Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

A vadbogyók rejtett veszélyei

Bár csábító megkóstolni a természet bőséges gyümölcseit, egy mérgező erdei bogyó összetévesztése az ehetővel súlyos egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Elengedhetetlen, hogy felismerjük a biztonságos és káros bogyók közötti különbséget, mivel egyesek egyszerűen ehetetlenek, míg mások egyenesen mérgezőek lehetnek. Öszeállítottunk a 10 leggyakrabban előforduló erdei bogyós növény listáját, amelyekkel idén ősszel bárki találkozhat – a legkevésbé mérgezőtől a legveszélyesebbig.

A halálos nadragulya rendkívül mérgező az emberre, erős alkaloidokat, például atropint és szkopolamint tartalmaz. Ezek az anyagok sokféle tünetet okozhatnak, beleértve a homályos látást, a hallucinációkat, a lenyelés akár halált is okozhat (Fotó: Pixabay)

10. Fekete ebszőlő vagy fekete csucsor (Solanum nigrum)

A fekete csucsor a világ számos részén megtalálható, beleértve Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát. Jellemzően bolygatott talajokon nő, például kertekben, utak szélén és nyílt területeken. Míg érett bogyóit néha a hagyományos orvoslásban is használják, a növényt nem ajánlják emberi fogyasztásra potenciálisan mérgező összetevői miatt. Egyes madárfajok azonban nyugodtan megehetik a bogyókat, elősegítve a növény magvainak szétterülését.

9. Lonc (Lonicera spp.)

A loncfajok elterjedtek a mérsékelt égövi régiókban, különösen Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Általában erdőkben, sövényekben és néha kertekben dísznövényként találhatók. Az élénkvörös vagy narancssárga bogyók enyhén mérgezőek az emberre, lenyelésük esetén gyomor-bélrendszeri szorulást okoznak, de sok madár, például a rigó, károsodás nélkül elfogyasztja őket.

8. Fagyal (Ligustrum spp.)

A sövényben általában használt fagyal ősszel fekete vagy sötétlila bogyókat hoz. Az Európában, Ázsiában és Amerikában széles körben elterjedt ligetes bogyók mérgezőek, hányingert, hányást és hasi fájdalmat okozhatnak.

7. Magyal (Ilex spp.)

A magyalnövények Európa, Észak-Amerika és Ázsia régióiban honosak. Leggyakrabban erdőkben és erdőszéleken találhatók, árnyékos vagy részben árnyékos területeken virágoznak. A magyal fényes piros bogyói nem ehetők az ember számára, és hányást és hasmenést okozhatnak. Ugyanakkor értékes téli táplálékforrást jelentenek a madarak, például a feketerigó, a sárgarigó és a vörösbegy számára.

6. Amerikai alkörmös vagy amerikai karmazsinbogyó (Phytolacca americana)

Az amerikai alkörmös általában az Egyesült Államok keleti részén, Kanada egyes részein és Európa néhány régiójában található. Nyílt területeken, utak mentén és bolygatott területeken nő. A növény sötétlila bogyói rendkívül mérgezőek az emberekre és az állatokra, de az olyan madarak például, mint a gyászgalambok gyakran megeszik őket, elősegítve a magvak terjedését.

5. Bodza (Sambucus spp.)

A bodzanövények Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egyes részein találhatók. Általában erdőkben, sövényekben és patakok mentén nőnek. Míg a nyers és éretlen bogyók veszélyesek lehetnek az emberre a cianogén glikozidok miatt, a madarak, például a feketerigók és pintyek biztonságosan fogyasztják őket a magas tápanyagtartalom miatt. Miután teljesen érett és megfelelően megfőtt, a bogyókból szirupok, lekvárok és borok készíthetők, amelyek gazdag ízük és potenciális egészségügyi előnyei miatt népszerűek.

4. Boroszlán (Daphne spp.)

A Daphne fajok Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában őshonosak. Gyakran megtalálhatók erdei területeken és kertekben díszcserjékként. A növény apró, fényes bogyós fürtöket hoz létre, amelyek nagyon mérgezőek az emberre, de egyes madarak ártalom nélkül megehetik őket, hozzájárulva a növény magjainak szétterjedéséhez.

3. Ebszőlő csucsor vagy keserű csucsor (Solanum dulcamara)

Az ebszőlő csucsor egy évelő szőlő, amely Európában és Ázsiában őshonos, de széles körben elterjedt Észak-Amerikában. Ez a növény jellemzően nedves, árnyékos környezetben nő, például vizes élőhelyeken, erdők szélén és a folyópartok mentén. Ősszel kicsi, fényes vöröstől liláig terjedő bogyókat hoz, amelyek nagyon mérgezőek az emberekre és a háziállatokra. Ezek a bogyók szolanint és más mérgező alkaloidokat tartalmaznak, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint az émelygés, hányás, hasmenés, és súlyos esetekben légúti vagy neurológiai problémák. Annak ellenére, hogy az emberre mérgező, a bogyókat gyakran fogyasztják a madarak, ami elősegíti a magvak szétterülését.

2. Békabogyó (Actaea spp.)

A vörös békabogyó (Actaea rubra) és a fehér békabogyó (Actaea pachypoda) rendkívül mérgező növények, amelyek Észak-Amerikában és Európában őshonosak. Ezek a növények általában árnyékos, nedves környezetben, például erdőben nőnek. Élénkpiros vagy fehér bogyóik erős méreganyagokat tartalmaznak, amelyek súlyos gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhatnak, beleértve az émelygést és a hányást, és lenyelés esetén életveszélyes szívproblémákhoz vezethetnek. Vonzó megjelenésük megtévesztő lehet, így vadon különösen veszélyesek.

1. Nadragulya (Atropa belladonna)

A nadragulya Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos, és gyakran nő erdőkben, tisztásokon és árnyékos ösvényeken. Ez a harang alakú lila virágairól ismert évelő növény fényes fekete bogyókat hoz, amelyek rendkívül mérgezőek az emberre, és erős alkaloidokat, például atropint és szkopolamint tartalmaznak. Ezek az anyagok sokféle tünetet okozhatnak, beleértve a homályos látást, a hallucinációkat, és lenyelés esetén akár halált is okozhatnak. Érdekes módon egyes madárfajok képesek elfogyasztani ezeket a bogyókat anélkül, hogy mérgező hatást szenvednének, ami elősegíti a növény szaporodását.

Mi a teendő, ha vadbogyót evett, és kétségei vannak?

Ha megkóstolt néhány bogyót a vadonban, és kétségei támadtak a biztonságukat illetően, nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjen. Először próbálja meg azonosítani a növényt, ha lehetséges – készítsen fényképet, vagy jegyezze fel a jellemzőit. Kerülje az evést vagy ivást, mert az zavarhatja a tüneteket vagy a kezelést. Azonnal kérjen orvosi segítséget, a lehető legtöbb információt megadva a bogyókról és a növényről. Jobb biztonságban lenni, és szakemberrel kivizsgáltatni, még akkor is, ha nem biztos a helyzet súlyosságában.

Amikor élvezzük az ősz szépségét, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a természet rejtett veszélyeivel. Bár a listán szereplő bogyók csábítónak tűnhetnek, szigorúan kerülni kell őket. Ne feledje, ha kétségei vannak, jobb, ha az erdei bogyókat érintetlenül hagyja, és nem teszteli. A biztonság sokkal fontosabb, mint a vadon termő gyümölcs mulandó íze.

(Forrás: garden-guide.com)

Megosztás

További híreink

Óvakodjunk a mérgező hasonmásoktól! 10 „gonosz” gyümölcs

2024.10.06.

Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

Őszi ültetés: tippek, eszközök és gyakori – elkerülendő – hibák

2024.10.06.

Ahogy a nyár élénk árnyalatai átadják helyét az ősz arany tónusainak, sok kertész azt gondolhatja, hogy ideje szögre akasztani a szerszámokat. Az ősz azonban a legjobb idő az ültetésre, olyan egyedülálló előnyöket kínálva, amelyek tavasszal sikeressé tehetik a kertet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az őszi ültetés alapvető dolgait, a szükséges eszközöktől a gyakori, elkerülendő hibákig, így biztosítva, hogy a kertészeti erőfeszítések eredményesek legyenek.

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás