Az őstermelők családi gazdasága nevű gazdálkodási formát sok mezőgazdasági termelő választja, mivel rengeteg előnnyel jár. Ezekből többre érdemes részletesebben kitérni. A Czifra családi gazdaság 2022-ben nyert a digitális átállást támogató kiíráson, a precíziós pályázatuk eredményességéről is beszéltek. A mezőgazdasági családi vállalkozások működése sok szempontból vonzóbb a hagyományos vállalkozásokhoz képest.

A Studium Group írt cikket a témában, az ő anyagukat szemléztük.

A mezőgazdasági családi vállalkozások működése sok szempontból vonzóbb a hagyományos vállalkozásokhoz képest - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Csapatmunka és közösség

A családi vállalkozásokban a családtagok együtt dolgoznak a munka során, ami erős csapatmunkát és közösséget hoz létre. Ez hozzájárul a családi kötelékek megerősítéséhez és az egész család összetartásához.

Hagyományőrzés

A mezőgazdasági családi vállalkozások gyakran lehetővé teszik a hagyományok és kulturális értékek átörökítését az új generációk számára. A családi vállalkozások hosszú távú perspektívát kínálnak, és a családi örökség fontos részét alkothatják.

Rugalmasság

A családi vállalkozásoknak gyakran nagyobb a rugalmasságuk, amikor a munkaidőt és a munkaterületet illetően. A családtagok könnyebben alkalmazkodhatnak a változó mezőgazdasági időjárási és szezonális körülményekhez.

Lokális kapcsolatok

A mezőgazdasági családi vállalkozásoknak gyakran erős kapcsolataik vannak a helyi közösségekkel és a piacokkal. Ez lehetővé teszi a közvetlen értékesítést, amely növelheti a jövedelmet és csökkentheti a termékek szállítási költségeit.

Fenntarthatóság

A családi vállalkozások hosszú távú érdekeltsége a föld iránt és az örökölhető gazdasági értékek iránt gyakran ösztönzi a fenntartható gazdálkodást. A családok személyesen felelősek az általuk művelt területek és erőforrások megőrzéséért.

Gyors döntéshozatal

A családi vállalkozásokban a döntések gyorsabban hozhatók meg, mivel nincs szükség hosszadalmas vállalati bürokráciára vagy külső befolyásra. Ez lehetővé teszi a gyors reagálást a piaci változásokra és váratlan kihívásokra.

Kézügyesség és szakértelem

A családi vállalkozásokban a szakértelmet és a mezőgazdasági kézügyességet generációról generációra lehet továbbadni, ami elősegítheti a hatékony gazdálkodást és a termelékenység növelését.

Stabilitás

A mezőgazdasági tevékenységek hosszú távúak és szezonálisak lehetnek, ami stabilitást biztosít a családi vállalkozásnak és a jövedelemnek.

Önellátás

A családi gazdaságok gyakran részben vagy teljesen önellátók lehetnek, ami csökkentheti a család kiadásait és növelheti az élelmiszer-biztonságot.

Egy jó példa Püspökhatvanból

Czifra-Rácz Gabriella Viktória több éve gazdálkodik őstermelőként és 2008-ban létrehozta saját családi gazdaságát, később pedig őstermelők családi gazdaságát (ŐCSG). 2021-ben pályázati dokumentációt nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz, mint Irányító Hatósághoz a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázati felhívásra, mely 2022-ben pozitív elbíráslásban részesült.

„A pályázat keretein belül sikerült beszereznünk egy JD 62155 traktort és 1 db szántóföldi kultivátort, illetve precíziós szaktanácsadási szolgáltatást vettünk igénybe. A pályázat megvalósítása lehetőséget biztosított számunkra, hogy elinduljunk a precíziós gazdálkodás felé vezető úton és a későbbiekben már teljes mértékben átálljon gazdaságunk a precíziós technológiák alkalmazására. A precíziós technológia alkalmazásával lehetőségünk nyílt arra, hogy a nagy mennyiségű adatot egy adattárházban kezelve valós idejű lekérdezéseken keresztül az adott döntési folyamatba visszacsatornázva tudjunk értékelni.

Ezen keresztül a döntések megalapozottsága növekszik és gazdasági szempontból sokkal hatékonyabban tudjuk végrehajtani a termesztéstechnológiát, ezáltal a fajlagos költségeink csökkennek, a jövedelemtermelő képesség pedig nő. Az adatok feldolgozását, az adatbányászatot, illetve a kiértékelést automatikus rendszerek felhasználásával szükséges végrehajtani, melyek lehetőséget biztosítanak multifunkciós lekérdezések (dashboardok) létrehozására. Ezeket a feladatokat a pályázatban külső szaktanácsadó szolgáltatótól vettük igénybe.”

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás