A mezőgazdaság már évszázadok óta szerves része a gazdaságnak, így tárolókat is elég régóta építenek a gazdák. Az alapanyagok, technológiák azonban folyamatosan változnak, ezért szakember legyen a talpán, aki megfelelően tudja követni az innovatív megoldásokat.

Ahogyan a lakóházak esetében, úgy a mezőgazdasági épületeknél is megfigyelhető egy bizonyos innováció. A példánál maradva, a 18. században a nádfedeles, vályogból készült lakóházak számítottak általánosan elterjedtnek. A 19. században már a nádfedelet leváltotta a fazsindely, a 20. században pedig már téglafalas, cserépfedésű házakat építettek.

Ugyanez a fejlődés megfigyelhető a mezőgazdaságban is, például a gabonatárolók terén. A 17. században még több helyen kőből készítették a gabonatárolásra alkalmas építményeket, majd a 18. században egyre inkább a fa alapanyagra váltottak a gazdák. Jellemzően kisebb méretű tárolókat építettek ezekben az időkben. A 19-20. században megjelentek a nagyobb méretű, már téglából épített, tipikusan palatetővel ellátott gabonatároló épületek, melyeket a 21. században felváltottak a gabonasilók és a sík padozatos csarnokok.

Jól látható, hogy régebben a természetes, hagyományos alapanyagokat használták az emberek a gabonatárolók létesítésére. Ekkor még több idő állt rendelkezésükre a megvalósításra, valamint nem volt elsődleges kérdés az optimális anyaghasználat sem.

A 17. századtól napjainkig sok változáson mentek át a gabonatárolók
 

Manapság viszont egyre fontosabb az, hogy milyen anyagokból épül fel a tároló. Ennek köszönhetően folyamatosan újabb anyagokkal, építési termékekkel állnak elő a gyártó cégek és egyre gyakrabban használnak újabb és korszerű anyagokat, mint pl. az acélt, vagy akár megfelelő tulajdonságú műanyagokat is. A Swedsteel-Metecno Kft. mint minőségi gyártó ezért arra törekszik, hogy a lehető legjobb alapanyagokból az igényeknek leginkább megfelelő csarnokot építse fel.

A 21. századra már nem jellemző, hogy sok idő lenne egy gabonatároló megépítésére, ezért is lényeges az új szerkezeti anyagok és építési elemek használata, valamint az ezek gyártásához és helyszíni összeállításához szükséges modern, automatizált gépek  alkalmazása.

A Swedsteel Metecno igyekszik maximálisan kielégíteni a gazdák mai igényeit, többek között a gabonatárolók terén is
 
Nincs két egyforma épület – egyedi igények minden gazdától

Az építőipar mezőgazdasági része rendkívül speciális terület. Itt ugyanis nincsen két egyforma épület, minden gazdának más és más az igénye attól függően, hogy mire szeretné használni a tervezendő csarnokot. Ennek tudatában minden épület egyedi tervezést igényel, amihez hozzájárul az is, hogy minden, építésre szánt helyszín egyedinek mondható. Emellett a műszaki feltételek között is mindig vannak változók, például a talajviszonyok, telekadottságok. Az ugyan igaz, hogy az épületszerkezetek nagy részben standardizálhatók, de ettől függetlenül minden esetben szükség van valamilyen egyéni és egyedi tervezésre. Itt célszerű megemlíteni még a jogszabályi előírásokat is, amelyeket minden esetben be kell tartani egy építkezés során, és szintén területenként változó lehet.

Az agrárszektorban kifejezetten sok specialitás van, amivel meg kell küzdeni tervezőnek és kivitelezőnek is egyaránt. Továbbá, az építési folyamat egy igen sokrésztvevős feladat, amelynek sikerességéhez több szakember eredményes együttműködése szükséges.

Éppen ezért, mert ennyi feltételnek kell megfelelni, fontos a megfelelő építési anyagok és termékek használata, valamint hozzáértő szakemberek megbízása a tervezéssel és a kivitelezéssel egyaránt.

A fent leírtak a 2016.09.15-i Agrár Akadémia Webkonferenciánkon hangoztak el a Swedsteel-Metecno Kft. műszaki és fejlesztési vezetőjétől, Kotormán Istvántól. Cikksorozatunk következő részében a csarnokok tervezésével kapcsolatos lépésekről lesz szó, figyelje az összeállításunkat!

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás