Az őszi metszés fontos feladat a kertészkedés során, amely biztosítja a növényeink egészségét és a következő szezonban még erőteljesebb növekedést tesz lehetővé. A megfelelő időben és technikával végzett metszés segít a növények formájának megőrzésében, megelőzi a betegségek terjedését, és lehetővé teszi a fény jobb bejutását az alsóbb ágakhoz. Nézzük, miért van rá szükség, mikor érdemes elvégezni, és mire kell figyelnünk a folyamat során!

Miért fontos az őszi metszés?

Az őszi metszés célja, hogy a fák és cserjék téli nyugalmi állapotuk előtt megszabaduljanak a beteg, sérült vagy elhalt részeiktől. Ez segíti a növényeket, hogy energiáikat inkább a következő év új hajtásaira fordítsák, és megakadályozza a betegségek terjedését. A metszéssel elérhetjük a kívánt forma és méret fenntartását, valamint megakadályozzuk, hogy a növények túlterjeszkedjenek a kertünkben​.

metszőolló
Fotó: Pixabay

Mikor kell elvégezni az őszi metszést?

Az őszi metszés ideális időpontja a fagyok beállta után, amikor a növények már elértek egy nyugalmi állapotot, és lehullatták leveleiket. Ez a periódus biztosítja, hogy a metszés ne ösztönözzön új növekedést, amely könnyen megfagyhat a tél folyamán​. A legtöbb növény számára október-november a megfelelő időpont, de bizonyos növényfajtáknál a késő őszi vagy téli metszés ajánlott.

Az őszi metszés típusai

1. Fiatalító metszés

Ez a technika fiatal vagy középkorú gyümölcsfák esetében alkalmazható az ültetvényekben. Elsődleges célja a növények megfiatalítása, az ágrendszer rendezése és a növekedés serkentése. A fiatalító metszésre általában 3-5 éves korban kerül sor az ültetvény alapvető karbantartásának részeként. A folyamat során az ágakat visszavágják a szárakhoz, hogy új ágak nőhessenek, így a fa megőrzi megfelelő ághosszúságát, miközben új, erősebb hajtásokat fejleszt ki.

2. Formáló metszés

Ez egy olyan metszési technika, amelyet a fiatal növények alakjának alakítására használnak. Célja az ágrendszer kialakítása, az ágak rendezése és az ültetvény jövőbeli növekedési irányának meghatározása. Általában az első 1-2 évben célszerű elvégezni, amikor a növény még fiatal és könnyen formálható.

3. Tisztító metszés

A tisztító metszés a gyümölcsfák ápolására szolgáló technika, amelynek célja az elhalt, sérült vagy beteg ágak eltávolítása. Ezáltal a fa egészségesebbé válik, csökken a kártevők és betegségek terjedésének esélye, valamint javul a terméshozam és a fa általános életereje.

4. Rövidítő metszés

A rövidítő metszés célja az ágak visszametszése, hogy elősegítse az új hajtások növekedését. Ezt leginkább idősebb fáknál alkalmazzák, amikor a terméshozam csökkenni kezd. A metszés során az ágakat visszavágják a kívánt hosszúságra, hogy serkentsék az új hajtások megjelenését, ezzel javítva a gyümölcsök méretét és minőségét.

5. Térfogat-szabályozó metszés

A térfogat-szabályozó metszés célja, hogy a gyümölcsfák méretét és alakját optimális szinten tartsa. Ezt a módszert gyakran akkor alkalmazzák, ha a növény túl nagyra nő, vagy ha az ültetvényben túl sűrűn helyezkednek el a fák. A metszés során rövidítik az ágakat, és eltávolítják a sűrűn növő, egymást keresztező ágakat. Ennek eredményeképp több napfény és levegő jut a növény belsejébe, ami kulcsfontosságú a megfelelő fejlődéshez és a terméshozam javításához.

6. Függőleges metszés

A függőleges metszés egy speciális technika, amelyet kifejezetten a függőleges növekedésű gyümölcsfák esetében alkalmaznak. Ennek célja, hogy az ágakat egyenesen felfelé irányítsák, megakadályozva a túlzott oldalirányú növekedést. Ez a módszer segít abban, hogy a fa jobban koncentráljon a függőleges növekedésre, javítva ezzel a terméshozamot és a fa általános egészségét.

7. Szűkítő metszés

A szűkítő metszés célja, hogy ritkítsa a növény túl sűrű ágrendszerét, biztosítva a megfelelő távolságot az ágak között. Ezzel a technikával javul a napfény és levegő átjutása a lombkoronán belül, ami elősegíti a gyümölcsök optimális fejlődését és javítja a növény általános egészségét.

8. Művelő metszés

A művelő metszés célja, hogy fenntartsa a növények egészséges ágrendszerét az ültetvényben. Ez a technika magában foglalja az elhalt és beteg ágak eltávolítását, valamint a növények alakítását, hogy védelmet nyújtsanak a kártevők és betegségek ellen, miközben javítják a terméshozamot és növelik a gyümölcsök minőségét.

Mire kell figyelni az őszi metszés során?

  • Megfelelő eszközök: A jó minőségű metszőollók, fűrészek és kesztyűk alapvetőek a tiszta vágásokhoz, amelyek segítik a növényt a gyors regenerációban. Ne feledjük, hogy az eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük, hogy elkerüljük a fertőzések átterjedését egyik növényről a másikra​.
  • Fokozatosság: Ne metsszük meg túl drasztikusan a növényt, különösen ha még nem tapasztaltunk erős fagyot. Ha egy ágat teljesen eltávolítunk, figyeljünk arra, hogy a törzs melletti „gallér” részt hagyjuk meg, hogy a seb könnyebben gyógyuljon​.
  • Helyes szög: A vágásokat 45 fokos szögben végezzük, hogy a nedvesség ne gyűljön meg a sebfelületen, és ne alakuljon ki rothadás​.

Gyakori hibák, amiket el kell kerülni

  1. Túl korai metszés: A túl korán elvégzett metszés serkentheti az új növekedést, amely könnyen megfagyhat télen.
  2. Túlzott metszés: Ha túl sok ágat távolítunk el, a növény gyengébbé válhat, mert nem tud elegendő tápanyagot előállítani a következő szezonban.
  3. Tisztátalan vágások: Rossz minőségű vagy tompa eszközök használata, amely szakadást okoz, fertőzések kialakulásához vezethet.

Az őszi metszés megfelelő elvégzése hosszú távon egészséges, erőteljes növényeket eredményez, és segít megelőzni a téli viharok okozta károkat. A metszés tervezett módon, a megfelelő időben és eszközökkel végezve jelentős előnyöket hoz a kertünk számára.

Megosztás

További híreink

Őszi metszés útmutató: miért, hogyan és mikor végezzük?

2024.10.09.

Az őszi metszés biztosítja a növényeink egészségét és a következő szezonban még erőteljesebb növekedést tesz lehetővé. A megfelelő időben és technikával végzett metszés segít a növények formájának megőrzésében, megelőzi a betegségek terjedését, és lehetővé teszi a fény jobb bejutását az alsóbb ágakhoz. Nézzük, miért van rá szükség, mikor érdemes elvégezni, és mire kell figyelnünk a folyamat során!

Megújuló energiával indul óriási energetikai pályázat ősszel a távfűtésre

2024.10.09.

Az új rendelet célja a megújuló energiaforrások, mint a geotermia és a biomassza, nagyobb arányú bevonása a távhőtermelésbe, ezzel csökkentve a földgázfüggőséget és a költségeket.

Díjat nyert Párizsban egy madármegfigyelő marketingkutatót bemutató magyar film

2024.10.09.

A Budapesti Corvinus Egyetem kutatóinak videográfiája kapta a legjobb film díját az Advances in Consumer Research fogyasztói kutatásokról szóló nemzetközi konferencián, Párizsban.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Két front is csapadékot hoz, majd szárazabb idő és lehűlés várható

2024.10.09.

Szerdán nyugatról kelet felé frontális felhőzet és gyengülő csapadékzóna vonul, így a keleti harmadban is beborul az ég, miközben délelőttől délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. A legtöbb napsütés a Dél-Dunántúlon valószínű, de gomolyfelhők képződnek, amelyekből záporok előfordulhatnak, kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Tovább terjed a madárinfluenza, több ezer ludat kell megsemmisíteni

2024.10.09.

Békés vármegyét követően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Partnerhírek
Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás