A koronavírus-járvány miatt a legtöbb határ lezárásra került, és repülőjáratokat sem indítottak, ami sok ország számára aggodalmakra adott okot a mezőgazdasági munkálatok tekintetében. Ugyanis több országot is jellemzett az, hogy külföldről érkező idénymunkásokat alkalmaztak a mezőgazdasági munkálatok elvégzésére elsősorban a betakarítási időszakban. Ez nem volt másképp az Egyesült Királyság területein is, ahol elsősorban Romániából érkező munkavállalók takarították be az érett termést a földekről, viszont ez jelen helyzetben nem volt kivitelezhető, így az angoloknak más megoldáshoz kellett folyamodniuk.

Az Egyesült Királyságba elsősorban Kelet-Európából érkező idénymunkások száma a koronavírus-járvány következtében közel harmadannyi volt, mint az elmúlt évek során – nyilatkozta George Eustice brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter. Ez pedig negatívan hat a mezőgazdaságra, hiszen ha nincs elegendő munkás, akkor a termés a földeken marad. Az MTI beszámolója alapján pedig probléma a miniszter szerint leginkább a zöldség- és gyümölcságazatot érinti, az agrárszektornak pedig a brit munkavállalókat is alkalmazniuk kell a betakarítások során a veszteség elkerülése érdekében - írja az Index.

Idénymunkások hiányában a zöldségek sé s gyümölcsök betakarítása veszélybe került. (Fotó: Pixabay, Reginal)

Ezért a brit kormány az elmúlt hetekben együttműködést kezdeményezett a mezőgazdasági vállalkozásokkal annak érdekében, hogy a brit munkavállalókat rávegyék a betakarításban való részvételre. Elsősorban azokat a dolgozókat céloznák meg, akiket a munkaadójuk a járvány megfékezése érdekében elbocsátott, vagy kényszerszabadságra küldött.

Továbbá a brit kormány keddtől pickforbritain.org.uk címen egy külön online felületet biztosít annak érdekében, hogy a munkavállalók, és a mezőgazdasági vállalkozások közötti kapcsolatfelvételt könnyebbé tegye. A brit kormány a munkálatok elősegítése érdekében arra biztatja a diákokat, illetve a jelenleg nem dolgozó munkavállalókat, hogy jelentkezzenek is a mezőgazdasági idénymunkákra.

A Downing Street által közzétett felhívás alapján azok az alkalmazotti állományban lévő munkavállalók, akik fizetését a járvány következtében meghirdetett munkahelymegőrző program keretein belül javarészt a kormány folyósítja, mezőgazdasági munkavállalás esetén sem esnek el ettől a juttatásról.

Az idénymunkások toborzását a brit trónörökös, Károly walesi herceg is segíti. Keddi videóüzenetében hangsúlyozta, hogy bár nehéz munka vár a jelentkezőkre, ez fontos annak érdekében, hogy a termény ne vesszen kárba. Elmondása szerint a második világháború idején is megvalósított toborzásra van szükség ahhoz, hogy a mezőgazdaságot segítsék.

A brit mezőgazdasági szövetség (NFU) a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben nem jelentkeznek elegen az idénymunkára, úgy a zöldség- és gyümölcstermés jelentős része a földeken marad, és így megrothad, ami jelentős kárt jelent a mezőgazdaságban. Az NFU becslései alapján megközelítőleg 70 ezer idénymunkásra lenne még szükség azért, hogy sikeresen betakaríthassák a zöldség- és gyümölcstermést.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás