Az AvL Motion Compact S9000, az Exobotic Technologies Land-A2, az InsightTRAC Rover, a Naïo Jo és a Nexus Robotics La Chèvre robotok jutottak az első alkalommal meghirdetett, az Év Mezőgazdasági Robotja díj globális döntőjébe. Egy szakértői zsűri – a Future Farming négy szerkesztője, valamint a WUR robotikai és precíziós mezőgazdasági kutatója – választotta ki őket 16 jelölt közül.

Öt kültéri szántóföldi és betakarító robot, amelyeket a növénytermesztők 2023-ban vásárolhatnak vagy bérelhetnek, bejutott az első globális Ag Robot of the Year választás döntőjébe. A szakértő zsűri összesen 16 jelölt közül választotta az öt díjra esélyes pályázatot. A 16 jelölt – a Future Farming vásárlási útmutatójába 2022. november 1-je után felvett szántóföldi és betakarító robotok – automatikusan kvalifikálták magukat a 2023-as év agrárrobotja díjra.

Egy kezelőt igényel, aki többek között minden sor végén elfordítja a robotot. Egy 25 kW-os dízelmotorral és egy generátorral rendelkezik az áramellátáshoz (Forrás: AVL-videó)

A zsűri tagjai azt értékelték, hogy a jelöltek milyen módon képesek a legnagyobb hozzáadott értéket (megtérülést) biztosítani a termelők számára világszerte és segíteni a szabadföldi növénytermesztés bolygóbarátabb vagy fenntarthatóbb módját. Ítéleteik eredményeként az alábbi öt döntős került ki ábécé sorrendben.

AvL Motion Compact S9000

Ez a robot teljesen autonóm módon szelektíven betakarít az ágyást követve és a spárgát felismerve anélkül, hogy hozzáérne az ágyáshoz. Egy kezelőt igényel, aki többek között minden sor végén elfordítja a robotot. Egy 25 kW-os dízelmotorral és egy generátorral rendelkezik az áramellátáshoz. A maximális betakarítási sebesség 3,6 km/h, a sebességszabályozás pedig adaptív, a betakarítandó spárgák számától függően. A robotot korlátozott számú európai országban 400 000 eurótól lehet megvásárolni.

Exobotic Technologies Land-A2

A Land-A2 egy többcélú szerszámhordozó, amelynek szabadalomra bejelentett moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyedén konfigurálható legyen többféle alkalmazáshoz, miközben a hasznos teher teste egyensúlyban marad a durva terepen is. Az akkumulátorok gyors és egyszerű terepen történő cseréjéhez akkumulátordugós rendszert használ, és 4×4-es elektromos hajtáslánccal rendelkezik. A robot korlátozott számú európai országban 50 000 eurótól elérhető.

InsightTRAC Rover

Ez az autonóm rover végigjárja a mandulagyümölcsösöket, azonosítja a múmiákat, és biológiailag lebomló pelletekkel biztonságosan eltávolítja őket, a kártevőkkel, például a köldöknarancsférgekkel együtt, amelyek télen a múmiák belsejébe fúródnak. A Rover robot teljesen autonóm, és egy másodperc alatt képes eltávolítani egy múmiát. Teljesen elektromos gép, két akkumulátorral és egy fedélzeti dízelgenerátorral, amely extra energiát tud szolgáltatni. 210 000 dollártól kapható az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

Naïo Jo

Jo egy kompakt lánctalpas robot, amelyet keskeny és dombos szőlőültetvényekre terveztek. Lehetősége van más speciális kultúrák, például fák, palánták, gyümölcsösök termesztésére, és képes kültéren, de üvegházakban is dolgozni. A robot akkumulátorral működik, és két elektromos meghajtású lánctalppal rendelkezik. Standard munkagép-összekötőjét egy francia, talajművelésre és gyomirtásra szakosodott cég hozta. Jo világszerte elérhető 100 000 eurótól kezdődő áron.

Képes felismerni a növényeket a növekedés minden szakaszában, és kamerák és neurális hálózat segítségével különbséget tesz a gyomok és a növények között (Forrás: Nexus-videó)

Nexus Robotics La Chèvre

Ez a szántóföldi robot képes a gyomok eltávolítására számos különböző kultúrnövényből, miközben a nap 24 órájában működik. Képes felismerni a növényeket a növekedés minden szakaszában, és kamerák és neurális hálózat segítségével különbséget tesz a gyomok és a növények között. Akkumulátoros (dízelgenerátorral töltött) és elektromos meghajtással rendelkezik, és olyan produktív lehet, mint 5 szántóföldi munkás a gyomok kihúzásakor. A „kecske” Észak-Amerikában 500 000 dollárért vagy termesztési idényenként 50 000 dollárért kapható.

A gazdák választják ki a győztest

Az öt döntőbe jutott fejlesztést a szakértő zsűri tagjai, Laurent De Buyer (az Axema franciaországi fiókszervezetének vezérigazgatója), valamint a világ különböző részeiről érkező neves gazdák és kereskedők bírálják el:

- Chuck Baresich (forgalmazó, Kanada)
- Ian Beecher-Jones (bortermelő, Egyesült Királyság)
- Walter Kihm (szántóföldi gazdálkodó, Franciaország és Ukrajna)
- Gerrit Kurstjens (szántóföldi gazdálkodó, Ausztrália)
- Frederico Logemann (szántóföldi gazdálkodó, Brazília)
- Michael Nichols (szántóföldi gazdálkodó, Ausztrália)
- Steve Pitstick (szántóföldi gazdálkodó, USA)

A zsűri különös figyelmet fordít a gyakorlati alkalmazhatóságra és a gazdálkodási gyakorlatok hozzáadott értékére.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás