Gondolatébresztőnek szánt konferenciasorozat zárult szeptember 22-én Szegeden, hátborzongató tényekkel és gondolatokkal térhetett mindenki haza. Ugyanis a változó éghajlat a termelésünket, a mindennapjainkat, a szemléletünket, és ezzel együtt a pénztárcánkat is fogja érinteni. Sőt már most tapasztaljuk. A kérdés csak az, hogy már megértettük-e ennek következményeit, veszélyét.

„Faültetésre a legjobb időpont tegnap volt, a második legjobb időpont ma van.”

Budapest, Kaposvár és Berettyóújfalu után Szegeden találkozhattak a szakmai fejlődésre nyitott gazdák a Gazdag Gazda Konferenciasorozaton klimatikus hatásokat elemző tudományterületekkel, a hatóságok képviselőivel, és a mindennapi gyakorlatban a már rendelkezésünkre álló megoldásokkal. A konferencia szervezője a Magro.hu online mezőgazdasági piactér volt.

Terménykereskedelem a megváltozott viszonyok között

A globális felmelegedésnek az árakra, magára a kereskedelemre, sőt konkrétan a kereskedelmi útvonalakra is hatása van. Ez már nem csak Celsius fokban és milliméterben, de pénzben is mérhetővé válik. Németh István (ügyvezető, Magro.hu) a mezőgazdasági piactéren szerzett tapasztalatait, és hosszabb távú következtetéseit osztotta meg a jelenlévőkkel. Ugyanis a hőmérséklet emelkedésével nemcsak a terméseredmények, hanem annak kereskedelmi lehetőségei is hektikussá válnak. Épp ezért kell a magyar gazdáknak a gabonaértékesítésben három befolyásoló tényezőjével számolniuk: ez pedig az információ, a tárolókapacitás és az ügyfélkör. Ma már nagyon sokan kereskednek alternatív kereskedelmi csatornákon, így pl. az online piactéren, s ezeknek a jelentősége a gazdák körében nőni fog – hívta fel a figyelmet a gabonapiaci szakértő.

A szervezők, Bóné Tímea és Németh István ügyvezetők (Magro.hu)
 
Elsivatagosodó talajaink okán

Világszerte 168 ország érintett ebben a problémában, és évente kb. 20 millió hektár addig termékeny talaj gyakorlatilag sivataggá válik. Ez önmagában is ijesztő adat, de ha a népességrobbanás várható adatait ezzel párhuzamba állítjuk, akkor beigazolódnak Dr. Makra László egyetemi docens és Dr. Jakab Péter főiskolai docens (Szegedi Tudományegyetem) szavai, miszerint ugyan a csapból is ez a téma folyik, de következményeit felmérni, de még csak felfogni sem tudjuk. A Magyarországon felbecsült elemi károk 42%-át valóban az aszálykár adja, ezért a megoldásokat azonnal keresnünk kell. Vegyünk párat:

  • talajvizsgálatokon alapuló, a növény igényeihez igazodó tápanyagellátás (műtrágyázás és szerves trágyázás egyaránt)
  • vetésváltás
  • víztakarékos, és jól beállított gépkapcsolatok
  • növényfajta/hibrid kiválasztása, magas biológiai értékű vetőmagjának használata, lehetőség szerint mérsékeltebb tőszámmal.
  • hatékony növényvédelem (még kevésbé kelljen a kultúrnövényünknek a talajnedvességen egy gyommal osztoznia).

Az öntözés lehetősége a szakmai fórum alatt többször is felmerült, mint kézenfekvő megoldás. Van is hová fejlődnünk, hiszen az olasz és portugál kb. 30%-os átlaghoz képest nálunk a szántóterületünk csupán 3%-át tudjuk öntözni.

Már a nyitó, budapesti állomáson is nagy volt az érdeklődés.
 
Minden harmadik vekni

Már 50 éve folyik búzanemesítés Szegeden, eközben 80 fajta került elismerésre – tudtuk meg Dr. Cseuz László búzanemesítőtől (Gabonakutató Nonprofit Kft.). Azonban a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk is veszélybe kerül a növekvő számú időjárási anomáliák miatt. A felhasználható víz mennyisége csökken, ugyanakkor új kártevők és betegségek jelennek meg. Így a szárazságtűrés kutatása az egyik legnagyobb kihívása manapság a nemesítőknek. A legjobb eredményeket a GK Csillag őszi búza, a GK Bétadúr durumbúza és a GK Szemes tritikálé érte el az elmúlt évben. A szegedi nemesítő büszkén hívta fel a figyelmünket, hogy jelenleg a hazai asztalokra került kenyerek 1/3-a szegedi búzákból készült.

Az iparszerű mezőgazdaság következményei

Azzal, hogy elvisszük a talajainkról a fő- és melléktermékeket, mi magunk csökkentjük le a talajélet intenzitását, ezzel megakadályozzuk a talajunk megújulását - hallhattuk Daoda Zoltántól, az AGRO.bio Hungary Kft szakmai igazgatójától. És ezzel hibás lépéseink sorozata nem is ért véget: a művelés hibás technológiai megválasztása a talaj szerkezetét roncsolja és kiüríti a talaj szén-készletét, az esetleg lehetséges öntözéssel pedig hosszútávon épp a talajvízszint süllyedését érjük el. A betömődött talajainkban denitrifikáció zajlik le, és innen egyenes az út a nitrát talajvízbe kerüléséig. Ezzel szemben a talajbaktériumok a légköri nitrogént viszik be a körforgásba, mégis felvehetővé kezd válni a foszfor és a kálium, és még a talajszerkezetünk is javulni fog, ami pedig már jobb vízháztartást eredményez.

Növénytáplálás másképp

Az optimális talajunk 6-6,5 pH-jú lenne, 60-70%-os lenne a kalcium ellátottsága, 5% lenne a humusztartalma, a benne található mikroelemek, gombák és baktériumok egyensúlyban lennének. Ez ugye egy elmélet, ezzel szemben mindenki azzal gazdálkodik, amije van – szögezte le Diriczi László (ügyvezető, Hed-Land Hungaria Kft.). A lombtrágyázás szerepe ugyanis épp azért fog megnövekedni a jövőben, mert ugyan optimális esetben a talajból felveszi a növényünk a számára szükséges foszfor mennyiségét, így nagyobb gyökértömeget fejlesztve nagyobb termést ad, közben klimatikus stressz esetén mindez a talajból (nedvesség hiányában) nem lehetséges, tehát marad a lombtrágya, mint alternatíva.

A nyitó, budapesti állomáson Dr. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a konferencia témájának fontosságát
 
A talajnál kezdődik

A növények ellenálló képességét kell fokozni, amihez az első lépés a megfelelő talajszerkezet kialakítása – erre alapozta egyedi termékeinek kifejlesztését is a Fertilia Kft. A Ryzodyne talajaktivátort tartalmazó UMG Micro Prémium és Rizotec NPK termékek ugyanis épp a talajban lévő mikroorganizmusok aktivitását növelik meg, ezzel pedig hatékonyabb lesz a tápanyagfelvétel és – hasznosulás. Innen pedig egyenes út vezet oda, hogy jobb stressztűréssel a klimatikus változásokat is jobban átvészelik növényeink – foglalta össze a magyar tulajdonú műtrágyagyártó és forgalmazó Fertilia Kft szaktanácsadója, Faggyas János.

Függőségünk mindennapjai

A mezőgazdaság időjárásfüggő – hallhattuk Bordás Tamástól, aki az Ubimet GmbH internetes szolgáltatásait mutatta be a dél-alföldi gazdálkodóknak, akik persze mindezt jól tudják mindennapjaikból. Azonban a bemutatott időjárásbank paramétereivel a mezőgazdasági munkákat gyors és pontos döntéssel tudjuk időben pozícionálni, a körülményekre időben reagálni, ezzel pedig termelési ciklus egészét nézve költséget (és bosszúságot) megtakarítani (pl. növényvédelmi ill. betakarítási szezonban).

Elbagatellizált kár?

Magyarországon a területek 40%-át biztosítják csak a gazdák, ami fele a nyugati átlagnak. Ennek számos oka lehet, de talán legkézenfekvőbb az árérzékenység – foglalta össze az agrár kockázatkezelés előtt álló problémákat Surmann Árpád, az Agrisk ügyvezetője. Az alulbiztosítottságnak persze más oka is van: a heterogén termelési kultúra, az eltérő agrotechnika, de akár a bizalomhiány is. A XXI. század gazdásza azonban már erre a problémára is talál megoldást interneten, könnyen, azonnali számszerűsítéssel, rövid kötési szezonnal. Az aszálykárunkra ezzel a megoldással már ugyan nem tudunk felkészülni, legkevésbé elkerülni, de az abból adódó jövedelemingadozást egyértelműen mérsékelni tudjuk.

A józan ész kérdése

„A jövő már nem az, ami lehetett volna, ha az emberek használták volna a józan eszüket.” A jól ismert idézetet ezúttal Tresó Istvántól, a K&H Agrárüzletágának ügyvezető igazgatójától hallhattuk. A valóban gondolatébresztő előadásban az volt különösen érdekes, hogy nem termelőtől, hanem külső szemlélőtől, de a legnagyobb agrárfinanszírozóként mégiscsak a hazai termelők reakcióit ismerő, kiismerő bankártól hallhattuk. Egyedül az nem volt meglepő, hogy a számok bizonyítottak mindent. Ugyanis míg a 90-es években 5,4 milliárdan éltünk a Földön és átlagban 0,3 hektár termőföld jutott volna egyenként mindannyiunknak, az élelmiszerszükségleteink előállításához, addig 2050-ben (35 év múlva!) a 9,2 milliárd embernek mindezt 0,16 hektáron kell(ene) megoldania. Ezek már sok helyen sokszor elhangzott, ismert számok. Viszont a támogatottságunk és terméseredményeink szembe állítása a nyugat-európai országokéval, és a szembesülés a hatékonyságbeli elmaradásunkkal - és annak következményeivel, több volt mint elgondolkodtató.

Béres András, a Herman Ottó Intézet környezetügyi igazgatója az állatokra veszélyes hősokkról is beszélt
 
Ha esik, ha fúj…

A változékony időjárás sok bizonytalanságot eredményez, de ezúttal nem termelési oldalról, hanem technikai feltételrendszerként, építési megoldásait sorakoztatta fel Raport László, a belga Frisomat cég magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója előadásában.

A bemutatott épületek megoldást kínálnak az értékes terménynek és a szintén egyre értékesebb gépparknak is.

A hidegen engedett, anyagában horganyzott acélszerkezet gyorsan felépíthető megoldást jelent a legegyszerűbb terménytároló megoldásoktól a legkomolyabb szakértelmet igénylő hűtőházi csarnokig. Különös figyelmet érdemeltek ezúttal is a közelgő pályázati kiírásokban elvileg szereplő 1000 m2-nél kisebb gabonatárolók támogatásai.

Információra nyitott kukoricatermesztő kerestetik

A terményhozam-növelés alternatív megoldásának tűnt először az eNET Internetkutató Kft. által bemutatott Agrodat projekt. Büki Zsolt ugyanis épp abban kérte a jelenlévő gazdálkodók segítségét, hogy az induló hazai agrárvállalkozás részére méréseket engedjen végezni saját területén, a szolgáltató által biztosított szenzorokkal. „Cserébe” a saját adatbankját mindenki szabadon használhatja. A projekt 2017-re fog teljes egészében elkészülni, az adatok addigra elérhetően, kielemezve, folyamatában a gazdálkodók rendelkezésére állnak.

A károsítók nem érzik?

Az éghajlatváltozás elleni harc konkrét feladataival, méghozzá közben felmerülő feladataival Gábriel Géza, a Nébih igazgatóhelyettese szembesítette a jelenlévőket. Csak néhány ijesztő következmény: a betegségek iránti fogékonyság növekedni fog a gazdanövényekben; fokozottan jelennek meg majd a gyengültségi parazita gombák; új baktériumok színrelépésével új betegségekkel szembesülünk. Ugyanakkor a nagyobb CO2 koncentráció kapcsán a gyomoknál fokozottabb gyökérnövekedés lesz jellemző (pl. mezei acat, tarackbúza, réti lórum). Ráadásul a kártevők elleni küzdelemben is egy kicsit alulmaradtunk a neonikotinoidok kivonásával.

Előadók gyűrűjében Szegeden
 
Szélsőséges időjárásra nemesítve

Közép-Európában a szárazság és a hőstressz hatása a legjelentősebb, amire a nemesítés konkrét választ adott a DuPont Pioneernél – tudtuk meg Borsos László marketingmenedzsertől. A Pioneer Optimum AQUAmax hibridjei ugyanis természetes úton szelektált tulajdonságaiknak köszönhetően jobb teljesítményre képesek még kisebb vízellátás esetén is. Beporzás idején és a szemkitelítődés idején más-más következményekkel járhat egy aszályos ciklus. Míg ha a szemkitelítődés idején éri szárazság stressz a növényt, akkor naponta 188 kg veszteségünk „keletkezik”. Ugyanez, ha a beporzás idején történik, akkor veszteségünk 376 kg-ig mehet. A Pioneer megoldásai közé tartozik a P9241, a P94486, a P9903 és nem utolsó sorban a P0023

Lepkedömping, avagy északon támadnak a krumplibogarak

Korábbról visszacsengő nevével (NAKVI) a jelenlévők is többször találkoztak, az új név alatt viszont még mindig a környezetünk, annak alkalmazkodó képessége a feladata a már Hermann Ottó Intézetnek hívott szervnek. A fagyos napok száma előreláthatóan közel felére csökken 100 év alatt, a nyári napok száma pedig közel kétszeresére növekszik. Ami viszont a felkészülésünket a legjobban nehezíti, az a hőhullámos napok száma, ugyanis 3,4-ről 18-23 napra tehető majd 2071-ben. Ehhez még adjuk hozzá a lepkék, rovarok gyors térhódítását, pl. a krumplibogarak téliesítését, ugyanis eddig bírták a téli hónapokat. az idén viszont előreláthatóan a Skandináv félszigetre is beköltöznek.

A pénz beszél

A beszámolók végén Miklovicz Péter pályázati szakértő előadását hallhattuk, aki a zöld utat kapott 1.300 milliárd forintról számolt be a jelenlévőknek.

Bár sem konkrét tartalma, sem pontos dátummegnevezése még nincs a Vidékfejlesztési Programnak, különbségek már így is körvonalazódnak az eddig megszokottakhoz képest.

Borsós László (marketingmenedzser, Pioneer Hi-Breed Magyarország Kft.) a szélsőséges időjárásra is nemesített kukoricáról beszélt.
 

A középpontba a kertészet és az állattartás fog kerülni, kiemelt támogatásban fognak részesülni a fiatal gazdák, a mikro- és kisvállalkozások. Ami már konkrétum: az MVH-s gépkatalógus megszűnik, helyette lép életbe a 3 árajánlat kérése, vagy pl. nyertes pályázat esetén 50%-ra nő az igényelhető előleg., és ami szintén újdonság: az idéntől használt gépekkel is lehet kalkulálni a pályázatban.

Provokatív előadások és a téma iránt nyitott gazdák találkozójának lehettünk szemtanúi mindegyik helyszínen. A konferenciasorozatot jövőre is folytatjuk, hisz aktuális téma mindig van az agráriumban.

További híreink

Hatnapos munkahetet vezettek be, kísérletképpen - támogatná?

2024.07.10.

Drasztikus kísérletbe kezdett a görög kormány egyes iparágakban, a népességfogyás és a szakképzett munkaerő hiánya miatt: hatnapos munkahetet vezettek be, bár szakértők szerint, ezek egyikére sem nyújt megoldást az újítás, mindössze a tüneti kezelésre lehet elegendő.

EU-s és hazai forrással feltöltött agrárkár-enyhítési alap segíti a gazdákat

2024.07.10.

Mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre a 2024-es kárenyhítési alapban, melyet idéntől évi 10 milliárd forint európai uniós forrás is kiegészít.

500 millió forint támogatás nyerhető ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre

2024.07.10.

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására.

A Duna-Tisza köze, Csongrád és Békés lehet az idei év vesztese

2024.07.10.

Az aratásra kedvező a száraz és meleg időjárás, azonban az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek esőre lenne szüksége. A héten kicsi a csapadék esélye, a forróság azonban szombatig csak fokozódik.

Még lehet jelentkezni az “Interaktív innováció és hálózatosodás” című NAK-AKI képzésre

2024.07.10.

A fejlődés mozgatórugói: interaktív innováció és hálózatosodás címmel a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) – a nemzeti Közös Agrárpolitika hálózat keretében - újabb tréninget szervez mezőgazdasági szaktanácsadók és erdészeti szakirányítók részére.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás