Valkó Orsolya, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos tanácsadója vezető szerepet játszott az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (European Academies’ Science Advisory Council, EASAC) legújabb átfogó tanulmányának elkészítésében, amely egy regeneratív, megújuló mezőgazdasági modellt mutat be. A nemzetközi szakértői csoport munkájában Lengyel Szabolcs, az ÖK tudományos tanácsadója is részt vett. 

A kutatók eredményei alapján az új modellre való áttérés számos ponton hozzájárulhat a mezőgazdasági tevékenység negatív hatásainak csökkentéséhez, valamint a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzéséhez. A Regenerative Agriculture in Europe – A critical analysis of contributions to the European Union Farm to Fork and Biodiversity Strategies című tanulmány hivatalos bemutatóját 2022. április 6-án tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Regeneratív, megújuló mezőgazdasági modell alkalmazását javasolják a magyar kutatók - Fotó: Magro.hu, CSZS, Dunatetétlen

A regeneratív mezőgazdaság választ adhat a Green Deal kihívásaira is

A mezőgazdasági tevékenység az emberi élet alapjait teremti meg, azonban sok esetben jelentős káros hatással van a természetes élőhelyekre, az ott élő növény- és állatfajokra és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra. A mezőgazdaság világszerte az erdőirtások és az egyéb élőhely-átalakító tevékenységek egyik legfőbb hajtóereje. Továbbá az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egyharmada szintén a mezőgazdasági tevékenységhez kötődik - írta az ELKH.

Az EASAC által összehívott nemzetközi munkacsoport tagjai a most megjelent tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy hozzájárulhat-e a mezőgazdaság a biodiverzitás megőrzéséhez és a klímavédelemhez. A munkacsoport célja egy átfogó elemzés elkészítése volt az Európai Unió agrár-környezetvédelmi szakpolitikájáról, melynek során a kutatók azt is vizsgálták, hogy a jelenlegi szabályozások lehetővé teszik-e egy regeneratív mezőgazdasági modell megvalósítását.

A munka aktualitását az európai zöld megállapodás - a Green Deal - adta, melynek célkitűzése, hogy Európa 2050-re karbonsemleges kontinens legyen. A zöld megállapodás két fontos pillére a biodiverzitási, valamint a „termőföldtől az asztalig” stratégia, melyek közös célja, hogy csökkentsék a mezőgazdaság biodiverzitásra és klímára gyakorolt káros hatásait, és visszaállítsák az európai agrártáj biodiverzitását.

Megoldásokat gyűjtöttek össze a regeneratív mezőgazdasági modellhez

A munkacsoport a mezőgazdaság, a biodiverzitás és a klíma közötti kölcsönhatásokat és visszacsatolásokat vizsgálta. Rendszerezetten elemezték a témában publikált gazdag nemzetközi irodalmat, különös tekintettel az áttekintő tanulmányokra és metaanalízisekre. Olyan jó mezőgazdasági gyakorlatokat azonosítottak, amelyek segítségével ez a tevékenység aktív módon hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez és a szén-dioxid megkötéséhez.

A kutatók ajánlásokat fogalmaztak meg az Európai Unió közös agrárpolitikája bizonyos elemeinek továbbfejlesztésére is, hangsúlyozva a mezőgazdasági termelés tér- és időbeli diverzifikációjának kiemelt jelentőségét. 

Táji szintű összehangolás

Rámutattak arra, hogy ha a környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlatok táji szinten összehangolt módon valósulnak meg, az jelentősen növelheti az egyes gazdaságokban alkalmazott regeneratív gazdálkodási elemek pozitív hatásait. Emiatt rendkívül fontosnak tartják, hogy olyan támogatási konstrukciók is elérhetővé váljanak, amelyeket egy adott tájban gazdálkodók közösen vehetnek igénybe.

A tanulmány a természetes élőhelyek helyreállításának jelentőségére is rámutat, ami a biodiverzitás megőrzése mellett hozzájárulhat a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságához is. Többek között olyan kulcsfontosságú élőlények megóvásával, mint a beporzók vagy a mezőgazdasági kártevők természetes ellenségei - írták.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás