A NAK falugazdászai által begyűjtött adatok alapján elkészítette és közreadta az őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentését a NAIK AKI. A statisztika az adott évi aktuális mezőgazdasági munkák állapotát vázolta fel megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan. Az anyagból kiderül, mire számíthatunk a burgonyától, és az is, hogy haladnak a hagyományos szántóföldi kultúrák vetésével a magyarországi mezőgazdasági területeken.

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai szerint az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,9 millió hektár és a terület 54,3 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,7 millió hektár, melyeknél a talajelőkészítési munkák közel 10 százalékon álltak a jelentés időpontjában - írta a NAIK AKI jelentése.

Az őszi mezőgazdasági munkák adatait gyűjtötte össze a NAIK AKI, ezek szerint jó burgonyatermés lesz az idén

Ekkorára tervezik a legfontosabb szántóföldi növények vetésterületét

Az őszi gabonafélék vetését 1,6 millió hektáron tervezik, és október 8-ig közel 317 ezer hektáron, a tervezett terület 19,3 százalékán végeztek a feladatokkal. A napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, a vetésterület közel 98 százalékát learatták, összesen eddig 561,7 ezer hektárról 1,6 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi szinthez hasonlóan alakult, 3,0 tonna/hektár volt. A kukorica hazai 2019. évi termőterülete nagyjából 983 ezer hektár, amelyből október 8-ig 307,5 ezer hektárt, a teljes terület 31,3 százalékát aratták le. A termésátlag 7,9 tonna/hektár körül volt. A szója betakarítása 58,2 százalékon állt a jelentés napján, a 60 ezer hektáron vetett növény közel 35 ezer hektáron került betakarításra október 8-ig 2,8 tonna/hektár termésátlaggal.

A burgonya vetésterületének 89 százalékán már betakarították a termést, az országos termésátlag 25,8 tonna/hektár lesz, ami 8,6 százalékkal nagyobb, mint 2018-ban volt.

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva szedése a 90 százalékhoz közelített. Az őszibarack termésátlaga 8,2 tonna hektáronként, ami közel 20 százalékkal több a 2018-asnál. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése a jelentés napján körülbelül 65 százalékon állt. Az alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhetően a tavalyi 26,3 t/ha termésátlag idén 15 tonna körül mutatkozott hektáronként az őszi mezőgazdasági munkák október 8-i állása szerint.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás