A sertéshús a világ népessége által elfogyasztott hús mintegy 37%-át teszi ki. A kereslet növekszik, a takarmányköltségek azonban a sertéságazatban a teljes termelési költség közel 70-80%-át teszik ki. A takarmányhatékonyság növelése kulcsfontosságú tényező a takarmányfogyasztás, az energiafelhasználás, a trágyatermelés és a potenciális üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének szempontjából.

A takarmányozási viselkedés az egyik legfontosabb, a takarmányhatékonyságot befolyásoló tényező. Kutatások szerint a sertések takarmányozási viselkedése és a takarmányhatékonysági jellemzők között erős genetikai és fenotípusos korreláció áll fenn.

A takarmányozási viselkedés jellemzői közé tartozik az átlagos napi takarmányfelvétel, a maradék takarmányfelvétel. Ide tartozik az etetőnél tett napi látogatások száma, az etetőnél tett látogatásonkénti takarmányfelvétel is (Fotó: Pixabay)

Ezért a takarmányozási viselkedés genetikájának jobb megértése lehetővé teszi a termelők számára, hogy a takarmányhatékonyság és a gazdaság jövedelmezőségének javítása érdekében a termelői tulajdonságok alapján válasszák ki az egyedeket.

Mik azok a takarmányozási viselkedési jellemzők?

A takarmányozási viselkedés jellemzői közé tartozik az átlagos napi takarmányfelvétel, a maradék takarmányfelvétel. Ide tartozik az etetőnél tett napi látogatások száma, az etetőnél tett látogatásonkénti takarmányfelvétel is. Ugyancsak jellemző az etetőnél töltött napi foglalkozási idő, a látogatásonkénti foglalkozási idő és a takarmányozási arány.

A takarmányozási viselkedés jellemzőire vonatkozó öröklődési becslések

A kutatási tanulmányok azt sugallják, hogy a takarmányozási viselkedés jellemzői mérsékelten vagy erősen öröklődnek. Így az e tulajdonságokra irányuló szelekció sikeres lenne. Az öröklődési becslések 0,13 és 0,62 között mozognak az átlagos napi takarmányfelvétel, 0,38 és 0,43 között az etetőnél tett napi látogatások számának esetében. 0,35 és 0,53 között az etetőnél tett látogatásonkénti takarmányfelvétel, 0,24 és 0,49 között az etetőnél töltött napi foglalkozási idő. 0,27 és 0,45 közötti a látogatásonkénti foglalkozási idő, 0,29 és 0,49 közötti a takarmányozási arány és 0,24 a maradék takarmányfelvétel esetében.

A takarmányozási magatartás hatása a termelési teljesítményre

Az átlagos napi takarmányfelvétel növekedése növeli a takarmányátalakítási arányt, a maradék takarmányfelvételt, az átlagos napi hízást és a sertések hátszalonnáját. Az etetőnél tett látogatások száma a sertések érésével csökken, miközben az etetőnél töltött napi tartózkodási idő állandó marad. Az etetőnél tett látogatásonkénti takarmányfelvétel és az etetőnél töltött idő növekedése az átlagos napi hízás növekedésével jár együtt.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az etetőnél tett napi látogatások száma genetikailag független a napi átlagos takarmányfelvételtől, a hátszalonnától, az átlagos napi hízástól és a takarmányátalakítási aránytól. Ezenkívül az etetési arány genetikailag független a hátszalonnától és a maradék takarmányfelvételtől. A takarmányozási arány növekedése azonban csökkenti az etetőnél töltött napi foglalkozási időt.

A maradék takarmányfelvétel genetikai szelekciója befolyásolja a napi átlagos takarmányfelvételt, az etetőnél töltött napi foglalkozási időt, az etetőnél tett napi látogatások számát, az etetőnél tett látogatásonkénti takarmányfelvételt, az etetőnél tett látogatásonkénti foglalkozási időt és a takarmányozási arányt. A csökkentett maradék takarmányfelvételre kiválasztott sertések kevesebb takarmányt esznek, és kevesebb időt töltenek az etetőnél naponta. Ezenkívül naponta kevesebbszer látogatnak el az etetőhöz, és gyorsabban esznek.

A takarmányozási viselkedés jellemzőinek potenciális génjelöltjei

A szerpin család A 3. tagja (SERPINA3) közvetlen és fontos biológiai szerepet játszhat a fiatal sertések maradék takarmányfelvételét szabályozó útvonalakban, és a napi átlagos takarmányfelvétel egyik jelölt génje lehet. A myc proto-onkogén fehérje (MYC), amely részt vesz a leukémiás sejtek növekedését elősegítő feed forward loop transzkripciós hálózatban, szintén jelölt gén lehet az átlagos napi takarmányfelvétel szempontjából.

A lymphoid enhancer binding factor 1 (LEF1), amely a táplálkozási viselkedés megváltoztatásával a test szükségletei alapján növeli az energiatermelést, a látogatásonkénti takarmányfelvétel egyik jelölt génje lehet. Az adaptor-related protein complex 1-associated regulatory protein (AP1AR) és a páros homeodomain 2 (PITX2) az etetőgép napi látogatásainak számával, a mitogén-aktivált protein kináz 14 (MAP3K14) gén pedig a takarmánykonverziós aránnyal hozható összefüggésbe.

Záró megjegyzések

A táplálkozási viselkedés tulajdonságai mérsékelten vagy erősen öröklődnek, ezért várható, hogy az e tulajdonságokra irányuló szelekció a táplálkozási viselkedésben bizonyos változásokat okoz. Ezenkívül a sertésgenomot még nem jegyezték fel teljesen, ezért további kutatásokra van szükség a gének és a takarmányozási viselkedés jellemzői közötti összefüggések magyarázatához.

(Forrás: www.pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás