Hirdetés
Rágcsálók, szennyezett hús, engedély nélküli vágás – bezártak egy túrkevei üzemet
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági problémákat és engedély nélküli tevékenységet tárt fel egy túrkevei húsüzemben. A feltárt szabálytalanságok miatt az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették, valamint több mint 9 tonna nem nyomon követhető vagy lejárt terméket kivontak a forgalomból.
A vizsgálat során a szakemberek jelentős higiéniai hiányosságokat állapítottak meg: az üzem helyiségei, az élelmiszer-előállításhoz használt eszközök és berendezések, valamint a dolgozók munkaruházata is erősen szennyezett volt. Több területen rágcsálóürüléket találtak, a falak és mennyezet több helyiségben sérült vagy korrodált állapotban volt. A termékeket sok esetben alátét nélküli ládákban, közvetlenül a padlón tárolták. Emellett az eszközfertőtlenítő berendezések vagy nem működtek, vagy nem rendelkeztek megfelelő hőmérséklet-kijelzővel.
Az ellenőrzés során egy, az üzem hivatalos alaprajzán nem szereplő helyiséget is felfedeztek, amelyben egy gépjárműre szerelhető fagyasztókonténerben juhhúst, belsőségeket, darabolt szarvashúst és a padlón elhelyezett, lebőrözött fagyasztott szarvastesteket tároltak. Az érlelőkamrákból nagy mennyiségű szarvasszalámi került elő. Az üzem engedélye nem tette lehetővé sem juh-, sem vadhús feldolgozását, ennek ellenére ilyen tevékenységet is végeztek.
Hirdetés
Továbbá kiderült, hogy a vállalkozás a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztási tevékenységet is folytatta. Az üzem 2024 novembere óta semmilyen nyomonkövetési nyilvántartást nem vezetett, ezért a hatóság elrendelte minden, még le nem járt, az üzemben előállított, darabolt vagy feldolgozott élelmiszer visszahívását.
A Nébih az eljárást és a bírság kiszabását megkezdte. Az érintett vállalkozás adatai elérhetők a jogsértések listáján.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
A mikotoxinok járványa
2025.02.09.A takarmány gyakran tartalmaz különféle mikotoxinokat, amelyek eltérő szerkezetűek. A hatékony toxinkötőket úgy kell kialakítani, hogy ezekből a különböző mikotoxin-struktúrák közül a lehető legtöbbet megkössék. A B.I.O. Tox® nagyon jó értékeket mutat ezen a területen.
Hogyan csökkentheti az állattartás költségeit és növelheti hatékonyságát?
2025.02.09.A takarmányozás optimalizálása, a genetikai fejlesztések és a precíziós állattenyésztés kulcskérdések a modern állattartásban. Hogyan lehet csökkenteni a hizlalási költségeket? Milyen takarmányozási stratégiákkal érhető el jobb teljesítmény? Hogyan használható a genomika az állattenyésztés hatékonyságának növelésére? Ezekre a kérdésekre is választ ad a HATÉKONYSÁG 2025 Konferencia & Kiállítás állattenyésztési szekciója, amely 2025. február 13-án Debrecenben várja az állattartókat, takarmányozási szakembereket és döntéshozókat.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 170 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés