Az Agrárminisztérium 40 millió forint értékben támogatja a hazai, környezet-és természetvédelmi céllal létrejött, közhasznú társadalmi szervezeteket. A tartalmi értékelésre befogadott pályázatok közül 21 civil szervezet részesül támogatásban.

Az Agrárminisztérium írta meg, hogy a 2024. évi pályázati felhívásra 61 szervezet nyújtotta be pályázati dokumentációját, melyből 41 darab felelt meg a formai értékelés szempontjainak. A tartalmi értékelésre befogadott pályázatok közül 21 civil szervezet részesül támogatásban, akik az általuk kidolgozott és benyújtott projektek megvalósításával járulnak hozzá a pályázati felhívásban rögzített természetvédelmi célok eléréséhez. A pályázati döntés itt érhető el.

Az Agrárminisztérium 40 millió forint értékben támogatja a hazai, környezet-és természetvédelmi céllal létrejött, közhasznú társadalmi szervezeteket
Az Agrárminisztérium 40 millió forint értékben támogatja a hazai, környezet-és természetvédelmi céllal létrejött, közhasznú társadalmi szervezeteket - Fotó: Magro.hu, CSZS, Érsekvadkert

Az Agrárminisztérium Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkársága

A magyar természetvédelem hivatalos, központi intézménye az Agrárminisztérium Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkársága.

A tárca a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló miniszteri utasítás szerinti feladatait a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a környezetügyért felelős államtitkár irányításával látja el.  

A Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság (TVHÁT)  legfőbb feladatai a jogszabályalkotás, -véleményezés, stratégiák készítése, a természetvédelmi hatóságok és a nemzeti park igazgatóságok szakmai irányítása és felügyelete, természetvédelmi fejlesztéseket támogató pénzügyi programok koordinálása, nemzetközi természetvédelmi egyezmények végrehajtásának koordinációja, védett természeti területek és értékek nyilvántartása, törzskönyvének vezetése és azokból történő adatszolgáltatás, természetvédelmi szakmai anyagok és útmutatók kiadása, bizonyos kiemelt ügyek esetében pedig a hatósági feladatok ellátása (CITES eljárások, természetvédelmi és tájvédelmi szakértői engedélyezési eljárások, barlangokkal kapcsolatos engedélyezési eljárások, géntechnológiai hatósági jogkörök gyakorlása).

A TVHÁT számos állami feladatot lát el a tevékenységi körében. E feladatok alapját az Alaptörvény P cikkének (1) bekezdése adja meg, mely kimondja, hogy „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”. E célok kormányzati szintű megvalósítása érdekében a TVHÁT egész ország területére kiterjedő feladata az európai uniós tagságból, nemzetközi egyezményekből és a hazai jogszabályi előírásokból fakadó táj- és természetvédelmi feladatok végrehajtása és koordinálása, továbbá az Európai Unió Közös Agrárpolitikájához (KAP) fűződően a természetvédelmi érdekek és a felmerülő természetvédelmi szempontok kormányzati képviselete.

Eszközök és megvalósítás

A felsorolt feladatok konkrét megvalósításához a TVHÁT három fő eszközzel rendelkezik. Egyrészt kidolgozza a természetvédelmi és tájvédelmi ágazat egységes jogalkalmazói gyakorlatát, másrészt összefogja és értékeli a felmerülő szabályozási igényeket, és előkészíti az ágazati jogalkotást. Harmadrészt mindezek megvalósítása érdekében az Agrárminisztériumon belül szakmai irányítást gyakorol az Agrárminisztérium szervezetén belül a Természetmegőrzési Főosztály, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, valamint a Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztály fölött, továbbá az agrárminiszter által kiadmányozott feladatkörben az agrárminiszter irányítása alá tartozó nemzeti park igazgatóságok, Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., illetve a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ fölött.

Az Agrárminisztérium feladatkörében gyakorolja az országos és a területi kormányhivatalok természetvédelmi hatóságai feletti felügyeleti jogkört. Fontos kiemelni, hogy a jegyzők felett a területi kormányhivatalok gyakorolnak felügyeleti jogkört. A felügyeleti jogkörrel kapcsolatos rendelkezéseket a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 8/C. §-a tartalmazza.

További híreink

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Senki sem tudja, hogyan fertőződött meg: madárinfluenza újabb áldozata az USA-ban

2024.09.11.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint egy Missouri államban élő személy madárinfluenzával fertőződött meg. Az augusztus 22-én kórházba került páciens alapbetegségekkel küzdött, és az eset azért is különleges, mert ő az első olyan beteg, aki nem fertőzött állatokkal való érintkezés révén kapta el a vírust.

Több, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel egy kínai gleccser mélyében

2024.09.11.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói több mint 1700 különböző vírus felfedezéséről számoltak be, melyeket egy kínai gleccser mélyén találtak

Rég nem látott esőt hoznak a következő napok, jelentős lehűléssel

2024.09.11.

Pénteken nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Főként a nap első felében keleten még kisüthet a nap, délutánra viszont az ország többi részéhez hasonlóan már arrafelé is erősen felhős vagy borult idő valószínű. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Kiadós mennyiségű csapadék várható.

Elindult a Digitális Állampolgárság Program Magyarországon

2024.09.11.

A Digitális Állampolgárság Program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel fokozatosan egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül.

A 10 legjobb táplálékkiegészítő, amelyek elősegítik a sertések bélrendszerének egészségét

2024.09.10.

A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

Partnerhírek
Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás