Hirdetés
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús
Hirdetés
1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen csökkent a sertéshús ára az elmúlt egy év folyamán. Jöjjenek a részletek!
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint idén 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása a 2014-es adatokhoz képest. Az emelkedésben a fejlett és a fejlődő országok egyaránt részesednek. Kína a világ sertéshústermelésének több mint a felét adja. Itt 2015-ben 1,2 százalékkal emelkedhet az előállított sertéshús mennyisége, ami így 57.8 millió tonna lehet.
A sertéshústermelés erősödése a globális kereskedelemre is hatással lehet, növekedhet a fő exportőrök kivitele és a legnagyobb felvásárlók kereslete is. A globális export és import egyaránt 1,7 százalékkal emelkedhet 2015-ben.
Az USA-ban már az idei év első négy hónapjában 7 százalékos emelkedést figyeltek meg a szakemberek a sertéshústermelést illetően. A vágások száma 7 százalékkal nőtt, míg a sertés ára 1,37 dollár/kg hasított súly lett, ami közel 50 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi árakhoz képest. Hozzá kell tenni ehhez azonban, hogy a 2014-es magas árak a PED-vírus pusztításának és az ebből adódó alacsony malackínálatnak volt köszönhető.
A FAO adatai szerint az USA sertéshús-kibocsátása 6 százalékkal emelkedhet idén, a sertéshúsexport 1,3 százalékkal növekedhet, míg az import 1,5 százalékkal csökkenhet.
![](/public/agronews/an_article_inner/14107/0381b0c453f02fa41c160231edf38473_1.jpeg)
Az Európai Unióban is növekedett 2015 első negyedévében a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége, méghozzá 8,7 százalékkal. Az exportált termék több, mint fele Kínába, a Koreai Köztársaságba és Hongkongba irányult. Az első két országba 31 illetve 61 százalékkal több uniós sertéshús került, mint egy évvel korábban. Az EU sertésimportjának 55 százaléka Svájcból származott 2015 első negyedévében, a behozatal mértéke pedig 10,4 százalékkal nőtt.
A FAO előrejelzései szerint az Unió sertéshústermelése 1,2 százalékkal (23 millió tonnára) növekedhet idén, míg a sertéshúsexport 1,6 százalékkal (2,3 millió tonnára) emelkedhet az előző évhez képest.
Hazai sertéspiaci hírek
A KSH adatai szerint jelentősen, mintegy 53 százalékkal csökkent az élősertés-kivitel hazánkban 2015 első két hónapjában. Az élősertés-exportunk két fő célországa Románia és Ausztria volt. 2014-hez képest jelentősen csökkent a Szlovákiába (-78 százalék) és a Szerbiába (-82 százalék) szállított élő sertések mennyisége idén. A csökkenő kivitel mellett jelentősen megnövekedett (+43 százalék) a behozatal mértéke. Fő forrásaink élő sertésből Szlovákia, Németország és Hollandia voltak. Érdekesség, hogy a Szlovákiából behozott sertések mennyisége a triplájára emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben Németországból 12, Hollandiából 1 százalékkal kevesebb sertés került hazánkba.
A nemzetközi piacon 2,8 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk 2015. január-február hónapjában, mint egy évvel korábban. A legtöbbet Olaszországba, Japánba és Romániába szállítottuk. Japánba dupla annyi sertéshúst értékesítettünk, míg Olaszországba 27 százalékkal csökkent az értékesített sertéshús mennyisége. A sertéshús importjának mennyisége 4 százalékkal csökkent, míg értéke 8 százalékkal esett vissza. Az importált sertéshús több, mint fele Németországból és Lengyelországból származott.
A hazai termelésű vágósertés termelői ára 425 Ft/kg hasított súly volt 2015 áprilisában, ami az egy évvel korábbihoz képest 11,2 százalékos árcsökkenést jelent. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús értékesítési ára 5,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Forrás: AKI
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés