Pálinkafőzés halál és egészségkárosodás nélkül
Hirdetés
Robbanás- és égésveszély a lepárlásnál
Az otthoni párlatfőzés okozta balesetek legnagyobb része a lepárlás közben történik. A kisebb égési sérülésektől a tűzeseteken át egészen a robbanásokig, szinte mindenre volt példa az elmúlt időszakban. A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a legtöbb balesetet az összetákolt, nem szakszerű készülékek, illetve az alapvető biztonsági előírások betartásának figyelmen kívül hagyása okozza. Fontos ezért, hogy biztonságos, a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő berendezést használjunk. Továbbá az is, hogy lehetőleg ne ott tároljuk az elkészült magas alkohol tartalmú terméket, ahol a lepárlást is végezzük, valamint ügyeljünk arra, hogy a párlat nyílt lánggal vagy más gyulladást előidézni képes eszközzel ne érintkezzen.Ezért fontos a magzamat
A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatok ízében fontos szerepe van az úgynevezett magzamatnak. Ennek fokozására számos eljárás létezik, de fontos, hogy a kérdéses gyümölcs semmiképp sem kerülhet magozás nélkül feldolgozásra. Az elmaradt vagy roncsolt magokat eredményező magozás következtében ugyanis többek között a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségű, az egészségre súlyosan káros hidrogén-cianid és etil-karbamát kerülhet be a cefrébe. Ennek elkerülésére a gondosan elvégzett magozást és a kierjedt cefre mielőbbi lepárlása javasolt.A párlat nem pálinka
A párlat egy gyűjtőfogalom, a kategóriába tartozik minden erjesztett alapanyagból lepárlással készült szeszesital, például a pálinka is. Pálinkának a 2008. évi LXXIII. törvény alapján csak azt a szeszesitalt nevezhetjük, amely 100 százalékban Magyarországon termelt nemes vagy vadgyümölcsből, szőlőtörkölyből vagy aszú-szőlőtörkölyből készült, valamint nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. Fontos, hogy a készülő ital csak akkor lehet pálinka, ha Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták, a végeredmény pedig minimum 37,5 v/v %-os, maximum 86 v/v %-os lehet.A párlat tárolása
Sokan az ajánlott üvegpalackok helyett fém vagy műanyag edényben tárolják a kész párlatot, pedig az alkohol a helytelenül megválasztott anyagú tárolók használatakor bizonyos fémeket és a műanyagot is oldhatja. Ezáltal olyan anyagokat is bevihetünk a szervezetünkbe, amelyek hosszú távon károsak lehetnek nekünk. A legbiztonságosabb és egyben legegyszerűbb megoldás az alaposan megtisztított üvegpalack, amin valamilyen módon feltüntetjük, hogy párlatot tartalmaz, így elkerülhetők a balesetek és félreértések is. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-jgVY5ixaGs[/embedyt]Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés