Az előző évinél lényegesen kisebb, 60-70 ezer tonna közötti almatermést várnak az osztrákok az áprilisi fagykárok miatt.
 
Az Agrarmarkt Austria elemzője, Arthur Jorda-Renhardt szerint Ausztriában a 2024 tavaszán bekövetkezett szélsőséges időjárási események miatt az idei almatermés igen súlyos károkat szenvedett el, és az előző évi 111 ezer tonnás volumen után 60-70 ezer tonna körüli betakarított mennyiséggel lehet csak számolni.
alma
Forrás: Pixabay
„Az átlagon felüli módon meleg évkezdetet (január, február és március) szélsőséges fagyok követték. Az átlagosan három héttel korábban induló vegetáció miatt az április 16-tól egy hétig tartó fagy súlyos károkat okozott, különösen a csonthéjasokban és almatermésűekben. Ágazati becslések szerint a teljes gyümölcstermő terület 50%-a érintett. Az osztrák jégesőbiztosító első felmérései szerint az idei fagyesemény által okozott kár országszerte 56 millió euróra rúg, ebből 44 millió euró a gyümölcstermesztésben keletkezett.
 
A fő érintett szövetségi állam az osztrák gyümölcstermesztés „epicentruma”, Stájerország. A gyümölcs- és zöldségágazati szövetség ezért legrosszabb forgatókönyvként akár 70 százalékos terméskieséssel számol. A stájer gyümölcstermesztésben 2016 óta ez a legsúlyosabb káresemény, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi becslések szerint a 2024-es osztrák almatermés nem fogja meghaladni a 2016-os szintet (67 ezer tonna). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi piac ellátáshoz még mindig lesz elegendő alma, de exportra már csak igen korlátozott mértékben lesz lehetőség.
 
A szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a megnövekedett termelési költségek, de főleg a tervezési bizonytalanságok miatt sok osztrák almatermesztő bizonytalan jövő elé néz. A drámai helyzet miatt Ausztria már korábban rendkívüli támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz.

További híreink

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Indokolatlan volt az optimizmus: az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható itthon

2024.09.09.

Szeptember elejére mind a műholdas, mind a termelők által szolgáltatott adatok alapján elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termésbecslése a hazai kukorica és napraforgó helyzetéről. Az előrejelzések szerint a 2024-es évben az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható, amely körülbelül 5,1 millió tonna lesz. Ez a mennyiség ugyanakkor elegendő a hazai felhasználási igények kielégítésére.

Több feltétel teljesítése és esetenként engedély is kell az erdei termés hazaviteléhez

2024.09.09.

Rengeteg termés és mag ősszel gyűjthető, azonban ez a tevékenység törvényileg szigorúan szabályozva van.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás