Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Vasárnap napközben ez a teknő fokozatosan elhagyja térségünket, ezért ismét naposabb időre készülhetünk, már a Dunántúlon is több lesz a napsütés, és ismét erősödik majd a nappali felmelegedés, elszórt jelleggel alakulnak ki záporok, illetve zivatarok. Egyébként ez jellemző lesz még hétfőn is és kedden is, majd szerdán érkezik várhatóan a hidegfront, ekkor többfelé alakulhat ki csapadék - a HungaroMet szerint.

Az európai helyzetképről látható, hogy továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, azonban az is nyilvánvaló, hogy közeledik a hullámzó hidegfront, ami várhatóan majd kedden a késő esti órákban, illetve szerdán éri el térségünket, mögötte pedig mintegy 6-10 fokkal hűvösebb vagy kevésbé meleg levegő érkezik fölénk. Ezért a hét közepére várhatóan megszűnik majd a hőség. Viszont nem lesz tartós ez a felfrissülés, és a lehűlés mértéke sem lesz jelentős mértékű.

Minimum és maximum hőmérsékletek [°C] július 24-én Magyarországon

Hétfőn napközben a magassági teknő, illetve a talajon kialakuló sekély ciklon fokozatosan kelet felé elhagyja térségünket, ezért sok napsütés várható több-kevesebb gomolyfelhővel. A gomolyfelhőkből egyébként inkább az ország északkeleti harmadán lesz a több, és főként itt alakulnak ki elszórt jelleggel záporok, illetve zivatarok egy-egy zivatarfelhő környezetében intenzív csapadék, illetve felhőszakadás is előfordulhat. Ez az éjszakai órákra is igaz lesz egyébként. A hőmérséklet csúcsértéke pedig általában 29 és 34 fok között alakul, tehát a Dunántúlon a maihoz képest mintegy 6-7 fokkal melegebb idő lesz, tehát ismét erősödik majd ott is a nappali felmelegedés.

Hétfőn és kedden lényeges változás még nem lesz, ekkor ismét a kánikuláé lesz a főszerep. Az ország döntő részén 30 fok fölötti csúcsértékkel, elszórt jelleggel, záporokkal, illetve zivatarokkal, és az éjszakák sem hoznak még igazi felfrissülést. Aztán szerdán már többfelé lesz a zápor zivatar, és ekkor megérkezik a hidegfront északnyugatira forduló széllel, több fokkal hűvösebb levegő érkezik majd fölénk. És nagyon fontos, hogy nem csak a nyugati és északi területeken hoz majd felfrissülést ez a front, hanem már az ország délkeleti részén is.

Például hétfőn már Szegeden is ismét 30 fok fölötti csúcsértékre számíthatunk annak ellenére, hogy vasárnap ott is visszaesett a hőmérséklet, ahogy délnyugatról elérte Szeged térségét például ez a csapadéksáv. Viszont az is látható, hogy ez a lehűlés eléri majd Szeged térségét is, illetve a délkeleti területeket is. Ott nagyjából már két hete tart egyébként a forró kánikula. Ott voltak jellemzőek a 40 fok körüli értékek is. Viszont ez a lehűlés vagy felfrissülés nem lesz tartós, a hét végén ismét erősödik majd a nappali felmelegedés, és újra visszatér majd a hőség, ha nem is olyan erős formában, mint amit megtapasztalhatunk az előző időszakban.

Összességében tehát mozgalmasabb, változékonyabb időben lesz részünk a héten.

További híreink

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Milliónyi turista étkezte végig a nyári szezont

2024.09.06.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.

Még a korábban vártnál is nagyobbat változik az időjárás hétfőtől - ne lepődjön meg!

2024.09.06.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Többfelé előfordul eső, zápor, helyenként zivatar. Megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti, este a nyugati tájakon az északnyugati szél. Hajnalban a hőmérséklet jobbára 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken hűvösebb lesz. A csúcshőmérséklet általában 27 és 32, a tartósabban felhős, csapadékos vidékeken 22 és 26 fok között valószínű.

Földügyi kérdésekben is van kamarai segítség a tagoknak, érdemes használni

2024.09.06.

A NAK tagság földügyi kérdéseivel is bizalommal fordulhat a kamara szakembereihez, akik ingyenes tanácsadást nyújtanak.

Alacsonyabb a terméshozam, de jobban jár a gazdálkodó – hódít az ökológiai gazdákodás

2024.09.05.

Az ökológiai gazdálkodás olyan módszer, amely a természetes biológiai ciklusokra, szerves trágyázásra és biológiai növényvédelemre épít, elkerülve a mesterségesen előállított tápanyagok és – néhány kivétellel – a vegyi növényvédőszerek alkalmazását. Ez a gazdálkodási forma globálisan egyre nagyobb szerepet kap, mivel célja a környezet és az emberi tevékenységek közötti biológiai egyensúly hosszú távú fenntartása.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partnerhírek
Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partner

Az újpesti kisfiú a lajosmizsei tanyavilágban is megtalálta a helyét - 33 év a pulykabizniszben

2024.09.05.

Az élelmiszerellátás piacán az elmúlt években talán még a megszokottnál is nagyobb hullámzás volt tapasztalható. Az ezen a területen sikeres Y Cégcsoport ügyvezetőjével, Horváth Lajossal a takarmánygyártás mágocsi központjában beszélgettünk a személyes indíttatásról, a pulykahústermelés nehézségeiről, a jelenlegi piaci helyzetről, valamint a partnerkapcsolatok fontosságáról.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson SPSLB9 7

Hitelesített telefonszám

3 000 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás