Napjaink gyorsan fejlődő mezőgazdasági környezetében a technológia döntő szerepet játszik abban, hogy a gazdálkodók képesek legyenek megfelelni a rájuk váró kihívásoknak. Hogy mi teszi fontossá a precíziós gazdálkodást a jövő mezőgazdasága szempontjából? Jesper Riber Nielsen, a SEGES Innovation P/S igazgatója hat fő okot jelöl meg, amiért a precíziós gazdálkodás most fontos, és a jövőben is az marad.

Fokozott hatékonyság

A precíziós gazdálkodási technikák lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy optimalizálják az erőforrások, például a műtrágyák és a növényvédő szerek felhasználását. Azáltal, hogy az inputokat pontosan a termesztett növények igényei alapján célozzák meg, a gazdálkodók csökkenthetik a pazarlást, és javíthatják az erőforrás-hatékonyságot, mindez költségmegtakarítást és környezetvédelmi előnyöket eredményez.

Értékes információkhoz juthatnak a földjeikről a gazdálkodók, beleértve a talajállapotot, a nedvességszintet és a termények egészségi állapotát - mindezt a precíziós gazdálkodás révén. (Fotó: Pixabay)

Fokozott termelékenység

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy értékes információkhoz jussanak a földjeikről, beleértve a talajállapotot, a nedvességszintet és a termények egészségi állapotát. Ezek az információk teszik lehetővé számukra, hogy adatvezérelt döntéseket hozzanak, például az öntözési ütemtervek kiigazítását vagy a kezelések csak ott történő alkalmazását, ahol szükséges. Ami végső soron növeli a termés termelékenységét és minőségét.Környezeti fenntarthatóság

A mezőgazdaság környezeti hatásaival kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt a precíziós gazdálkodás lehetőséget kínál a negatív hatások minimalizálására. A pontos kijuttatási módszerek alkalmazásával a gazdálkodók csökkenthetik a vegyszerfelhasználást, és megóvhatják a vízkészleteket. Emellett az erőforrások elosztásának optimalizálása segít az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésében, hozzájárulva a fenntarthatóbb mezőgazdasági rendszerhez.

Kockázatkezelés

A precíziós gazdálkodás értékes eszközöket biztosít a gazdálkodók számára a kockázatértékeléshez és -csökkentéshez. Az időjárásfigyelés és a prediktív elemzések révén a gazdálkodók előre láthatják a kedvezőtlen időjárási körülményeket, kártevőket vagy betegségeket. És reagálhatnak rájuk, így minimalizálva a terméskiesést és maximalizálva a hozamot. A kockázatkezelésnek ez a proaktív megközelítése elengedhetetlen a gazdaságok hosszú távú fenntarthatóságához.

Gazdasági életképesség

A ráfordítások optimalizálásával és a termelékenység növelésével a precíziós gazdálkodás javíthatja a mezőgazdasági műveletek gazdasági életképességét. A termelési költségek csökkentésével, a hozamok konzisztenciájának javításával és az értékes piaci adatokhoz való hozzáféréssel a gazdálkodók megalapozott döntéseket hozhatnak. Ezek javuló jövedelmezőséget és hosszú távú üzleti fenntarthatóságot eredményeznek.

Adatvezérelt meglátások

A precíziós gazdálkodás hatalmas mennyiségű adatot generál. Ezek megfelelő elemzésével értékes betekintést nyerhetünk a termés teljesítményébe, a szántóföldi változékonyságba és a működési hatékonyságba. A gazdálkodók felhasználhatják ezeket az információkat, hogy mélyebb megértést nyerjenek a műveleteikről, azonosítani tudják a trendeket és a mintákat, és megalapozott döntéseket hozhatnak, ösztönözve a folyamatos fejlesztést és innovációt.

Jó példa Dániából

Dánia mezőgazdasági területének több mint 90%-át digitális eszközökkel kezelik a növénytermesztés és a műveléstervezés során 1. 2022-ben a dán mezőgazdasági területek 76%-ának műveléséhez valamilyen mértékben precíziós technológiát használtak 2. Jacob Sig, az SN Agro gazdaság tulajdonosa a digitális gazdálkodók közé tartozik. Az SN Agro 900 hektáron elterülő, változatos mezőgazdasági tevékenységéről ismert. Többek között burgonyát, árpát, fűmagot és biozabot termelnek. Nagy értéket találtak a SEGES Innovation precíziós gazdálkodási eszközének, a CropManagernek a használatában.

A precíziós gazdálkodást segítő CropManager program használatával az SN Agro racionalizálta mezőgazdasági gyakorlatát, csökkentette környezeti lábnyomát, és optimalizálta az erőforrások elosztását. A CropManager adatvezérelt meglátásai lehetővé tették számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, ami magasabb hozamokat és alacsonyabb költségeket eredményezett.

„Számomra nagyon-nagyon jelentős értéket jelent, hogy rendelkezünk ezzel a technológiával, és a mi gazdaságunkban szeretnénk a legjobbak közé tartozni a használatában. És a CropManager ennek része. Tökéletes értelme van a használatának, mivel mind gazdasági potenciált, mind pozitív környezeti hatást és pozitív éghajlati hatást látunk.” –  mondta Jacob Sig, a SEGES Innovation P/S igazgatója.

https://www.youtube.com/watch?v=jZ2xmmyLzeA&t=7s&ab_channel=SEGESInnovation

(Forrás: futurefarming.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Elfogadható-e, ha egy hektár cseresznyeültetvény évente átlagosan 8 ezer köbméter vizet használ fel?

2024.06.29.

A Cherry Tech 2024, a chilei cseresznyetermesztés legfontosabb technikai eseménye során az egyik legtöbbet vitatott téma a víz hatékony felhasználása és kezelése volt a cseresznyetermesztésben és általában a mezőgazdaságban. A „Víz: elérhetősége, kezelése és hatékony felhasználása a cseresznyetermesztésben” című fórumon a téma öt szakértője, Carlos Tapia agronómus és cseresznye-szaktanácsadó moderálásával osztotta meg véleményét, aggályait és a jelenlegi helyzet elemzését.

A nyári liliomok misztikuma: az igazi szépségek és a név kisajátítói

2024.06.29.

A kertészkedés világában kevés virág ragadja meg a figyelmet úgy, mint a liliom. Elegáns virágai élénk árnyalataikkal és finom szirmaikkal díszei a kerteket. Azonban ebben a botanikai csodaországban gyakran felmerül a zűrzavar. Sok kertészt zavarba hoz a liliomfajok sokasága, és néha összetévesztik más virágokkal. Merüljünk el a nyári liliomok birodalmában és fedjük fel valódi kilétüket a csak nevükben azonos „imposztorok” mellett.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás