Hamarosan extra kényelemben érezhetik magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol egy precíziós tejtermelő laboratóriumot építenek. A fejlesztés elkészültével a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. Az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek.

Dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője beszélt arról, hogy az állattartónak az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor termeli a profitot a gazdaságnak. “Próbálunk a tejelő teheneknek olyan kényelmes környezetet teremteni, ahol a genetikai képességeiket maximálisan ki tudjuk használni. Vannak olyan tehenek, amelyek akár napi 70-80 liter tejet termelnek. Egyértelmű, hogy ezeknek az állatoknak már teljesen más a bioritmusuk, mint a 30-40 évvel ezelőtt élt, fele ennyi tejet termelő teheneknek. Ezzel pedig az alkalmazott technológiának is lépést kell tartania – közölte.

Megvalósul a precíziós állattenyésztés a kaposvári egyetem épülő tehenészetében is

Egyre több helyen valósul meg a precíziós állattenyésztés

Az elmúlt években komoly innováció valósult meg az mezőgazdaságban, amely az állattenyésztést is érintette. Oktatási intézményként nagy felelősségünk van abban, hogy a leendő mérnököket megtanítsuk a legkorszerűbb technológiák használatára. Ehhez pedig tan- és kísérleti üzemre van szükség – mondta. Dr. Húth Balázs szerint a fejlesztések a robotika irányába mozdultak el, így jelenleg egy teljes mértékben robotizált tejtermelő laboratórium építése zajlik a Kaposvári Campuson. Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség 64 férőhellyel rendelkezik majd, ahol a tehenek kényelmét a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek – vélekedett a kutató.

Fejés a fejőrobotban

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá. A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban – számolt be a különleges innovációról a SZIE munkatársa.

Jó minőségű élelmiszer

A projekt megvalósításának kulcsszerepe van élelmiszerbiztonsági szempontból is. Célunk, hogy minél jobb minőségű élelmiszerrel lássuk el a lakosságot, illetve az emberiséget. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentjük, és automatizáljuk az egyes munkafolyamatokat. Ezáltal precíziós jelleggel be tudunk avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Amennyiben kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazunk a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak. Így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak – tájékoztat a Kaposvári Campus tanszékvezetője.

A takarmány automatikus feltolása és átmozgatása

Erről szól az együttműködés

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusának kollégái a Fino-food Kft. munkatársaival közreműködve olyan egyedülálló, a piacon jelenleg nem forgalmazott tejtermékeket fejlesztenek, melyek bevezetése hozzájárul az egyes táplálkozással összefüggő civilizációs megbetegedések megelőzéséhez. A fejlesztés a „Robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával” című, GINOP-2.2.1-18-2018-00003 azonosító számú projektben valósul meg.

A szerződött támogatás összege: 1 328 462 979 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 73.04 %

A projekt tartalmának bemutatása

A projekt célja a hazai agroökológiai adottságokra alapozott minőségi, nagy hozzáadott értékű, egészségvédő hatású tejtermékek integrált fejlesztése. A célok eléréséhez szükséges a precíziós tejtermelést (szarvasmarha-tenyésztést) támogató tenyésztéstechnológia kidolgozása és üzemi bevezetése. A projekt eredményeként a piacon nem megtalálható, vagy a hasonló termékeket több tekintetben is meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozás-tudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítményeket fejlesztünk ki és vezetünk be a piacra. A specifikus hatóanyag kombinációkat sokrétű tudományos kísérlet-sorozattal alakítjuk ki, és azok tényleges biológiai hasznosulását, illetve pozitív élettani hatását in vitro emésztési modellkísérletekkel és humánklinikai tesztekkel értékeljük a legígéretesebb termékváltozatok esetében.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás