Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Emiatt drágultak a zöldségek, amelyek csak akkor csökkenhetnek majd, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás. Tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett Magyarország. Áprilisban például különösen forró és száraz volt az időjárás, és az év többi hónapjában is átlagosan a megszokottnál jóval magasabb volt a hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék is hullott - írta a hvg.hu.
Nagyot drágultak a zöldségek, az árak már csak akkor csökkenhetnek, ha a tavaszi termés jó lesz
Az időjárási szélsőségek miatt a szokásosnál jóval kevesebb zöldség termett, hagymából például szinte csak külföldi kapható Magyarországon. Búzából az átlagosnál 10 százalékkal kevesebbet takarítottak be tavaly, ami jócskán megnövelte a kenyér árát. A késői burgonya 44, a vöröshagyma 48, a fejes káposzta pedig 53 százalékkal lett drágább – derül ki az RTL Klub Híradójából.
Jóval kevesebb hagyma terem Európa-szerte
Hagymából és gyökérzöldség-félékből egyébként Európa-szerte 25-30 százalékkal kevesebb termett, és ez a fogyasztói árakban jelentkezik. Az árak legkorábban május elején mérséklődhetnek, amikor megérkeznek a friss termékek – de csak abban az esetben, ha az időjárás nem lesz olyan szélsőség, mint 2018-ban - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.
Ez volt a Budapesti Nagybani Piac 2019 2. hetében
Arról pedig itt írtunk legutóbb, hogy a Budapesti Nagybani Piacon 2019 2. hetében a belpiaci 40–47 mm-es fürtös paradicsom kilogrammonként 885, a 47 mm-nél nagyobb méretben 850 forint leggyakoribb áron szerepelt a választékban, míg a gömb paradicsom 705 (40–47 mm), illetve 730 (47–57 mm) forint/kilogramm áron. Az importból származó paradicsom heti átlagára a hazaiaknál kissé alacsonyabb volt: a 40–47 mm-es fürtös paradicsomot 560, a gömb paradicsom ugyanezen méretét 550 forint/kilogramm áron kínálták.
Krumpli- és káposztaárak január közepén
Egyes belföldi burgonyafajták (Bellarosa, Fabiola, Laura, Agria) 130–150 forint/kilogramm termelői áron kerültek a kínálatba, ami az egy évvel korábbi 80–90 forint/kilogramm közötti árukat 63-75 százalékkal meghaladta. A vizsgált héten a Franciaországból származó burgonya ára 200 forint/kilogramm volt (+115 százalék az előző év azonos hetihez képest). A káposztafélék körében is áremelkedés volt tapasztalható. A megfigyelt héten a fejes káposztát kilogrammonként 180 (2018 2. hetében: 78), a vöröskáposztát 220 (2018. 2. hét:122), a kelkáposztát 285 (2018. 2. hét: 150) forintért értékesítették, az egy év alatti árnövekedésük mértéke sorrendben 132, 80 és 90 százalék volt.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás