Már csak néhány hét és megkezdődik a repce valamint az őszi búza második tavaszi fejtrágyázása, amit a gondos gazda egy jól megválasztott lombtrágyával „koronáz” meg. Az állományok az időjárási kihívások és a hideg talajok miatt gyakran heterogének, ami még jobban aláhúzza a nitrogén és más makro- valamint mikroelemek pótlásának fontosságát.

A tavaszi nitrogéntrágyázás során a 39% hatóanyag tartalmú Genezis Pétisó (27% N + 7% CaO + 5% MgO) használatával egyszerre valósítható meg a hatékony és környezetkímélő nitrogén-utánpótlás. Ugyanis minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon (5,5-6 alatti pH esetén) a Pétisó olyan nitrogénforrást jelent, mely nem savanyítja tovább a talajokat. A Pétisó 228 kg/t talajjavító anyagot, dolomitot tartalmaz, így az nem csak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul kalcium- és magnéziumszükségletük kielégítéséhez is. A dolomit vízben nem oldódik, de különböző savak, mint a talajsavak, gyökérsavak hatására vízoldható vegyületté alakulva a növények számára felvehetővé válik. Hogy ez a folyamat könnyebben lejátszódjon, a dolomit finomra őrölt (20-40 nanométer) formában van jelen a műtrágyában. A Pétisó jól oldódik, hosszabb időn át szolgáltat nitrogént, mint az ammónium-nitrát.

Tavasszal a nitrogén mellett nem véletlen kerül hangsúly a magnéziumra. A magnézium a klorofil központi atomja, nem helyettesítheti más elem, ezét felvehető formában történő pótlása kulcsfontosságú. Enzimaktivátor, ott van a citrátkörben, a szénhidrát- és nitrogén-anyagcserében, a zsírok képzésében. Hiányában, csökken a klorofilképződés, a levelek lankadnak, csüngenek, idő előtt lehullnak. A növény növekedése lelassul, érzékenyebbé válik a betegségekre. A fiatalabb levelek kifakulnak, sápadnak, az erek mentén gyöngyfűzérszerű, sötétzöld klorofill felhalmozódás (márványozottság) látható, ugyanakkor a főér és környéke még hosszabb ideig zöld marad. Tipikus tünete az érközi klorózis. Ha a talajon keresztüli pótlása nem megfelelő, vagy felvétele gátolt, akkor a megoldás a lombtrágyázással történő magnéziumpótlás. A folyamatos innovációnak köszönhetően idén tavasszal két új lombtrágyatermék kerül bevezetésre, melyek valódi és gyors megoldást jelentek az intenzív vegetatív növekedés magnéziumigényének biztosítására.

A Magnesol-S (7% MgO: 14%tSO3) 10-15 l hektáronkénti kijuttatásával nem csak magnéziumot, hanem a repce és a búza számára egyaránt fontos ként is pótoljuk. A kén jelentősége az olyan esszenciális kéntartalmú aminosavak előállításában van, mint a cisztein és a metionin. A cisztein felhasználásával keletkezik a glutation, mely antioxidáns funkciót lát el, a növényi immunrendszer működésének nélkülözhetetlen eleme. A MagneMix-S (5% MgO  + 10%tSO3 + B, Zn, Cu, Fe, Mn, Mo) 10-15 l hektárdózissal kijuttatva a magnézium és a kén mellett az intenzív növekedést támogatandó, mind a 6 alapvető mikroelemet pótolni tudjuk. Így megelőzhető nem csak a látható abszolút mikroelemhiány, hanem a látens hiány is, melynek hatására a terméscsökkenés szinte észrevétlenül jelentkezik, de mértéke meghaladhatja a 15%-ot is. Ahogy már említettük a gyors vegetatív tömegnövekedésnek nagy a makroelem-felvétele, azonban ugyanúgy jelentős a mikroelem igény is. A mikroelemeket nem elég pusztán kijuttatni, azoknak mihamarabb be is kell épülniük a növényekbe, amit biostimulátor tartalmú levéltrágyáinkkal, a bennük levő aminosavakkal jelentősen felgyorsíthatunk. A Genezis Kalászos BS (10,7% N; 3,5% SO3; 1,1% Cu; 0,1% Mn; 0,1%; Zn +  összes aminosav tartalom: 13,4%), vagy Genezis Olajosnövény BS (10,4% N; 4% SO3; 1,2% B + összes aminosav tartalom 13,53%) használata a gyors növekedés záloga! Aminosavtartalmuk révén hatékonyan töltik fel a növényi sejtek aminosavraktárait, jelentősen meggyorsítva a riboszómákon folyó fehérjeszintézist. Használjuk ki lehetőségeinket és válasszunk a BS termékpalettáról a gyors hatásért és a hatékony felszívódásért!

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás