A Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz célja a digitális és a biotechnológiák fellendítése, a munkaerő- és készséghiány kezelése, valamint az innováció támogatása. A program akár 160 milliárd eurónyi beruházást is becsatornázhat. Az eredetileg javasolt költségvetés 10 milliárd euró, az európai parlamenti képviselők további 3 milliárd eurót javasolnak. A kezdeményezés támogatja a digitális, a karbonsemleges és a biotechnológiák bevezetését.  

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz létrehozásáról, amelynek célja a kritikus stratégiai technológiák fellendítésére pénzügyi támogatást biztosítani a „Szuverenitás Pecsét" és a „Szuverenitás Portál" révén.

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) nevű eszköz célja a digitális és a biotechnológiák fellendítése, a munkaerő- és készséghiány kezelése, valamint az innováció támogatása - Fotó: Magro.hu, CSZS, Nagykanizsa

A STEP célja a különböző uniós programok és alapok megerősítése, valamint akár 160 milliárd euró új beruházásokba történő becsatornázása a kohéziós politikai ösztönzők és a helyreállítási eszköz (RRF) mellett. A platform elősegíti a digitális gazdaság, a karbonsemleges iparágak és a biotechnológiák kulcsfontosságú technológiai értékláncainak növekedését, valamint a munkaerő- és készséghiány kezelését és az innováció támogatását. A képviselők módosításaikban az Európai Bizottság által javasolt 10 milliárd eurón felül további 3 milliárd eurót szorgalmaznak, így a STEP költségvetése 13 milliárd euróra emelkedne.

Kísérleti terep is a projekt

A STEP-nek emellett „a következő többéves pénzügyi keret időszakában egy teljes jogú szuverenitási alap kísérleti terepeként kellene működnie". A képviselők arra kérték a Bizottságot, hogy 2025-ig készítsen időközi értékelést, amely tartalmaz egy javaslatot a STEP módosítására vagy egy új, teljes körű európai szuverenitási alapra vonatkozó javaslatot.

A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a STEP-ről, valamint az uniós költségvetés hosszú távú felülvizsgálatáról minél hamarabb megállapodás szülessen, mivel a csomagot be kell építeni a 2023 novemberében megtárgyalandó jövő évi éves költségvetésbe - írták.

A jelentéstevők szerint

„A STEP-et egykor új Európai Szuverenitási Alapnak tervezték, de nem az. A STEP-pel a Bizottság megpróbál négyszöget zárni egy politikai körben, de a javaslat három egymással versengő céltól szenved: 

  • az éghajlati céljaink eléréséhez szükséges technológiák előállítása, 
  • Európa szuverenitásának növelése más régiókkal szemben, valamint 
  • az uniós tagállamok közötti kohézió erősítése," 

- mondta Christian Ehler (EPP, Németország), az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság vezető európai parlamenti képviselője.

„A stratégiai beruházások létfontosságúak autonómiánk megerősítéséhez és a geopolitikailag egységes Európához való hozzájáruláshoz" - mondta José Manuel Fernandes (Portugália), a Költségvetési Bizottság társjelentéstevője. „A STEP kezdeményezés átfogó, és olyan meglévő programokat használ fel, mint az InvestEU program és a Horizont Európa keretprogram. Mi 13 milliárd eurót javasolunk – a Bizottság által javasolt 10 milliárd helyett – e stratégia fellendítésére, biztosítva, hogy a projektek ne csak helyben, hanem az egész EU-ban hozzáadott értéket teremtsenek. 

Alapvető fontosságú, hogy ezek között a pénzügyi alapok között szinergiák, földrajzi egyensúly és átláthatóság legyen. Ebben az általunk kért STEP-bizottság kulcsfontosságú szerepet tölt be, elkerülve a további bürokráciát és a projektek gyors végrehajtására összpontosítva," - tette hozzá.

A következő lépések

A jogszabálytervezetet 385 szavazattal 85 ellenében, 151 tartózkodás mellett fogadták el. Ezután megkezdődhetnek a tagállamokkal folytatott tárgyalások, amint a tagállami kormányokból álló Tanács megállapodott a közös álláspontjáról.

Háttér

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja nevű eszköz célja, hogy megerősítse az európai versenyképességet és ellenálló képességet a stratégiai ágazatokban, valamint csökkentse a függőséget a külföldi ellátási láncoktól. A platform a kritikus technológiák fejlesztésének és gyártásának támogatását irányozza elő, és foglalkozik a munkaerő- és készséghiánnyal - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás