Dr. Szelényi Lajos orvos végrendeletében a magyar államra hagyta 1885-ben a tápiószelei birtokait, ahol már akkoriban is mezőgazdasági kísérletek és képzések folytak. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ most is ezeken a területeken látja el tevékenységét, az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál. A Magyarországon termesztett vagy termeszthető valamennyi szántóföldi és zöldségnövényből rendelkeznek gyűjteményekkel és hűtött magtárolókban őrzött genetikaitartalék-mintákkal és -adatokkal. 

Az Agrárágazat írta meg a A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központról, hogy az itt fellelhető növények között vannak kultúrnövények vadon élő ősi típusai, köztermesztésből kiszorult régi nemesített fajták, más forrásból nem beszerezhető külföldi génforrások, speciális tulajdonságokkal rendelkező törzsek és vonalak, illetve klónok, vad növényfajok, továbbá számos gyümölcs- és szőlőfajta is.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál - Fotó: FB
A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál - Fotó: FB

A gyűjtemények felszaporítása, felújító vetése, a közép- és hosszú távú megőrzéshez, valamint az értékelő vizsgálatokhoz és magcseréhez szükséges mennyiségű és minőségű szaporítóanyag biztosítása érdekében végzett munka a génbank szántóföldi területein zajlik, közel 300 hektáron. 

Évente átlagosan 7000 különböző tétel felszaporítását/felújító vetését végzik itt, így fordulhat elő, hogy 8000-féle búza vagy 1700-féle paradicsom genetikáját tudták megőrizni Tápiószelén. 

A növénytermesztés fejlődése és a klímaváltozás okán várhatóan nőni fog a speciális alkalmazkodóképesség és minőség iránti igény, és felértékelődik a génbankok szerepe - írták.

Az integrált növényvédelem és a napelemrendszer is fontos

Az intézet integrált növényvédelmet folytat annak érdekében, hogy minél jobban kíméljék az élővilágot, emellett 5,4 hektáron biogazdálkodást végez, így az sem ritka, hogy nyulak vagy rókák bukfenceznek a birtokon; itt valóban a biodiverzitás részeként kezelik őket. A magbanki hűtőtárolók nyári megnövekedett energiaigényét napelempark szolgálja ki, és egyre több dolgozó elektromos autóval közlekedik a napi munkája során.

A génbank szerves része a tiszafagyűjteménnyel rendelkező, vízinövényekben és őshonos fafajokban, cserjékben gazdag Agrobotanikus Kert is. Jelenleg közel 200 faj, illetve változat található az egyre bővülő, arborétum jellegű parkban - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hamarosan vége az indián nyárnak, újra erőteljes lehűlés jön

2024.09.23.

A következő héten kezdetben napos, száraz időre számíthatunk, majd kedden és pénteken felhősödés és eső, záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A hőmérséklet nappal 19-29°C között ingadozik, a hajnali minimumok 5-17°C között alakulnak. A hét második felében erősödő szelek és változékony idő várható, a hétvégén lehűléssel és helyenként erősebb széllel.

Ősi és ma is hasznos agrárkincsek vannak Tápiószelén

2024.09.23.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál.

Betakarítás: négy év alatt 5 milliárd dollárral nő a robotok piaca

2024.09.22.

A Technavio piackutató cég adatai szerint 2024 és 2028 között a terménybetakarító robotok globális piaca 5,04 milliárd dollárral nő.

Későn jött az esőzés – válságba sodorja a román takarmányipart a szárazság

2024.09.22.

A Dél-Európát is sújtó tartós aszály nagy pusztítást végzett a román takarmányiparban, emellett pedig tovább rontotta az amúgy is gondokkal küzdő állattenyésztési ipart.

Marhahústermelés és árnövekedés: mi várható 2024-ben?

2024.09.22.

A fiatal bika termelői ára 926 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 1–35. hetében, 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágóüsző ára 24 százalékkal, a vágótehéné 8 százalékkal volt magasabb a vizsgált időszakban.

Tovább csökkentenék a sertések számát Hollandiában

2024.09.22.

Hollandiában tavaly novemberben az általános választások után markánsan jobboldali kormány alakult, és ez felkeltette a reményt a holland mezőgazdasági szektorban egy kedvezőbb politikai hozzáállásra. Mindazonáltal az országban továbbra is csökkenteni kell a haszonállatok számát – és ez magában foglalja a sertéseket is. Az új kormány részletesen ismertette agrárpolitikáját

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás