Az idei tavasz nem kímélte a gyümölcsfákat, a hideg, szeles, hosszú tavasz, valamint az elhúzódó virágzás, a fagykárok és a fertőzések veszélye mind a termés csökkenéséhez vezethetnek. A megfelelő időben elvégzett permetezéssel felvehetjük a harcot a folyamatosan felbukkanó kórokozók, kártevők ellen.

Ahogy a 2020-as, a 2021-es év sem kedvez kedvenc nyári csonthéjas gyümölcseink, a kajszi, a meggy és a cseresznye megfelelő beéréséhez, termésmennyiségéhez. A hideg tavasz során sok kajszi termése elfagyott, főleg a korai virágzású fajták esetében. Az idei időjárás tökéletes teret adott a moníliás vessző- és virágszáradásnak, amely a hűvös és nedves időben fertőz leginkább.

A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést (Fotó: Pixabay)

Monília, cseresznyelégy, levélfodrosodás

A monília tünetei a levelek és a sarjhajtások fonnyadása, majd akár a teljes gallyal való elszáradása, valamint a virágok és az apró, fiatal termések barnulása, elszáradása. A moníliás fertőzés mellett a zöld őszibarack-levéltetű jelentette fertőzöttség is rendkívül magas idén.

A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen a fák déli oldalára kitett sárga ragacsos lapokat figyelve láthatjuk a kártevők számának növekedését, és szükség esetén a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést.

A tafrinás levélfodrosodás a szilvát és az őszibarackot fenyegeti. A nedves, hűvös tavasz kedvez a kórokozónak, védekezni kell ellene, mert a tafrinás fertőzés során fellépő levéllehullás nagyon megterheli a fákat.

Milyen időben permetezzünk?

A permetezésre a 10 és 25°C közötti hőmérséklet és a száraz idő a legideálisabb – ad egyértelmű választ az agrarelet.hu cikke. Bizonyos növényvédőszerek hatása 10°C alatt jelentősen csökken. 25°C felett sok növényvédőszer (például a kéntartalmú szerek) okoz perzseléses sérüléseket a növényeken. A permetezésre nem alkalmas a szeles idő, hőmérséklet szempontjából pedig sem a fagypont alatti értékek, sem a nyári hőség nem megfelelő. A szeles időben végzett permetezés a saját biztonságunkat – a környezetünkben lévőkével együtt – fenyegetheti, valamint az elsodródás miatt sem javasolt.

A szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, amelyen problémát okoz (Fotó: Pixabay)

Még a kisebb kertekben is érdemes naplót vezetni: minden permetezés után jegyezzük fel a permetezés pontos időpontját, a felhasznált szert vagy szereket, és hogy milyen növényeket permeteztünk. A permetezéskor a növény minden részét egyenletesen borítsa a permetlé, ne csak a levelek színét, hanem a fonákját is, mert a legtöbb kórokozó vagy kártevő éppen itt él.

Milyen növényvédőszert használjunk?

A legtöbben nem akarnak szintetikus anyagokat alkalmazni a kertben, ezért számukra a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók, valamint a növényi kivonatok az ideálisak. A szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, amelyen problémát okoz. Kérjünk segítséget, ha bizonytalanok vagyunk. A gazdaboltokban hozzáértő szakemberek nyújthatnak széleskörű tájékoztatást. Ha nem tudunk beazonosítani egy betegséget, fotózzuk le, vagy vigyünk a beteg növényi részből magunkkal.

Hogyan válasszunk permetezőgépet?

A STIHL kínálatában mindenki megtalálhatja a számára megfelelő permetezőgépet. A kézi permetezők a növényvédelem és tápanyag-kijuttatás területén is nagy segítséget nyújtanak a kisebb és közepes kertekben. A STIHL SG 51 erős, hosszú élettartamú, háton hordozható kézi permetező, az adagolókar jobb vagy bal oldali elhelyezése révén nagyon kényelmesen kezelhető. Tömege 4,8 kg, a permetezőtartály űrtartalma 12 l.

A nagy teljesítményű, benzinmotoros professzionális STIHL permetezőgépek a test alakjához igazodó hátpárnának köszönhetően kényelmesen vihetők, és hosszabb munkák esetében sem okoznak kellemetlenséget a viselőjüknek. Permetezésre csak megfelelő állapotban levő, tiszta permetezőgépet használjunk. Használat után mindig mossuk ki alaposan a permetezőgépet és a szűrőt, és így tegyük el a helyére.

Milyen védőfelszerelést viseljünk permetezéskor?

A permetezéskor rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő védőfelszerelésben legyünk. A STIHL védőfelszerelései a védelmi funkció betöltése mellett egytől egyig kényelmesek és nagyon praktikusak. A permetezés során hosszú védőruha vagy védőoverall, védőkesztyű, védőálarc vagy maszk és védőkalap viselése ajánlott. A motoros permetezőgépeknél hallásvédő használata is javasolt.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás