Hirdetés
Probiotikus élesztő alkalmazása a baromfitakarmányban
A probiotikus élesztő és a belőle készült élesztőtermékek a termelési teljesítmény, a bélrendszer egészségének és az immunválasz javítására használatosak a baromfitakarmány-iparban.A Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces boulardii, Pichia guilliermondii, Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis és Aspergillus oryzae a baromfitakarmányokban gyakran használt gombák.
A Pichia guilliermondii rendelkezik a legnagyobb ellenálló képességgel a gyomornedvvel és a hasnyálmirigy levével szemben, mérsékelt enzimatikus aktivitással, antimikrobiális aktivitással és sejtekhez való tapadással.
![](/public/agronews/an_article_inner/1391/dd6e824e8e70e2f0d9c058e768b648ff_1.jpeg)
Ezenkívül a Pichia guilliermondii képes 4-es pH-n növekedni, 48 órán keresztül ellenáll az 1%-os és 5%-os epesókoncentrációnak, és in vitro aggregálja a Salmonellát, ami potenciális jelöltet tesz belőle probiotikus élesztőként való felhasználásra.
Hirdetés
Paraprobiotikus élesztőtermékek
Az élő mikroorganizmusok takarmánykiegészítőként való felhasználásának biztonságosságával kapcsolatban aggályok merülnek fel a transzlokáció és a fertőzés lehetséges kockázata miatt. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a probiotikumoknak nem szükséges életképeseknek maradniuk ahhoz, hogy a gazdaszervezet számára egészségügyi előnyöket biztosítsanak.
Ennek eredményeként jelent meg és kapott figyelmet a „paraprobiotikumok” kifejezés. A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.
A paraprobiotikumok kimutatása megoldotta a probiotikumokkal kapcsolatos aggályokat, beleértve az élő mikroorganizmusok tárolási követelményeit, a probiotikus élesztő életképességének fenntartását a takarmányban, valamint a mikrobák transzlokációjának és fertőzésének kockázatát az immunhiányos egyéneknél.
A probiotikus élesztők hatásmechanizmusa
A patogén baktériumoknak a kolonizációhoz a bélhámsejtekhez kell tapadniuk. A probiotikus élesztők étrendi kiegészítésével azonban a patogén baktériumok az élesztősejtek felszínéhez kötődnek, megakadályozva az enterocitákhoz való kapcsolódásukat. Ezt követően az élesztősejtek a hozzátapadt baktériumokkal együtt kiürülnek a bélből.
Továbbá az élesztők pótlása csökkenti a bél pH-értékét azáltal, hogy ecetsavat és tejsavat választ ki, ami káros a kórokozók túlélésére a baromfi bélrendszerében. Az élesztő pótlása fokozza az enzimek, köztük a laktát-dehidrogenáz, az aszpartát-aminotranszferáz, az alanin-aminotranszferáz és a kreatin-foszfokináz aktivitását, ezáltal növelve a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét.
Ezenkívül az élesztők megkötik a baromfitakarmányban lévő aflatoxinokat, így csökkentik azok toxikus hatásait, és javítják az emésztést, a felszívódást és a növekedési teljesítményt.
Az élesztősejtek és az élesztőerjesztés anyagcseretermékei szabályozzák az immunrendszer működését, növelik az immunsejtek citokin- és kemokin-termelését, fokozzák a neutrofilek és makrofágok fagocitikus aktivitását, és javítják a baromfi oxidatív stresszét.
Ezenkívül az élesztősejtek szabályozzák az enzimatikus és nem enzimatikus antioxidánsok kifejeződését a baromfiban, és megakadályozzák a sejtmembránok, fehérjék és nukleinsavak szerkezetének és működésének károsodását.
Záró megjegyzések
Az élesztő és élesztőtermékek étrendi kiegészítése javítja a testtömeggyarapodást, a takarmányhasznosítási arányt, a tojások tömegét, a termékenységet, a keltethetőséget és a hasított test hozamát, az immunrendszer működését és az általános egészségi állapotot.
További kutatásokra van azonban szükség az élesztők és élesztőtermékek hatásmechanizmusának értékeléséhez a baromfi fertőző betegségeivel kapcsolatban. Ezenkívül a baromfi bélmikrobióta megértése és jellemzése szükséges a baromfi fiziológiájához jobban alkalmazkodó élesztő probiotikumok kifejlesztéséhez.
(Forrás: allaboutfeed.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés