A kulcsfontosságú ukrán mezőgazdasági alapanyagok exportja csaknem felére esett vissza az orosz invázió kezdete óta a 2021-es év azonos időszakához képest - derült ki a mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatokból. Oroszország 2022. február 24-én kezdte meg az Ukrajna elleni támadást, és a harcok következtében az ukrán tengeri kikötőket blokkolták, továbbá a termények nagy része vagy betakarítatlan maradt, vagy megsemmisült.

A Portfolio írta meg, hogy a mezőgazdasági export idén február 24. és augusztus 15. között 10 millió tonnára csökkent a tavalyi év azonos időszakának mintegy 19,5 millió tonnájáról - derült ki a minisztériumi adatokból. A 2022-es ukrajnai gabonatermés az előrejelzések szerint 50 millió tonna körülire csökken a 2021-es rekordmennyiségű 86 millió tonnáról.

A kulcsfontosságú ukrán mezőgazdasági alapanyagok exportja csaknem felére esett vissza az orosz invázió kezdete óta a 2021-es év azonos időszakához képest

Az ukrán mezőgazdasági exportadatai

Idén február 24. és augusztus 15. között Ukrajna 3,8 millió tonna kukoricát, 1,4 millió tonna napraforgómagot, közel 1 millió tonna napraforgóolajat és mintegy 640 ezer tonna búzát exportált - derült ki a minisztériumi adatokból. Az ország, amelynek élelmiszertermelése a kormány szerint akár 400 millió ember élelmezésére is alkalmas, exportált még árpát, szójababot és -olajat, napraforgó- és szójalisztet - számoltak be róla.

Kevés a kivitel az enyhítések ellenére is

Július végén három ukrán fekete-tengeri kikötőt feloldottak a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében. Ám még a kikötők megnyitása után is jelentősen alacsonyabb az ukrán mezőgazdasági export, mint a konfliktus előtt, amikor Ukrajna havonta akár 6 millió tonna gabonát is exportált.

Augusztus közepén a mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a 2022/23-as szezonban augusztus 19-ig Ukrajna gabonaexportja az egy évvel korábbihoz képest 51,6 százalékkal, 2,99 millió tonnára csökkent. A június 30-án véget ért 2021/22-es szezonban 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára nőtt a gabonaexport, köszönhetően az orosz megszállás előtti nagy mennyiségű szállításnak - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

CT-vizsgálat a kulcsa a minőségi szalonna előállításának

2024.10.19.

A bacon a világ számos részén a vásárlók kedvence. Sok piacon hasaljszalonnából állítják elő, ám a sertéságazatban a közelmúltban bekövetkezett fejlemények fokozott nyomást gyakorolnak a sertéshasalj minőségére. A genetika hozzájárulhat a sertéshús minőségének javításához, a CT szkennelési technológia pedig segít a kívánt jellemzők kiválasztásában.

Több 10 milliárd forint kárt előzött meg az országos jégkármérséklő rendszer 2024-ben

2024.10.19.

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, a lakossági és a közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer

A magyar energiaügyi miniszter szerint atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

2024.10.19.

Az energiaügyi miniszter szerint a biogáz és biomassza termelésben is van potenciál, amely alkalmas a megújulók okozta rendszeringadozás kiegyenlítésére.

Összesen 9 fontos módosítást kapott a KAP pályázati felhívások általános útmutatója

2024.10.19.

Összesen 9 fontos módosítást kapott a Közös Agrárpolitika pályázati felhívásainak általános útmutatója

Módosítaná az EU a védettségét, vadászhatóvá válhat a farkas

2024.10.18.

Az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a farkas nemzetközi természetvédelmi státuszát a fokozottan védettről a védett, de vadászható státuszra változtatná

Jelentősen bővülhet az agrárvállalkozások jövedelme a beruházási pályázatok pénzeivel

2024.10.18.

Az állattartás, a kertészet és különösen az élelmiszeripar oldaláról óriási az érdeklődés a beruházási pályázatok iránt.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 105 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás