Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említek közülük ebben a cikkben.

Elsőként az egyszikű gyomokról

Új egyszikű gyomfajok erősödnek fel, mint az ecsetpázsit, perjefélék és a rozsnokok, valamint a széltippan egyre tömegesebb elterjedése említhető. Sajnos, a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az időjárás változásával az egyszikűek elleni tavaszi védekezés egyre kevésbé sikeres, aminek az oka az, hogy az enyhe télben, például, a széltippan csírázása nem áll le novemberben, hanem zavartalanul folytatódik december-január-február során. Így tavasszal a gyomirtó szer erős és nagy tömegben jelenlévő egyszikű fertőzéssel találkozik, amit már nem tud az általunk elvárt módon megoldani. Ugyanezen ok miatt a búzánk sem kerül mélynyugalmi állapotba, folyamatos konkurenciát a tápanyag- és vízfelvétel szempontjából, a zavartalan fejlődését veszélyeztetve.

Mi a helyzet a kétszikűekkel?

Az aszályos nyarakon a kétszikű gyomok magvai elfekszenek, csak az őszi vetésű kultúrnövényekkel együtt kelnek A hosszú enyhe őszi időjárás és a gabonára kitett műtrágya is igen jó körülményeket biztosítanak a fejlődésükhöz. Tavasszal igen korán virágoznak a veronikafélék, kérdés, az időjárás milyen lehetőségeket enged a korai gyomirtásnak.

A miérteket már ismerjük, többször leírták. A mikor, hogyan és mivel már érdekesebb kérdések.

Mivel?

Amennyiben jó hatást várunk, bízhatunk a RELIANCE-ben. Őszi árpa, őszi búza, tritikálé, és rozs kultúrában használható fel. Két magas koncentrációjú hatóanyag (400g/l flufenacet+200g/l diflufenikan) biztosítja a megfelelően magas szintű hatáskifejtést egy- és kétszikű gyomok ellen egyaránt.

A flufenacet sejtosztódás-gátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül akadályozza a sejtosztódást.

Hatását pre- és posztemergensen is kifejti, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok, a széltippan, perjefélék és ecsetpázsit ellen igen hatékony.

A diflufenikan felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó kétszikű gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofillképződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Hatáskifejtése a levelek kifehéredésével, majd elhalásával jól követhető.

A kombináció a legtöbb tipikus kalászos gabonagyom, még a nehezebben irthatók ellen is, kiváló eredményt mutat. Hatékony működését a mellékelt összefoglaló kísérleti eredmény bizonyítja. (1. ábra.) Veronikafélék, árvácska, sebforrasztó zsombor, ebszékfú és egyszikű gyomok közül a széltippan ellen hatáskifejtése a konkurens kombinációnál is eredményesebb.

Reliance hatékonysága kalászos gyomok ellen
1. ábra Reliance megbízható partner a legtöbb kalászos gyom ellen:

 

 

Mikor?

Mindkét hatóanyag hosszan tartó hatású, gyökéren keresztül is ható, a később kelő gyomok ellen is hatásos. A diflufenikan talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges, és a széltippan elleni védekezés is annak kelése után biztosít markáns eredményt, ezért igen korai állománykezelést javaslunk. A legjobb, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fenológiában vannak. Kultúrnövény szempontjából viszonylag kényelmes, 1-5 leveles az ideális fejlettségi állapot.

Hogyan?

A dózis 0,3-0,6 l/ha közötti az engedélyokiratban. Nehezebben irtható (kék búzavirág, szarkaláb, sebforrasztó zsombor, pipacs) vagy fejlettebb gyomok esetén mindenképp a maximális 0,6 l/ ha dózis javasoljuk. Alacsonyabb dózis (0,3-0,4 l/ha) mellé tribenuron-metil, metszulfuron-metil hatóanyagú kombinációs partner használata szükséges. Így a túlfejlett repce árvakelés ellen is tökéletes lehet. Silwet Star adjuvánsunk használata 0,05% dózisban minden esetben segít a hatás maximalizásában. A permetezés hatásfokát a talajfelszín is befolyásolhatja, a rögmentes, egyenletes felszín az ideális.

Keverhetőség

A készítmény formulációja szuszpenzió (SC). Az őszi időszakban fontos rovarölő szerekkel (pl.: Cyperkill Max ) kombinálható. Egyes aminosav-, huminsavtartalmú biostimulátorok, lombtrágyák felerősíthetik a gyomirtó hatóanyagok működését, főként a diflufenikan esetén, ami átmeneti fitotoxicitást okozhat a kultúrnövényben. Keverés előtt kérjük, egyeztessenek a gyártókkal!

AÖP, AKG: A RELIANCE felhasználható az AKG és AÖP programjaiban is.

2. ábra: Reliance-szel kezelt terület őszi búzában dózis: 0,6 l/ha 14 nappal kezelés után Tolna megye Felsőnyék őszi búza
2. ábra: Reliance-szel kezelt terület őszi búzában
dózis: 0,6 l/ha 14 nappal kezelés után
Tolna megye Felsőnyék őszi búza
diflufenikan klorofill roncsoló hatása
3. ábra: A diflufenikan klorofill roncsoló hatása

 

Az UPL integrált technológiai szemlélete szerint a kalászosokat (a kis magnormával vetetteket is!) az ősz folyamán meg lehet erősíteni, fejlődésüket lehet serkenteni. A TONIVIT, ATONIK biostimulátorok és az ADOB EXTRA lombtrágya kiváló partnerek ebben! 

Csomagajánlatunk kalászosban:

UPL_csomagajánlatok őszi kalászos gyomirtására

A vírusvektorok levadászása szintén igen fontos őszi kérdés. Ebben a Cyperkill Max, Deltaphar vagy a Markate készítményünk segítségére számíthatunk. Amennyiben nedvesebb ősz jön, lisztharmat és levélfoltosságok ellen az árbarát Colpenn és Conrod lehet segítségünkre.

NE feledjük a legjobb a hibátlanul kelt, egészséges, erőteljes kalászos állomány!

Jó vetést, sikeres őszi növényvédelmi munkát kíván a UPL Hungary Kft. csapata!

Kertész Péter és Vados Csaba
területi képviselők
UPL Hungary Kft.

(x)

 

 

 

További híreink

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Már csak néhány napig tart a kibocsátás-csökkentési és a zöldenergia-termelési célszámok társadalmi egyeztetése

2024.09.17.

Az Energiaügyi Minisztérium az átdolgozott NEKT tervezetében az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal szándékszik csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig.

Székesfehérvári erdészetre hivatkoztak a tűzifás csalók, a Nébih ellenőre buktatta le őket

2024.09.17.

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, a Nébih ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le a szélhámost.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Nagyon sok veszteséget szenvedtek el a magyar kukorica- és napraforgótermelő gazdák

2024.09.17.

Kényszer vagy lehetőség, a hazai kukorica- és napraforgó-termesztés jövője” címmel tartotta meg a XXVII. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatanácskozást a Debreceni Egyetemen.

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Partnerhírek
Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 72 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás