Cikksorozatunkban már foglalkoztunk a precíziós szárítás feltételeivel, és a megvalósítás módjával. Most egy konkrét gabonaszárító optimalizálás előtti és utáni állapotának bemutatására van lehetőségünk az utolsó két szezon adatainak felhasználásával. A kukoricaszárítás során rögzített adatokat és az üzemeltetéssel kapcsolatos energiafelhasználási adatokat állítjuk szembe egymással az optimalizálás előtti és utáni állapotnak megfelelően. Az adatok ugyanabból a szárítóból származnak!

A szárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. De ennél többet is akarhatunk. A szárítás lehet precíziós is. A növénytermesztésben a talajelőkészítés, vetés, műtrágyázás, növényvédelem és egyéb technológiai műveletek során egyre gyakrabban találkozunk precíziós megoldásokkal.

Helyspecifikus adatokra van szükség

Ezek alapját a helyspecifikus információk képezik, melyek egy szárító esetében is rendelkezésre állnak. Abban az esetben, ha a szárító minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról hasonlóan, mint egy tábláról. A modern IT-technológiára épülő háttér pedig lehetőséget kínál a precíziós szárítás folyamatában felderített eltérések műszaki korrekciójára, majd pedig az eredmény számokban is megmutatkozik.

A szárítók lokálisan túlhevülnek

Korábbi cikkünkben beszéltünk egyes szárítók lokális túlhevüléséről. Ez akkor fordulhat elő, ha a szárító szekciók nem optimális irányban állnak, ami miatt a korábban egyenletes nyomás struktúra felborul. Ezt az esetet szemlélteti az 1. ábra, ahol a szárítótorony 2015 novemberében felvett jellemző hőképét látjuk. A túlhevítés a törtszem részarányának növekedését és nagyobb energiafelhasználást okozott. Nem kedvez a beltartalmi értéknek sem, valamint rontja a hűtés hatásfokát is, mely kulcsfontosságú a páralecsapódás okozta raktározási problémák szempontjából.

1. ábra A szekció elfordítás határán tapasztalható túlhevülés, 108 °C-os belépő szárítóközeg hőmérséklet esetén.

A szárítási folyamat optimalizálásával jelentős megtakarítás érhető el

A szárítási folyamat optimalizálásával jelentős megtakarítás érhető el, különösen azoknál a típusoknál, ahol kiugróan magas maghőmérsékletet regisztráltunk a szárítás folyamatában. A fenti torony esetében a szárító szekciók optimális irányba állítását követően ugyanazon belépő hőmérsékletek mellett már sokkal kiegyenlítettebb és egyben alacsonyabb maghőmérséklet értékeket kaptunk 2016-ban, mint a korábbi évben (2. ábra). Ezt igazolja, hogy eltűntek a termény túlhevülését mutató vörös sávok.

2. ábra A precíziós szárítás megmutatja, hogy optimálishoz közeli értékeken működik a szárító 2016-ban és majd a további években is

Természetesen két eltérő termelési év összehasonlítása nem egyszerű, azonban a rendelkezésre álló adatok, számított fajlagos értékek és volumenbeli különbségek ebben az esetben ezt lehetővé teszik. 2016-ban 60%-kal több kukoricát kellett leszárítani, mint 2015-ben. Mivel ugyanazzal a szárítóval kellett mindkét esetben dolgozni, teljesítményben nincs eltérés. A belépő hőmérséklet is megegyező volt, így a több kukorica miatt természetesen hosszabb ideig tartott a szezon, mint 2015-ben. (3. ábra) Az elektromos energiafelhasználás arányosan nőtt a feldolgozott termény mennyiségével, vagyis a hosszabb üzemidővel. A magasabb elektromos energiamennyiség (KWh) felhasználás hosszabb üzemidőt jelent, ami a mennyiséggel arányos, mert a beépített elektromos teljesítmény nem változott. A gázfelhasználás azonban kevesebb lett, annak ellenére, hogy 2015-ben az átlagos szemnedvesség 18,8% 2016-ban pedig több mint 1,5% -kal több 20,4% volt (3. ábra).

3. ábra 60%-kal több a szárított kukorica mennyisége 2016-ban, a gázfelhasználás mégis csökkent 10%-kal, nagyobb nedvességtartalom mellett, a vizsgált esetben

A precíziós szárítás során fontos, hogy mennyi energiára van szükség egy kg víz elvonásához, de abból a szempontból is érdekes, hogy 1m3 gáz felhasználásával átlagosan mennyi vizet tudunk elpárologtatni a terményből, míg eléri a biztonságos 13,5-14%-os nedvességtartalmat. A gáz átlagos fűtőértékéből kiindulva (itt 33,7 MJ/m3-el számoltunk mindkét esetben).

1. táblázat: Fajlagos energetikai mutatók alakulása 2015-2016 években

2015. 2016.
Fajlagos vízelvonás (kg víz/1 m3 gáz) 4,9 6,6
Fajlagos energiafelhasználás (KJ/kg víz) 7 164 5 100

Az 1. táblázat szerint, a szekciók egy irányba állítása jelentősen javított a korábbi fajlagos értékeken. 1m3 gázzal több vizet volt képes elpárologtatni 2016-ban. Ha pedig a fajlagos energiafelhasználást tekintjük, 1 kg víz elpárologtatásához lényegesen kevesebb energiát használt 2016-ban a szárító a korábbi állapotához képest! Ha a 2015-ös és 2016-os szezonokban a szárítónál rögzített üzemi adatokat összevetjük az üzemeltető által közölt fogyasztási adatokkal, és számoljuk a fajlagos energiafelhasználást, valamint az energiamegtakarítást a következő eredmények születnek.

2015.
Összes beszállított nedves kukorica: 6 252 t
Gázfelhasználás: 138 275 m3 14 103 514.-Ft
Gázfelhasználás: 106 564 KWh 4 807 000.-Ft
2016.
Összes beszállított nedves kukorica: 10 120 t
Gázfelhasználás: 125 287 m3 11 192 948.-Ft
Gázfelhasználás: 145 742 KWh 5 665 000.-Ft

Az adatokból látható, hogy 2016-ban közel 3 millió forinttal kevesebbet költöttek gázra, miközben 60%-kal több kukoricát szárítottak az előző évhez képest. Ha a 60%-kal több kukoricára az optimalizálás előtti jellemzők szerint számoljuk a gázfogyasztást, akkor 22 565 000.-Ft lett volna a gázszámla, ami 11 372 000.-Ft megtakarítást jelentett az optimalizált szárítóval 2016-ban, a 11 192 948.- Ft 2016-os tényleges felhasználáshoz képest.

A precíziós szárítás optimalizálással elért eredmények: (1. és 2. ábra összehasonlítása):

  • a kukorica kíméletesebb szárítása jobb beltartalmi értékeket ad
  • eltűnt az ugrásszerű hőlépcső a 3. 7. 11. és a 15. sorokból
  • eltűnt a 100°C-ot közelítő maghőmérséklet, ami a hűtőzóna felett négy sorral jellemző volt
  • megszűnt a hirtelen felhevítés következménye, a kukorica repedezése, lisztesedése, porzása
  • jobb a hűtés hatásfoka (négy sorral a hűtőzóna felett nem hevül 100 °C közelébe a kukorica)
  • egyenletesebb a termény nedvességtartalma, ami a raktározást teszi biztonságosabbá
  • kedvezőbbé vált a szárítás fajlagos energiafelhasználása
  • valamint a fenntartható fejlődésért is tettünk, csökkent a CO2 kibocsátása a szárítónak

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a torony jól reagált a végrehajtott korrekciókra. Korábban a 100 °C-ot közelítette a maghőmérséklet, most az optimális vízelvonási folyamat mentén (2. ábra) működik a berendezés, 50°C alatt maradt a maghőmérséklet egész szezonban, a teljes szárítózónában.

Szerző: Speiser Ferenc, a precíziós szárítás szakértője, a Videokontroll tulajdonosa

Fotók forrása: termenyszaritas.hu

(x)

Megosztás

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás