Hirdetés
Precíziós szárítás - a szárítóoptimalizálás hatása számokban
Cikksorozatunkban már foglalkoztunk a precíziós szárítás feltételeivel, és a megvalósítás módjával. Most egy konkrét gabonaszárító optimalizálás előtti és utáni állapotának bemutatására van lehetőségünk az utolsó két szezon adatainak felhasználásával. A kukoricaszárítás során rögzített adatokat és az üzemeltetéssel kapcsolatos energiafelhasználási adatokat állítjuk szembe egymással az optimalizálás előtti és utáni állapotnak megfelelően. Az adatok ugyanabból a szárítóból származnak!
A szárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. De ennél többet is akarhatunk. A szárítás lehet precíziós is. A növénytermesztésben a talajelőkészítés, vetés, műtrágyázás, növényvédelem és egyéb technológiai műveletek során egyre gyakrabban találkozunk precíziós megoldásokkal.
Helyspecifikus adatokra van szükség
Ezek alapját a helyspecifikus információk képezik, melyek egy szárító esetében is rendelkezésre állnak. Abban az esetben, ha a szárító minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról hasonlóan, mint egy tábláról. A modern IT-technológiára épülő háttér pedig lehetőséget kínál a precíziós szárítás folyamatában felderített eltérések műszaki korrekciójára, majd pedig az eredmény számokban is megmutatkozik.
Hirdetés
A szárítók lokálisan túlhevülnek
Korábbi cikkünkben beszéltünk egyes szárítók lokális túlhevüléséről. Ez akkor fordulhat elő, ha a szárító szekciók nem optimális irányban állnak, ami miatt a korábban egyenletes nyomás struktúra felborul. Ezt az esetet szemlélteti az 1. ábra, ahol a szárítótorony 2015 novemberében felvett jellemző hőképét látjuk. A túlhevítés a törtszem részarányának növekedését és nagyobb energiafelhasználást okozott. Nem kedvez a beltartalmi értéknek sem, valamint rontja a hűtés hatásfokát is, mely kulcsfontosságú a páralecsapódás okozta raktározási problémák szempontjából.

A szárítási folyamat optimalizálásával jelentős megtakarítás érhető el
A szárítási folyamat optimalizálásával jelentős megtakarítás érhető el, különösen azoknál a típusoknál, ahol kiugróan magas maghőmérsékletet regisztráltunk a szárítás folyamatában. A fenti torony esetében a szárító szekciók optimális irányba állítását követően ugyanazon belépő hőmérsékletek mellett már sokkal kiegyenlítettebb és egyben alacsonyabb maghőmérséklet értékeket kaptunk 2016-ban, mint a korábbi évben (2. ábra). Ezt igazolja, hogy eltűntek a termény túlhevülését mutató vörös sávok.

Természetesen két eltérő termelési év összehasonlítása nem egyszerű, azonban a rendelkezésre álló adatok, számított fajlagos értékek és volumenbeli különbségek ebben az esetben ezt lehetővé teszik. 2016-ban 60%-kal több kukoricát kellett leszárítani, mint 2015-ben. Mivel ugyanazzal a szárítóval kellett mindkét esetben dolgozni, teljesítményben nincs eltérés. A belépő hőmérséklet is megegyező volt, így a több kukorica miatt természetesen hosszabb ideig tartott a szezon, mint 2015-ben. (3. ábra) Az elektromos energiafelhasználás arányosan nőtt a feldolgozott termény mennyiségével, vagyis a hosszabb üzemidővel. A magasabb elektromos energiamennyiség (KWh) felhasználás hosszabb üzemidőt jelent, ami a mennyiséggel arányos, mert a beépített elektromos teljesítmény nem változott. A gázfelhasználás azonban kevesebb lett, annak ellenére, hogy 2015-ben az átlagos szemnedvesség 18,8% 2016-ban pedig több mint 1,5% -kal több 20,4% volt (3. ábra).

A precíziós szárítás során fontos, hogy mennyi energiára van szükség egy kg víz elvonásához, de abból a szempontból is érdekes, hogy 1m3 gáz felhasználásával átlagosan mennyi vizet tudunk elpárologtatni a terményből, míg eléri a biztonságos 13,5-14%-os nedvességtartalmat. A gáz átlagos fűtőértékéből kiindulva (itt 33,7 MJ/m3-el számoltunk mindkét esetben).
1. táblázat: Fajlagos energetikai mutatók alakulása 2015-2016 években
2015. | 2016. | |
Fajlagos vízelvonás (kg víz/1 m3 gáz) | 4,9 | 6,6 |
Fajlagos energiafelhasználás (KJ/kg víz) | 7 164 | 5 100 |
Az 1. táblázat szerint, a szekciók egy irányba állítása jelentősen javított a korábbi fajlagos értékeken. 1m3 gázzal több vizet volt képes elpárologtatni 2016-ban. Ha pedig a fajlagos energiafelhasználást tekintjük, 1 kg víz elpárologtatásához lényegesen kevesebb energiát használt 2016-ban a szárító a korábbi állapotához képest! Ha a 2015-ös és 2016-os szezonokban a szárítónál rögzített üzemi adatokat összevetjük az üzemeltető által közölt fogyasztási adatokkal, és számoljuk a fajlagos energiafelhasználást, valamint az energiamegtakarítást a következő eredmények születnek.
2015. | ||
Összes beszállított nedves kukorica: | 6 252 t | |
Gázfelhasználás: | 138 275 m3 | 14 103 514.-Ft |
Gázfelhasználás: | 106 564 KWh | 4 807 000.-Ft |
2016. | ||
Összes beszállított nedves kukorica: | 10 120 t | |
Gázfelhasználás: | 125 287 m3 | 11 192 948.-Ft |
Gázfelhasználás: | 145 742 KWh | 5 665 000.-Ft |
Az adatokból látható, hogy 2016-ban közel 3 millió forinttal kevesebbet költöttek gázra, miközben 60%-kal több kukoricát szárítottak az előző évhez képest. Ha a 60%-kal több kukoricára az optimalizálás előtti jellemzők szerint számoljuk a gázfogyasztást, akkor 22 565 000.-Ft lett volna a gázszámla, ami 11 372 000.-Ft megtakarítást jelentett az optimalizált szárítóval 2016-ban, a 11 192 948.- Ft 2016-os tényleges felhasználáshoz képest.
A precíziós szárítás optimalizálással elért eredmények: (1. és 2. ábra összehasonlítása):
- a kukorica kíméletesebb szárítása jobb beltartalmi értékeket ad
- eltűnt az ugrásszerű hőlépcső a 3. 7. 11. és a 15. sorokból
- eltűnt a 100°C-ot közelítő maghőmérséklet, ami a hűtőzóna felett négy sorral jellemző volt
- megszűnt a hirtelen felhevítés következménye, a kukorica repedezése, lisztesedése, porzása
- jobb a hűtés hatásfoka (négy sorral a hűtőzóna felett nem hevül 100 °C közelébe a kukorica)
- egyenletesebb a termény nedvességtartalma, ami a raktározást teszi biztonságosabbá
- kedvezőbbé vált a szárítás fajlagos energiafelhasználása
- valamint a fenntartható fejlődésért is tettünk, csökkent a CO2 kibocsátása a szárítónak
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a torony jól reagált a végrehajtott korrekciókra. Korábban a 100 °C-ot közelítette a maghőmérséklet, most az optimális vízelvonási folyamat mentén (2. ábra) működik a berendezés, 50°C alatt maradt a maghőmérséklet egész szezonban, a teljes szárítózónában.
Szerző: Speiser Ferenc, a precíziós szárítás szakértője, a Videokontroll tulajdonosaFotók forrása: termenyszaritas.hu
(x)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Folyékony vagy szilárd legyen a technológia?
2025.03.05.A napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok alap- és lombtrágyázása csapadékhiányos tél után.
Kalászos kultúrák a gyomok szorításában: Megoldások a jövőre
2025.03.05.A Flame® Duo kalászos kultúrákban magról kelő kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható. Két aktív hatóanyaga széles körű és tartós védelmet nyújt a kétszikű gyomokkal szemben, miközben hosszú távon támogatja a kultúrnövények egészséges fejlődését és magas hozamának elérését.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatPrémium Kazal- és Bálatakarók 7.6 m x 12,5 m - INGYENES SZÁLLÍTÁS és 3 ÉV GARANCIA!
47 167 HUF
Magro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 183 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés