Át kellett-e dolgozni a korábban elfogadott üzleti terveket?

A koronavírus-járvány biztosan jelentős károkat okoz majd a gazdaságban, de az agrárium valószínűleg később fogja ezeket a negatív hatásokat megérezni. A mezőgazdaság fontos része az élelmiszer ellátási láncnak, így a termelés folytonosságát biztosítani kell. Nekünk pedig az a dolgunk ebben a helyzetben, hogy szaktanácssal és termékekkel szolgáljuk ki a termelő partnereinket. Vetési időszak előtt állunk és a terveink, a céljaink változatlanok. Azokon nem, csak a kivitelezésükön kellett változtatnunk, hiszen a jelen szituáció speciális megoldást igényel. Munkatársaink korábban megközelítőleg 75 százalékban a személyes kontaktusokra támaszkodva végezték a munkájukat. Ezt átállítani egy túlnyomó részben otthoni munkavégzésre, nagy kihívást jelentett. Ráadásul a járvány okozta problémák még csak most, a következő két-három hétben fognak igazán kiéleződni.

Hogyan lehet a személyes kapcsolattartást kiváltani?

Többféleképpen készülünk erre. A teljes home-office foglalkoztatás számunkra nem kivitelezhető, mert a munkatársaink nagyon sokat járnak határszemlékre. Jelenleg az őszi kultúrák értékelését végzik, az alkalmazott technológia eredményességét mérik fel. Ahogy mi is, partnereink többsége ezt fontosnak tartja, mert közvetlen visszajelzést kapnak a befektetésük hozamáról. Szakértői szemmel vizsgáljuk meg a növények kondícióját, és a telefonos kapcsolattartás mellett fotók formájában mutatjuk meg, hogyan teljesített az adott kultúra. Ez hasznos továbbá a szaktanácsadónak is, hiszen a saját termékünk működését első kézből figyelheti meg. Végezetül profitál belőle a vállalat marketingje is, mivel sok szép referencia fotót kap. Ez egy kölcsönösen előnyös munkafolyamat. Mi ebben hiszünk!

Zavartalanul elérhető továbbá Yield Service nevű szolgáltatásunk is, ami egy talajvizsgálatokra alapozott tápanyag-utánpótlási szaktanácsadási rendszer. Az ezzel kapcsolatos tervezési feladatok most kiemelt fontosságúak partnereink és a szaktanácsadóink számára.

Tóth Balázs, a Timac Agro Hungária Kft. ügyvezetője

A program részeként tápanyag utánpótlási tervek készülnek, mely feladat például tökéletesen megvalósítható otthon, személyes találkozó nélkül is, arról nem is beszélve, hogy ezzel az őszi idényre, a későbbi értékesítésekre is fel tudunk készülni.

Indul a tavaszi vetési szezon, a talajhőmérséklet növekszik. A cukorrépát már elvetették, hamarosan a napraforgó és a kukorica következik a sorban. Ugyan számunka általánosságban nem ez a csúcsidőszak, hiszen a gazdálkodók elérhetősége limitált, de a korlátozások ellenére a szükséges mértékben most is igyekszünk partnereink segítségére lenni. Aztán persze jön egy őszi szezon, amire viszont nekünk is alaposan fel kell készülni. Összességében tehát, a terveket nem, csak a kivitelezés módját kellett átdolgozni.

Voltak-e beszerzési nehézségeik az országhatárokon való nehezedő átjárás miatt?

Logisztikai területen történtek olyan változások a koronavírus hatásának tulajdoníthatóan, amelyek egyértelműen érintettek bennünket, hiszen mi is importárut forgalmazunk. A Timac AGRO szilárd műtrágyát előállító egysége Ausztriában található, a Duna mellett. A folyékony és mikrógranulált termékeink pedig Franciaországból és Spanyolországból érkeznek. Ezek az országok erősen kitettek a járványnak, emiatt kezdetben nálunk is nagy volt a riadalom, amikor fokozódni kezdett a járványügyi helyzet. Ahogy a tápanyagot értékesítő cégek túlnyomó többsége, mi is nagyon rövid idő alatt rendezni tudtuk a sorainkat.

Változtatásra kényszerültünk a raktározásban, mert korábban szilárd műtrágyát nem tároltunk Magyarországon. Mivel Ausztria nagyon közel van, prompt szállításokkal pár óra alatt beért a termék a gyárból – különösen Nyugat-Magyarországra. Ezen változtatva nagy mennyiségű szilárd műtrágyát tároltunk be. A limitáló eszköz az első héten nem is a gyártókapacitás, hanem a fuvareszközök rendelkezésre állása volt. A fuvarok száma jelentősen visszaesett. A termékeket egy ideig nem tudtuk elhozni, megoldást kellett találnunk. Végezetül olyan fuvareszközt használtunk, amelyet már öt-hat éve egyáltalán nem: uszállyal hoztuk be termékeink egy részét, ami a naturáliák transzportálásának amúgy is hatékony eszköze. Egyszerre ezer tonna áru tud behajózni az országba rövid idő alatt. Később a közúti fuvarozás is újból könnyebbé vált, így megnyugtató módon egyszerre több szállítási csatornán oldjuk meg a folyamatos termékellátást. Szilárd műtrágya tekintetében a következő hónapok árufedezetét már a raktárainkban tudjuk.

Az oldat és a mikrogranulált termékek esetében eleve sokkal nagyobb raktárkészletekkel dolgozunk, mert ott egy relatíve kis tömegű termék nagyobb értéket képvisel. A jelenlegi oldat és mikrogranulátum készleteinkkel akár az év végéig ki tudjuk szolgálni az igényeket.

Olyan fuvareszközt kellett használni, amelyet már 5-6 éve nem, az uszályt

A megváltozott körülmények között hogyan kellene felkészülni a gazdának az őszi időszakra?

Az elmúlt hetek input ellátási problémái részben megoldódni látszanak, bár a vetőmag és növényvédőszer esetében adódhatnak gondok. Emiatt egy kisebbfajta nyugtalanság alakult ki a gazdálkodók körében és a piacon is. Le kell vonnunk a tanulságokat az őszi szezonra nézve. Ha a jelenlegi szituáció a nyár közepéig kitart, akkor a termelőknek fontos lesz, hogy időben, a szokásosnál korábban döntsenek a termékek megvásárlásáról. De le is kell azokat fogadni, hiszen az a biztos, ami már a kapun belül van. Ha ezt szem előtt tartják, akkor inputanyag oldalról nézve sok vesződséget spórolhatnak meg maguknak.

Rendkívül fontos, hogy a saját magunkkal szemben megfogalmazott szakmai célokat, – termelőként például, egy hozamelvárást –, nem szabad feladni. Ha az input-anyagokból, azaz vetőmagból, növényvédő szerből, tápanyag utánpótlási termékből elhagyunk bizonyos elemeket, vagy lecsökkentjük a kijuttatott mennyiséget, nem a korábbival megegyező hatást érünk  el, akkor annak terméskiesés a vége. A mezőgazdaság az élelmiszerellátás nagyon fontos eleme. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a termelők, illetve azok, akik a mezőgazdasági szektorban tevékenykednek, input anyagot szolgálnak ki, ugyanolyan módon vagy inkább még alaposabban végezzék a munkájukat annak érdekében, hogy a jelen termelési színvonalat képesek legyenek emelni, de legalábbis fenntartani.

Uszállyal egyszerre ezer tonna áru tud behajózni az országba rövid idő alatt

Vannak-e visszajelzéseik arról, hogy a gazdáknak fizetési nehézségeik lennének? Az előre fizetés megjelenéséről hallani.

Ilyen visszajelzést nem kaptunk, igaz mi nem állunk közvetlen értékesítési és így pénzügyi kapcsolatban a partnereinkkel, hanem kereskedőkön keresztül forgalmazzuk a termékeinket, de nem látunk likviditási problémákat. Egyébként azt gondolom bíztató a kép, ha összességében nézzük a termelők helyzetét. Kedvezőek a terményárak, annak ellenére, hogy az olajár zuhan, amit a forint gyengülése is kísér. Ez egy nyugat-európai terménypiacra szállító termelőnek akár előnyös is lehet. Az importforrásból származó inputanyagoknál még nem érezhető nagyon a forint gyengülése. Ráadásul sok gazdálkodó már most túl van a beszerzésen. Amikorra a gyenge forint beárazásra kerül az importok esetében, addigra a túlnyomó részét a beszerzéseknek minden valószínűség szerint lebonyolítják a termelők.

Készülnek-e valamilyen újdonságokkal a piac számára?

Lesznek termékbevezetéseink az őszi szezonra: egy szilárd műtrágyával és két oldattal is készülünk. Bár a termékbevezetés, a gazdákkal való személyes kontaktus esetleges hiányában nehéznek ígérkezik, továbbra is tervezünk ezekkel. Mindhárom termék az őszi vetésű kultúrák, így a búza és a repce alá pozícionált biostimulátor tartalmú termék lesz. Illetve már az 2021-es előszezonban – tehát november-december táján – egy további termék bevezetésére készülünk, ami újítást hozhat a talajkondicionálók piacán. Mi voltunk az első cég, akik granulált kalcium-karbonátot hoztak a magyar piacra 2008 környékén, és most mi szeretnék lenni azok is, akik ebben egy újítást vezetnek be, mindezt pedig az idei év vége felé. Ennek a terméknek a regisztrációja is folyamatban van.

A Timac Agro termékei továbbra is rendelekzésre állnak a gazdálkodók számára

Végezetül, mit üzenne a gazdálkodóknak ebben a nehéz időszakban?

A Timac AGRO célja most az, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mi jelen vagyunk, dolgozunk, termékekkel és szaktanácsadással továbbra is a termelő partnereink rendelkezésére állunk. A korábbi aktívitásainkat próbáljuk fenntartani – természetesen minden egyes szabályt betartva – annak érdekében, hogy mind a munkavállalóink, mind a termelő partnereink egészségesek tudjanak maradni. Az élet azonban nem áll meg, végezzük a dolgunkat.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás