Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrást biztosít a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című program keretében, amely a feldolgozóüzemek és kistermelők kisebb élelmiszer-előállítással kapcsolatos beruházásait támogatja. A támogatási kérelmek benyújtására augusztus 13. és augusztus 26. között lesz lehetőség.

E felhívás révén a kisebb élelmiszer-előállító vállalkozások akár 200 millió forint támogatást is kaphatnak, kevesebb kötelező vállalással és könnyített feltételekkel, mint a nagyobb projektek esetében. A pályázatok mezőgazdasági termékek feldolgozására szolgáló épületek kialakítására, felújítására, új eszközök és gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, valamint energetikai korszerűsítésekre vonatkozhatnak. Az alap támogatási intenzitás 50%, de bizonyos esetekben akár 70%-ra is emelkedhet. A támogatási összeg 25%-áig, de legfeljebb 50 millió forintig előleg is igényelhető. Az élelmiszer, bor, takarmány előállításával, valamint mézkiszereléssel és gyapjúfeldolgozással kapcsolatos fejlesztések is támogathatók. Az Agrárminisztérium ezzel a pályázattal különösen a kistermelőknek kíván előrelépési lehetőséget biztosítani.

Feldolgozó üzem
Fotó: Pixabay

A cél a hazai vállalkozások magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó, versenyképesebb termelési és termékstruktúrájának kialakítása, valamint a piaci keresletre alapozott fejlesztések megvalósítása.

A felhívás és a kapcsolódó tájékoztató anyagok az Agrárminisztérium tematikus weboldalán, a https://kap.gov.hu oldalon találhatók.

Forrás: AM

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Visszaszorulóban Európából a madárinfluenza – de csak innen

2024.08.04.

Európában 2019/2020 óta a legalacsonyabb a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedések száma baromfiban és vadon élő madarakban egyaránt. Ezek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az EU referencialaboratóriuma (EURL) legfrissebb, madárinfluenzáról szóló jelentésének főbb megállapításai Az adatfelvételre március 16. és június 14. között került sor A jelentés megjegyezte továbbá, hogy a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony.

Gyomláló robot, változtatható hasmagassággal

2024.08.04.

Az Ekobot a WEAI gyomirtó robotjának új verzióján dolgozik. Bár továbbra is hagymának szánták, saját alváza és megnövelt hasmagassága lesz. Közvetlenül az előtt, hogy bejelentették: a Homburg nemcsak az Ekobot forgalmazói jogait, hanem a tulajdonosi jogokat is megszerezte, Markus Sollenberg bemutatta a frissített Ekobot WEAI gyomirtó robotot. A legfontosabb változtatások közé tartozik az egyedi futómű és a változtatható hasmagasság.

Mustártól a kukoricáig – otthon érzik magukat a szántóföldi növények a kertünkben is

2024.08.04.

A konyhakertben általában zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket, valamint gyümölcsfákat tartunk, pedig néhány hagyományosan szántóföldi növény is helyet kaphatna ott. Ilyen lehet akár a mustár, ami gyógyhatású is, de ültethetünk kukoricát, búzát vagy akár árpát is otthon a kiskertbe. Van jó néhány, általában szántóföldön termesztett növényfaj, amelyeket megszoktunk, hogy üzemi méretekben, nagy területeken, gépesítve termesztünk, és fel sem merül, hogy ezek is jól jöhetnek a kiskertekben is. Pedig nem haszontalan, ha van belőlük pár tő kéznél.

Hat kúszónövény, amelyek életre keltik a kertet

2024.08.04.

A nyári kertek varázsát hat olyan elbűvölő kúszónövény segítségével mutatja be a garden-guide.com, amelyek virágzó paradicsommá varázsolják a kertet. Ezek a mindenbe belekapaszkodó szépségek nemcsak függőlegességükkel és az élénk színekkel bűvölnek el, hanem egyedi formákkal és illatokkal is inspirálnak.

Gránátalma: mediterrán kincsből magyar kertészetek kedvence

2024.08.04.

A gránátalma a mediterrán vidékek jellegzetes növénye, melyet az utóbbi években Magyarországon is egyre többen ültetnek kertjeikbe. Ez a gyümölcs nem csak finom és egészséges, hanem dísznövényként is helytáll, így kertünk ékköve lehet.

Hogyan kezeljük és szabályozzuk a takarmány nedvességtartalmát?

2024.08.04.

A nedvességkezelés kritikus kihívást jelent a takarmánygyártásban, ami befolyásolja a minőséget és az eltarthatóságot. A túlzott nedvesség elősegítheti a mikrobák növekedését, ami romláshoz és potenciális egészségügyi kockázatokhoz vezethet az állatok számára. A nedvességtartalom ingadozása veszélyeztetheti a takarmány konzisztenciáját és a tápanyag integritását.

Partnerhírek
Partner

Növelje hatékonyságát Technopol és GRIM gépekkel

2024.08.02.

A Kond-Coop idén augusztus 9-én újra megrendezi a Kirovec Nap – Kond-Coop - szántóföldi gépbemutatóját, ahol idén a hatékonyság, a gazdaságos termelés lesz a téma. Most a cég értékesítési vezetője, Trabach Botond, mutatja be portfóliójukat ebből a szempontból a Magro.hu olvasóinak.

Partner

Biztos védelem a termésminőségért

2024.08.01.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedéke jelen van a kukoricatáblákon, az ellenük történő védekezés időszerű.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 27 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás