Az Ázsia és Európa közötti kereskedelem körülbelül 40%-a általában a Vörös-tengeren keresztül folyik. Mivel a szállítmányokat geopolitikai támadások miatt átirányítják, az ellátási lánc meghosszabbítása lehetővé teheti a penészgombák számára, hogy lebontsák az összetevők tápanyagait, és mikotoxinokat termeljenek. A termények hosszú távú felhalmozása szintén kihívást jelenthet a minőségbiztosításban.

Dr. Swamy Haladi, a Selko mikotoxin-kockázatkezelésének globális műszaki kereskedelmi igazgatója elmondta: a tárolás során a nedvességnek való hosszabb expozíció kedvező feltételeket teremthet a penészgombák szaporodásához.

Magas szennyezettségi százalékot, különösen ZEA-t találtak a gabona-melléktermékekben, miközben a szilázsok akár 97%-a is pozitívnak bizonyult T2-re, 92%-a ZEA-ra, 88%-a FUM-ra és 86%-a DON-ra. (Fotó: Pixabay)

„Egyes becslések szerint a szállítmányok átirányítása legalább 25%-kal meghosszabbíthatja a termény szállítási idejét. Mivel a szállítási költségek ugrásszerűen emelkednek (5-ször magasabbak), és a szállítási idők meghosszabbodnak, kulcsfontosságú, hogy megóvjuk a termést, és megőrizzük a takarmány-összetevők sértetlenségét” – mondta Haladi.

A Selko éves mikotoxin-felülvizsgálatán Haladi elmondta, hogy a világ minden tájáról bevitt adatok azt jelentik, hogy a Selko hetente körülbelül 1250 elemzést készített. 2023-ban összesen 66 280 megfigyelés érkezett 35 országból, amelyek 67%-a nyersanyagból és 33%-a teljes értékű takarmányból állt. 

Ezek a minták 21 601 takarmánymintát, 16 923 gabonamintát, 12 383 gabonamellékterméket, 3 682 fehérjelisztet, 4 039 szilázsmintát és 7 652 nem specifikus mintát tartalmaztak.

A legtöbb gabonaminta a kukorica (11 984), majd a búza (2 754) és az árpa (1 611) volt, a többi mintát pedig a zab, a cirok, a rizs és a köles alkotta. A takarmányminták közül a sertéstakarmány (8362), a brojlertakarmány (4541), a tojótakarmány (4086) és a kérődzőtakarmány (2640) volt a legjelentősebb. A többi kategória az állateledel, a malactakarmány és a vízi takarmány volt.

A mikotoxin-szennyeződés dominanciája

Haladi elmondta, hogy a teljes adatkészlet alapján a legnagyobb százalékban a Zearalenone (ZEA) szennyeződés 78%-a volt, ami meglepő volt, mivel hagyományosan más mikotoxinok voltak elterjedtebbek. Haladi ezt a klímaváltozásnak tulajdonítva azt mondta, hogy a mintákban más mikotoxinok előfordulása között szerepel a T2HT2 (67%), a fumonizin (FUM) (63%), a deoxinivalenol (DON) 57%, az aflatoxinok (AFLA) (50%).

A ppm-koncentrációk a FUM-ot mutatták a legmagasabbnak (945 ppb), ezt követte a DON (582 ppb) az átlagos koncentráció, majd a ZEA (93 ppb). A medián koncentrációk FUM-ot mutattak 438 ppb-nél, ezt követte a DON 200 ppb-nél, a ZEA jóval lemaradva 31 ppb-nél. A DON maximális koncentrációja 150 000 ppb volt. A szennyezett ppb átlaga 1465 ppb-nél FUM-ot, 990 ppb-nél DON-t mutatott. Haladi szerint a FUS és a DON közötti különbség közelebb volt, mint a korábbi években.

Nyersanyagok

A nyersanyagokkal kapcsolatos eredményeket kommentálva Haladi elmondta, hogy a rizs kivételével a gabonamintákat vizsgálva magas szennyezettségi szintet tapasztaltak az árpához, a kukoricához, a zabhoz, a cirokhoz és a búzához képest. Nagyon magas százalékos T2-szennyeződést találtak a zabban és az árpában, a kukoricában magas volt a FUM-szennyezettség, de most a búzában is emelkedik.

A kukorica tavalyi mikotoxin-koncentrációinak alakulását tekintve a DON koncentrációja az év második felében, amikor a hőmérséklet hűvösebb volt, emelkedett, míg a FUM szintje a nyári hónapokban volt a legmagasabb.

Magas szennyezettségi százalékot, különösen ZEA-t találtak a gabona-melléktermékekben, miközben a szilázsok akár 97%-a is pozitívnak bizonyult T2-re, 92%-a ZEA-ra, 88%-a FUM-ra és 86%-a DON-ra. A koncentráció szintje is magas volt, 600-700 ppb körül, és a Haladi arra kérte a termelőket, hogy tartsák szemmel a szilázsokat és a termelés minőségét.

Feedek

A baromfitakarmányokra térve Haladi elmondta, hogy nem volt nagy eltérés a tojótakarmány és a brojlertakarmány szennyezettsége között, de magasabb a DON-szennyezettség a réteges takarmányoknál.

A koncentrációk meglehetősen magasak voltak, a FUM-ok 800-900 ppm körül vezették a diagramot, majd a DON következett. Haladi elmondta, hogy a közelmúltban végzett kutatások kiderítették, hogy a baromfira nézve milyen mérgező szintek – például a brojlerek esetében 250 ppb-nél kevesebb volt biztonságos, és nincs szükség intézkedésre; 250-500 ppb alacsony kockázatot jelentett; 500-1000 ppb közepes, 1000+ppb magas kockázat. Elmondta, hogy a madarak érzékenyek mind a FUM-ra, mind a DON-ra, és a bélrendszerre gyakorolt ​​hatásuk nagyobb, mint korábban gondolták, ami az elkövetkező évben egyre nagyobb probléma lesz az ágazatban.

A sertéstakarmányban magas szennyeződést találtak, de egy szembetűnő anomália – a malactakarmány viszonylag alacsonyabb szennyezettséget mutatott. A minták nagy része magas FUM-, DON- és ZEA-koncentrációt mutatott.

A kérődzők takarmánya esetében a szennyezettségi szint körülbelül 74-75% a T2 és a ZEA esetében, ezt követi a DON (62%) és az AFLA (51%). Az érett állatok képesek voltak kezelni a méreganyagokat. Szignifikánsan magas DON- és AFLA-szennyezettségi szintet észleltek a kérődzők borjainak takarmányában.

A ZEA szennyezettségi szintjeit nagyon magasnak (82%) találták az állateledelben, de a DON és a FUM koncentrációja sokkal magasabb volt, mint a többi mikotoxiné. Az akvaszektorban pedig a haltakarmány szennyezettsége magasabb, mint a garnélarák takarmánya a garnélaráktakarmányban található jobb minőségű nyersanyagok miatt.

Előrejelző modell

Avinash Bhat, a Masterlab mikotoxin-analízisének műszaki szakértője azt mondta, hogy a biztonságosabb takarmány elérése érdekében fontos megóvni a takarmányt a stressztől. A szennyeződési minták az éghajlatváltozás, a növekvő hőmérséklet és a csapadékmintázatok változása miatt módosultak, ami a növények gombás patogenitásának megváltozásához vezetett.

Az adatok minősége kritikus fontosságú bármely modellezési stratégia sikeréhez, mondta. Az adatnak tisztának, pontosnak és a célpopulációt reprezentatívnak kell lenniük. A 2020-23 közötti globális mikotoxin adathalmazt (összesen 272 096 adatbevitel) használták fel egy előrejelzési modell kidolgozásához, amely kifejezetten 60 184 AFLA szennyezettségi adatbejegyzést vizsgált, ezeket 4 régió előrejelzési modelljének kidolgozásához használtak.

Az elmúlt 4 év alapján Bhat azt jósolta, hogy az AFLA szintje 26,1 ppb között lesz ebben a hónapban, áprilisban 29,8 ppb-re emelkedik, majd júniusban enyhén 27,8 ppb-re csökken. A világ más részein, köztük Afrikában, Közel-Keleten és Latin-Amerikában a szintek meglehetősen laposak lennének 2024 első felében. Európa nem kedvez az AFLA-nak – ezért Bhat arra számított, hogy az év első 6 hónapjában 3 ppb lesz.

(Forrás: allaboutfeed.net

Megosztás

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás