2016-ban háromszorosára nőtt az értékesített mező- és erdőgazdasági földek területe, és a magyar termőföld ára is nagyot emelkedett. 2016-ban átlagosan 22 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Tavaly megtört a termőföld-értékesítés mértékének 2013 óta tartó csökkenése. A  Központi Statisztikai Hivatal friss termőföldárakat tartalmazó kiadványának beszámolója szerint a növekedés a 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak! program hatása. Az összefoglalót a Világgazdaság cikke közölte.

Ötödével nőtt a magyar termőföld ára, beindult a kereskedés - Fotó: Pixabay, Piratepixels

2016-ban háromszor annyi az mező- és erdőgazdasági földterületet adtak el az előző évhez képest. A magyar termőföld ára is kiugróan emelkedett. 2016-ban átlagosan 22 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt. A legjelentősebb művelési ág, a szántó átlagára hektáronként 1 millió 302 ezer 400 forint volt.

A mező- és erdőgazdasági hasznosítású területek közel 4 százalékát adták el 2016-ban. Ez összesen 232 ezer hektár termőföld értékesítését jelentette. Ez nagymértékű bővülés az előző évek 70–150 ezer hektáros értékesítési mértékéhez képest. Az összes eladott termőföld 83 százaléka a szántó művelési ágba tartozott. Szántóból négyszer akkora terület cserélt gazdát, mint 2015-ben. Ezt követte 10 százalékkal a gyep és 5,2 százalékkal az erdő, a fennmaradó 2 százalékot a szőlő- és gyümölcsösterületek eladása tette ki.

A mezőgazdasági termőföldárak – a korábbi 16, majd 10 százalékos növekedések után – tavaly átlagosan 22 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a szántó ára emelkedett a legjobban.25 százalékkal kerültek többe a szántóföldek. Így egy hektár szántóföld országos átlagára 1 millió 300 ezer forint volt. A többi művelési ág esetében is folytatódott az árak emelkedése. A szőlőültetvények ára 18, az erdőé 11, a gyep- és gyümölcsösterületeké 8-8 százalékkal lett magasabb.

A magyar termőföld ára a megyéket nézve is hasonlóan alakult

Fejér megyében adták el a legtöbb termőföldet, 28 800 hektárt. Az eladott területek megyei termőterülethez viszonyított aránya 11 százalék volt, ez felülmúlta a 4 százalékos országos átlagot. Az értékesített terület nagysága minden megyében legalább a kétszerese volt az előző évinek. Ez a megyék több mint felében meghaladta a 10 ezer hektárt. A szántóföld hektáronkénti átlagára Észak-Magyarország kivételével az összes régióban meghaladta az 1 millió forintot. Nyugat-Dunántúlon volt a legmagasabb.

Győr-Moson-Sopron, Tolna és Hajdú-Bihar megyében nőtt a legjobban az értékesített szántó átlag­ára: hektáronként 1,5 és 1,7 millió forint között alakult. A legdrágább szántókkal rendelkező járások is a fenti megyékben, valamint Békés és Pest megyében vannak. A földbérleti díjak növekedése is folytatódott. Egy hektár szántó éves bérleti díja 2016-ban 49 400 forint volt, ami 8 százalékkal magasabb, mint 2015-ben volt.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás