2021. április 20-án megnyílik az ültetvények, gyógy- és fűszernövények telepítésének támogatása. A piaci igények kielégítéséhez a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése szükséges. Ezeken javíthat, aki jelentkezik az ültetvénytelepítési pályázat 15 milliárdos kiírására.

A Mezőhír számolt be róla, hogy az ültetvénytelepítési pályázat a felhívás szerint összesen 15 milliárdos forrással nyílik meg. Az alábbi fókuszterületek közül egyszerre legfeljebb kettőre nyújtható be kérelem:

  • Szerkezetátalakításra, korszerűsítésre, a piaci jelenlét, a piacorientáltság és a mezőgazdasági tevékenység diverzifikálására 10 milliárd forint a keretösszeg.
  • Képzésre és generációváltásra 3 milliárdot határoztak meg.
  • Kockázatmegelőzésre, -kezelésre 1,5 milliárd forint igényelhető.
  • A vízfelhasználás hatékonyságának fokozására 0,5 milliárd forint a keret.
Sokféle célra igénybevehető az új ültetvénytelepítési pályázat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagyrécse

Gyümölcsültetvények

Gyümölcsültetvények esetében az ültetvény létrehozását mikroöntözéssel együtt támogatják. A telepítés a régi ültetvény kivágásával együtt is támogatott, amennyiben annak életkora a termőre fordulástól számítva már több mint 10 év. Ennél fiatalabb ültetvény is lecserélhető. Azonban ebben az esetben a kivágása nem tartozik a dotált a tevékenységek közé. Meglévő, fiatalnak számító ültetvényeken a jég-, fagy- és esőkár megelőzését szolgáló beruházásokat, illetve a betakarítás gépesítését támogatják (kapcsolt gép, önjáró betakarító, szedő platform, kézi szedést könnyítő eszközök).

Gyógy- és fűszernövények

Ültetvénytelepítés esetén a kérelmezőnek legalább fél hektárral kell terveznie. Támogatott a termény betakarításának, feldolgozásának gépesítése, eszközparkjának beszerzése. Ez kapcsolt gép, önjáró betakarító vagy egyéb, a kézi szedést könnyítő eszköz is lehet.

Fontos, hogy egyik célterület sem engedélyezi traktorok beszerzését, ingatlan vásárlását, valamint zárt termesztőberendezés létesítését. A cikk szerint a termelők már nagyon várják a kiírást, bár a gyógynövényesek tartanak attól, hogy nőni fog az ágazatba belépő, új szereplők száma. A kiíró 400-500 beérkező pályázattal számol. Több pályázati szaktanácsadó úgy véli, hogy a támogatás feltételrendszere nem egyszerűbb, mint a korábbi. A VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázat tervezete itt olvasható el.

Gyors segítség, egységköltség alapján

Nagy István agrárminiszter még februárban ismertette az az új ültetvénytelepítési pályázat tervének részleteit. A Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívásban a sikeres pályázatot benyújtók már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. Arról is beszélt, hogy a tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája. A korábbi, hasonló programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz. Ez jelentősen csökkentheti adminisztrációs terheiket - közölte.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás