Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelölt egy újabb mezőgazdasági mintagazdaságot. A pápai Agroprodukt Zrt. megváltozott helyzetéről a 2022. december 13-i Magyar Közlönyben jelentek meg a részletek. A politikus által aláírt kormányhatározat szerint a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény 15/A.  paragrafusában foglalt feltételeknek való megfelelés alapján mintagazdaságként jelöli ki az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot.

Az Agroprodukt cégcsoport 5 vállalata 2017 júniusában csatlakozott a Bonafarm Csoporthoz. Az akvizíció révén a Bonafarm Mezőgazdaság termelői tevékenysége nem csak a növénytermesztés és az állattenyésztés területén bővült, de új ágazatokkal is gazdagodott - írta az Agroprodukt bemutatkozása. Azt már a 444 foglalta össze, hogy a Bonafarm Csányi Sándor OTP-vezér mezőgazdasági cégbirodalmának egyik legfontosabb vállalkozása. Az Agroprodukt a Pápai Állami Gazdaság jogutódja és legalább 8 ezer hektáron gazdálkodik.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a Magyarország-Wales Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. június 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mi az a mintagazdaság?

A törvényi meghatározás így szól:

A mintagazdaság olyan mezőgazdasági termelőszervezet, amely a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználásával, az integrációs kapcsolatok erősítésével, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításával, a technológia fejlesztésével és a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzésével, használatával, állami és nem állami tulajdonban álló földön gazdálkodva a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelését, a meglévő növekedési tartalékok kiaknázását szolgálja - olvasható a Nemzeti Földalapról szóló 2010-es törvényben.

A cikk szerint a mintagazdaság egy jogszabályilag kialakított mezőgazdasági szupervállalati státusz. A Magyaragrarium.hu írása alapján a körbe nehéz bekerülni, mert azon felül, hogy komplex mezőgazdasági tevékenységet kell végeznie a gazdaságnak, még jelentős kormányzati kapcsolattal is rendelkeznie kell a gazdaság vezetőjének. Amennyiben viszont sikeresen bekerül valaki a szűk elitbe, megnyílnak előtte az eddig zárt ajtók, és jelentős versenyelőnyre tehet szert.

A mintagazdaság további előnyei:

50 évben állapították meg a mintagazdaságok által bérelt állami föld használati idejét, miközben a többi földhaszonbérlő legfeljebb 20 éves időtartamra köthet szerződést. A földhasználati szerződést pedig az agrárminiszter köti meg az érintett mezőgazdasági mintagazdaságok vezetőivel.

Az Agroprodukt eleve a korábbi állami gazdaságból jött létre, amelyet az első Orbán-kormány idején privatizáltak. Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató agráros cégbirodalmához 2017-ben került, a saját tőkéje 8,6 milliárd forint. A növénytermesztés mellett a telepein sertést és szarvasmarhát is tartanak. 2021-ben 9,6 milliárd forintos forgalom mellett 111 millió forintos üzemi eredményt értek el.

Telephelyek (ágazatonként):

  • szarvasmarha-tenyésztés: Csót-Újmajor, Ihász-Zsigmondháza, Marcalgergelyi
  • növénytermesztés és műszaki ágazat: Ihász, Marcalgergelyi
  • vetőmag: Pálháza

Így már összesen három mintagazdaság tartozik Csányi Sándor agrárcégeinek birodalmába, hiszen az Orbán-kormány korábban a Bólyi Zrt.-nek és a Dalmand Zrt.-nek is megadta ezt a státuszt. Legutóbb 2020-ban az Osvay családhoz köthető Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. lett mintagazdaság - fogalmazott a lap.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás