A 21. Kalászos Gabona Fórumát tartotta a Sumi Agro Hungary Kft. A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtsanak a termelőknek. Az idei is szokatlan évjárat, ami sok témát adott a szervezőknek, mégis úgy gondolták, most a gazdálkodás legsebezhetőbb pontja a terményértékesítés. „Évek óta csökkennek a globális készletek, de így is van elegendő kalászos a raktárakban” - kezdte előadását Potori Norbert a programon.

Az AKI kutatási igazgatója hozzátette, a januári népszámlálás adatai szerint Kínában idén csökkent a lakosok száma. Ez pedig nem lendíti felfelé a távol-keleti gazdaságot, s hosszú távon a nagy világpiaci szereplők súlya csökkenni fog - számolt be róla a Magyar Mezőgazdaság.

Potori Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a búzaexportban elsősorban az oroszokra kell figyelni, kukoricában az ukránokra, árpa területén pedig az oroszokra és az ausztrálokra - Fotó: Magro.hu, CSZS, Dunaszekcső

A legnagyobb gabona exportőrré Oroszország lépett elő – a világ 206,7 millió tonnás termésének 19 százalékával, őt követi az Európai Unió, majd jön a sorban Ausztrália, az USA, Kanada, Ukrajna és Argentína. Az importból a közel-keleti országok veszik ki leginkább a részüket 33,5 millió tonnával. A tapasztalatok szerint, amikor az áruk szállítása nem zökkenőmentes, akkor indul el az igazi árverseny. Úgy tűnik, a legnagyobb exportőröknél van elegendő tartalék, ami piacra kellene dobniuk. Amennyiben Ukrajnából nem tudnak szállítani búzát, akkor sem lesz gond az ellátással - közölte.

Miből mennyi termény lesz?

Eközben az ukránok rájöttek, érdemes repcetermesztéssel foglalkozni, a legjobb földjeik az ország nyugati területein találhatók, melyeket nem érint a háború. A szakember elmondta, 22,15 millió tonna, az előző évekhez képest idén 4 százalékkal több gabona termett Ukrajnában, ám ennek csak 10 százaléka malmi minőségű.

Árpából 5,82 millió tonna – az előző évnél 5 százalékkal kevesebb – termett, míg kukoricából a korábbival megegyező, 26,9 millió tonna termést várnak. Repcetermésük idén 4 millió tonnát – 10 százalékkal többet – tett ki, míg napraforgóból a tavalyihoz képest 17 százalékkal több, 14 millió tonnát takarítottak be. Közúton 259 ezer tonna terményt szállítottak külföldre, ami nem mondható jelentős mennyiségnek, míg vasúton 650 ezer tonna hagyta el az országot. A tengeri szállítás -a Fekete tengeren keresztül kockázatos, ennek köszönhetően nagyon magas a biztosítási díj - közölte Potori Norbert.

Összesen 32,8 millió tonna terményt és terméket exportáltak, aminek 47 százaléka magasabb áron a spanyoloknál és az olaszoknál talált vevőre, míg 26 százaléka a török és a kínai piacokra jutott el közepes árfekvésben, a maradék 27 százalékot Egyiptomba és Szudánba szállították.

Potori Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy a búzaexportban elsősorban az oroszokra kell figyelni, kukoricában az ukránokra, árpa területén pedig az oroszokra és az ausztrálokra. Mellette még egy hasznos plusz információról is beszélt: az elkövetkező hónapokban az is nagyban meghatározza a világpiacot, milyen termés lesz a déli féltekén.

Megosztás

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás