A nyári időszak könnyítést jelent az állattartóknak takarmányozás terén. Ilyenkor kihajtják a legelőre állataikat, akik vidáman legelésznek naphosszat. Az ördög azonban sosem alszik, állataink ilyenkor is komoly veszélynek vannak kitéve, elsősorban az élősködők miatt.

Juhok, kecskék és szarvasmarhák uralják nyáron a legelőket. Reggeltől estig legelésznek és élik mindennapjaikat. Közben azonban számos külső és belső élősködő veszélyezteti őket, melyek akár minden állatra veszélyesek lehetnek, de vannak köztük fajspecifikusak is.

A nedvességhez kötött életciklusairól ismert közönséges májmétely elsősorban tavasszal veszélyes a haszonállatokra, de ahol egész évben vizes, nedves a talaj, ott bármikor képes problémát okozni. A lárvák legelés közben jutnak a kérődzők szervezetébe, majd a bélből kirágva magukat jutnak el a májba. Ott szövetroncsolás segítségével bevérzéseket okoznak. Gyenge fertőzöttség esetén az állatok étvágytalanok lehetnek, termelésük gyengül. Erősen fertőzött területeken azonban az állatok akár el is pusztulhatnak. A bendőmétely hasmenést okoz, amibe durva esetben az érintett állat bele is pusztulhat. A lándzsásmétely az előzőekkel ellentétben a száraz területeket kedveli, elsősorban a gyenge kondícióban lévő állatokat veszélyezteti, és még gyengébbé teszi őket.

Számtalan veszély leselkedik a legelésző jószágokra
 

A galandférgek a páncélos atkák segítségével jutnak az állatok szervezetébe, ugyanis ez az atkafajta a galandféreg lárvák közti gazdája. A lárvák a vékonybélben petéznek le, majd a peték a külvilágba jutnak. A galandféreg fertőzöttség elsősorban a fiatal állatokat veszélyezteti, hasmenést, testsúlyvesztést, sőt, elhullást is okozhat.

Az orsóférgek elég problémásnak számítanak, ugyanis nehéz kimutatni jelenlétüket az állatok szervezetében. Elsősorban szájon át jutnak be az érintett jószágokba, de a szoptatás során, az anyatejjel is képesek átkerülni egyik állatból a másikba. Ennek oka, hogy a lárvák az izomszövetekben és a tőgyszövetben hosszú ideig képesek nyugalmi állapotban maradni, jelenlétük azonban ebből kifolyólag nehezen kimutatható. A kifejlett férgek egyébként étvágytalanságot, bélgyulladást és hasmenést okozhatnak. Kifejlett korukra elérhetik akár a 30 cm-t is.

A paraziták ellen elsősorban a megelőzést kell kiemelni, mint védekezési módot. Fontos, hogy csak parazitamentes állatok kerüljenek ki tavasszal a legelőre. Ezt laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kideríteni. A beteg állatokat gyógyszeres kezelésnek kell alávetni, csak ezt követően kerüljenek legelőre.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás